COLUMN NASI KOENING Patricia Jacob Midden in Amsterdam zit een Indonesisch restaurant dat in alle reisgidsen staat. Het barst er van de toeristen die zelden a la carte eten, maar altijd rijsttafels bestellen. Vorige week liep ik er nog langs met een vriendin. En ja hoor, daar zaten ze weer: hutje mutje met mes en vork klaar om de bakjes op hun tafel leeg te schrapen. 'Tuurlijk, vooral gewoon je tafel laten volstou wen. Vooral niet zelf kiezen en één echt lekker gerecht bestellen', mopperde ik. Kort nadat ik die toeristen had afgezeken, re aliseerde ik me dat mijn arrogantie misplaatst was. Ik hang graag de fijnproever uit en roep vaak dat schransen niet 'heurt', maar stiekem ben ik gewoon rakoes by nature. Voor mij is het 'en-en' in plaats van 'of-of'. Mijn ouders hebben dat vrije denken altijd aangemoedigd. Als ik als kind zat te broeden op de ultieme verjaardagstraktatie dachten ze mee. Ze begrepen ook wel dat ik op school niet kon aankomen met een appel in een ser vet of een doosje rozijnen. Toen ik acht werd, bedachten we 'de stok van Swiebertje'. Om de stok met plunjezak van deze tv-zwerver te ko piëren, reeg mijn moeder worst, kaas en augurk aan satéprikkers en maakte ik aan elke prikker een zakje chips vast. Dat 'en-en verhaal' ging nog even door tijdens mijn verjaardagsfeestje. Twaalf kinderen kon den lunchen met pannenkoeken én slagroomtaart, 's Avonds was er friet met mayonaise en pindasaus plus kroketten, frikandellen en kaassoufflés. Ook als de familie langskwam om mijn verjaardag te vieren, dicteerde ik het menu. Risolles en loempia's voor overdag, nasikoening voor 's avonds. Een In disch feestje zonder gele rijst is immers geen feestje, maar gewoon een bijeenkomst. Als ik die exotische geur van santen en djeroekpoeroet rook, kon ik wel juichen. De gele rijst schitterde in het midden van de tafel, daaromheen lagen verschillende gerechten. Vlees, ei én groenten, zeven in totaal, soms min der, maar nooit méér. Hallo zeg, het was toch geen rijsttafel! Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. Moesson juni/juli 2016 (nieuw).indd 91 MOESSON 91 31-05-16 15:13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 91