COLUMN
NASI KOENING
Patricia Jacob
Midden in Amsterdam zit een Indonesisch
restaurant dat in alle reisgidsen staat. Het
barst er van de toeristen die zelden a la carte
eten, maar altijd rijsttafels bestellen. Vorige
week liep ik er nog langs met een vriendin. En
ja hoor, daar zaten ze weer: hutje mutje met
mes en vork klaar om de bakjes op hun tafel
leeg te schrapen.
'Tuurlijk, vooral gewoon je tafel laten volstou
wen. Vooral niet zelf kiezen en één echt lekker
gerecht bestellen', mopperde ik.
Kort nadat ik die toeristen had afgezeken, re
aliseerde ik me dat mijn arrogantie misplaatst
was. Ik hang graag de fijnproever uit en roep
vaak dat schransen niet 'heurt', maar stiekem
ben ik gewoon rakoes by nature. Voor mij is
het 'en-en' in plaats van 'of-of'.
Mijn ouders hebben dat vrije denken altijd
aangemoedigd. Als ik als kind zat te broeden
op de ultieme verjaardagstraktatie dachten
ze mee. Ze begrepen ook wel dat ik op school
niet kon aankomen met een appel in een ser
vet of een doosje rozijnen. Toen ik acht werd,
bedachten we 'de stok van Swiebertje'. Om de
stok met plunjezak van deze tv-zwerver te ko
piëren, reeg mijn moeder worst, kaas en augurk aan
satéprikkers en maakte ik aan elke prikker een zakje
chips vast. Dat 'en-en verhaal' ging nog even door
tijdens mijn verjaardagsfeestje. Twaalf kinderen kon
den lunchen met pannenkoeken én slagroomtaart,
's Avonds was er friet met mayonaise en pindasaus
plus kroketten, frikandellen en kaassoufflés.
Ook als de familie langskwam om mijn verjaardag te
vieren, dicteerde ik het menu. Risolles en loempia's
voor overdag, nasikoening voor 's avonds. Een In
disch feestje zonder gele rijst is immers geen feestje,
maar gewoon een bijeenkomst. Als ik die exotische
geur van santen en djeroekpoeroet rook, kon ik wel
juichen. De gele rijst schitterde in het midden van
de tafel, daaromheen lagen verschillende gerechten.
Vlees, ei én groenten, zeven in totaal, soms min
der, maar nooit méér. Hallo zeg, het was toch geen
rijsttafel!
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
Moesson juni/juli 2016 (nieuw).indd 91
MOESSON 91
31-05-16 15:13