Ikan Mangoot Oerap Ook thuiskomen bij Toko Y-von? Blandja met Ivy CULINAIRj MAKAN! 'MEER DAN EEN TOKO.' ZO OMSCHRIJFT VERA ANDREAS HAAR TOKO Y-VON, al sinds 1974 te vinden in Dordrecht. 'Al vier generaties lang is het de sociale ontmoetingsplek voor de Indische gemeenschap', vertelt Vera. En inderdaad, de sfeer in Vera's toko is zo Indisch dat het een gevoel van thuiskomen oproept. Niet zo verwonderlijk dus, al die vaste klanten. Al vier generaties lang wordt Toko Y-von gerund door de familie Andreas. Vera fungeert als gastvrouw, maar staat ook al sinds haar 15e in de keuken. 'Doorgeven staat bij ons centraal', legt Vera uit. Vera vindt het niet alleen belangrijk om de Indische keuken door te geven, maar ook het bewustzijn van de Indische cultuur te stimuleren bij de jongere generaties. Zoals zoon Chiva van jongs af aan bij zijn oma in de keuken stond, staat nu tjoetjoe Ivy bij oma Vera in de keuken. 'Al spelenderwijs geef ik haar wat Indische bagage mee', vertelt Vera terwijl Ivy in de pannen roert. Kwee lapis 'Willen jullie wat eten?' Zoon Chiva serveert een heerlijke soto en kookt snel nog wat rijst om mee te kunnen geven. Al gauw verschijnt ook Toko Y-vons befaamde kwee lapis op tafel. 'Zowel mijn zoon, dochter als ik maken de kwee lapis klaar', vertelt Vera terwijl ze haar telefoon erbij pakt. Lachend laat ze een filmpje van de kleine Ivy zien, waarin ze verkondigt dat ook zij de kwee lapis gaat maken. Toko Y-von drijft op de bundeling van krachten van drie generaties, dat blijkt al snel. 'Als mensen zeggen dat hun kinderen geen interesse tonen in hun Indische achtergrond, vraag ik altijd: maar wat heb jij gedaan om het door te geven?' Dat Vera hierin geslaagd is, blijkt uit het advies van kleindochter Ivy. Op de vraag of de emping blado lekker is, zegt ze: 'is een beetje heet. Deze is beter.' En overhandigt een zak rempejek. BENODIGDHEDEN 6 mootjes gebakken of gerookte makreel 100 ml dikke kokosmelk 2 groene lombok 2 rode lombok VOOR DE BOEMBOE: 1 ui 1 teentje knoflook 1 mespuntje trassi 4 tl suiker tl zout 1 stuk verse kentjoer 6 blaadjes djeroek poeroet 2 vingerlengte schijfjes verse laos Bereiding Snij schuin 2 groene en 2 rode lombok dun. Snij vervolgens alle ingrediënten voor de boemboe fijn en fruit het in 2 eetlepels olie. Voeg daarna 750 ml water en de vis toe. Laat dit op zacht vuur door koken. Voeg op zacht vuur 100 ml dikke kokosmelk toe. Is alles goed doorgekookt? Zet dan het vuur uit en roer als laatste voorzichtig de lombok erdoor. BENODIGDHEDEN 250 gram spitskool 150 gram taugé bloemkool winterpeen 100 gram peultjes VOOR DE BOEMBOE: 2 teentjes knoflook 1 verse kentjoer 4 verse blaadjes djeroek poeroet 1 mespuntje trassi 1 el sambal oelek Palmsuiker en zout naar smaak Bereiding Snij de spitskool in vierkante stukjes. Pluk daarna van de taugé de staartjes. Snij vervolgens de bloemkool in kleine roosjes en de winterpeen en peultjes in vieren. Stoom alle groenten bijtgaar. Snij de 4 blaadjes djeroek poeroet fijn. Voeg vervolgens alle ingrediënten voor de boemboe bij elkaar. Maak deze fijn totdat het een papje is. Meng 100 gram droge kokos met 1 kopje water in een schaaltje. Stoom deze totdat de kokos zacht is. Meng daarna de boemboe en kokos goed. Voeg ten slotte de groenten eraan toe. TOKO Y-VON Admiraalsplein 7 3317 BA Dordrecht 078 - 6 183 512 www.toko-y-von.nl Dinsdag t/m zaterdag geopend AUGUSTUS35 Moesson #2 augustus.indd 35 20-07-16 17:18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 35