Column
Patricia Jacob
Foe yong hai met krab
Je leest soms dat stadskinderen niet weten waar hun eten vandaan
komt. Ze denken bijvoorbeeld dat eieren uit de fabriek komen. Iets
dergelijks had ik met krabvlees. Ik wist wel dat dit goedje van een
krab kwam, maar had geen idee hoe dat dier er in het echt uitzag.
Ik kreeg alleen maar krabvlees uit blik en zijn looks kende ik slechts
van een wazig etiketje. Mijn moeder kocht zulke blikjes voor haar foe
yong hai met tomatensaus en doperwten.
Pas op mijn elfde zag ik een echte krab. Dat was op vakantie, in onze
hotelkamer in Salou. Hoewel we volpensioen hadden geboekt, was
mijn moeder al snel klaar met het hoteleten. Bovendien was de geur
er rond lunchtijd niet te harden: 'Adoeh die mensen, stinkende shirts,
stinkende oksels.'
Die dag had ze besloten om te lunchen met krab. In de viswinkel om
de hoek kocht ze er een paar. Toen ze terugkwam, deed ze voor hoe
ik gekookte krab moest eten. Friemelen en kraken. Veel gedoe, maar
dan heb je dus wel superlekkere flinters sappig vlees. 'Enak, ja?' Mijn
moeder straalde toen ik blij knikte. Haar missie was volbracht.
Dit was namelijk niet zomaar een reis moet u weten. Een paar
maanden daarvoor waren mijn vader en zus overleden. Op dezelfde
dag. Geen ongeluk, maar hartfalen. Hoewel mijn moeder ongelooflijk
veel verdriet had, deed ze alles om mij blij te maken. Vandaar die reis
naar Spanje, mijn allereerste buitenlandse reis. Als ik in Salou alleen
maar ergens naar keek, kreeg ik het. Ook thuis ging het 'feest' nog
jarenlang door. Ik kreeg wekelijks nieuwe kleren en vond dagelijks
mijn lievelingseten op tafel. Langzaam raakte mijn verdriet op de
achtergrond. Ook omdat ze er altijd voor mij was. Goed gedaan, dus.
Hoewel ik door mijn jeugd wel een snob ben geworden. Ik bedoel: wie
wil er nou nogfoeyong hai met ingeblikte krab als ie weet hoe verse
krab smaakt?
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige,
hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
mei 2016 39
Moesson #11 mei 2016 (origineel).indd 39
26-04-16 16:28