Column Patricia Jacob Foe yong hai met krab Je leest soms dat stadskinderen niet weten waar hun eten vandaan komt. Ze denken bijvoorbeeld dat eieren uit de fabriek komen. Iets dergelijks had ik met krabvlees. Ik wist wel dat dit goedje van een krab kwam, maar had geen idee hoe dat dier er in het echt uitzag. Ik kreeg alleen maar krabvlees uit blik en zijn looks kende ik slechts van een wazig etiketje. Mijn moeder kocht zulke blikjes voor haar foe yong hai met tomatensaus en doperwten. Pas op mijn elfde zag ik een echte krab. Dat was op vakantie, in onze hotelkamer in Salou. Hoewel we volpensioen hadden geboekt, was mijn moeder al snel klaar met het hoteleten. Bovendien was de geur er rond lunchtijd niet te harden: 'Adoeh die mensen, stinkende shirts, stinkende oksels.' Die dag had ze besloten om te lunchen met krab. In de viswinkel om de hoek kocht ze er een paar. Toen ze terugkwam, deed ze voor hoe ik gekookte krab moest eten. Friemelen en kraken. Veel gedoe, maar dan heb je dus wel superlekkere flinters sappig vlees. 'Enak, ja?' Mijn moeder straalde toen ik blij knikte. Haar missie was volbracht. Dit was namelijk niet zomaar een reis moet u weten. Een paar maanden daarvoor waren mijn vader en zus overleden. Op dezelfde dag. Geen ongeluk, maar hartfalen. Hoewel mijn moeder ongelooflijk veel verdriet had, deed ze alles om mij blij te maken. Vandaar die reis naar Spanje, mijn allereerste buitenlandse reis. Als ik in Salou alleen maar ergens naar keek, kreeg ik het. Ook thuis ging het 'feest' nog jarenlang door. Ik kreeg wekelijks nieuwe kleren en vond dagelijks mijn lievelingseten op tafel. Langzaam raakte mijn verdriet op de achtergrond. Ook omdat ze er altijd voor mij was. Goed gedaan, dus. Hoewel ik door mijn jeugd wel een snob ben geworden. Ik bedoel: wie wil er nou nogfoeyong hai met ingeblikte krab als ie weet hoe verse krab smaakt? Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. mei 2016 39 Moesson #11 mei 2016 (origineel).indd 39 26-04-16 16:28

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 39