Ikan Mangoot
Oerap
Ook thuiskomen
bij Toko Y-von?
Blandja met Ivy
CULINAIRj MAKAN!
'MEER DAN EEN TOKO.' ZO OMSCHRIJFT VERA ANDREAS HAAR TOKO Y-VON, al sinds 1974 te
vinden in Dordrecht. 'Al vier generaties lang is het de sociale ontmoetingsplek voor de Indische gemeenschap', vertelt Vera. En inderdaad, de sfeer
in Vera's toko is zo Indisch dat het een gevoel van thuiskomen oproept. Niet zo verwonderlijk dus, al die vaste klanten.
Al vier generaties lang wordt Toko Y-von gerund door de familie Andreas. Vera fungeert als gastvrouw, maar staat ook al sinds haar 15e in de
keuken. 'Doorgeven staat bij ons centraal', legt Vera uit. Vera vindt het niet alleen belangrijk om de Indische keuken door te geven, maar ook het
bewustzijn van de Indische cultuur te stimuleren bij de jongere generaties. Zoals zoon Chiva van jongs af aan bij zijn oma in de keuken stond, staat
nu tjoetjoe Ivy bij oma Vera in de keuken. 'Al spelenderwijs geef ik haar wat Indische bagage mee', vertelt Vera terwijl Ivy in de pannen roert.
Kwee lapis
'Willen jullie wat eten?' Zoon Chiva serveert een heerlijke soto en kookt snel nog wat rijst om mee te kunnen geven. Al gauw verschijnt ook Toko
Y-vons befaamde kwee lapis op tafel. 'Zowel mijn zoon, dochter als ik maken de kwee lapis klaar', vertelt Vera terwijl ze haar telefoon erbij pakt.
Lachend laat ze een filmpje van de kleine Ivy zien, waarin ze verkondigt dat ook zij de kwee lapis gaat maken.
Toko Y-von drijft op de bundeling van krachten van drie generaties, dat blijkt al snel. 'Als mensen zeggen dat hun kinderen geen interesse tonen
in hun Indische achtergrond, vraag ik altijd: maar wat heb jij gedaan om het door te geven?' Dat Vera hierin geslaagd is, blijkt uit het advies van
kleindochter Ivy. Op de vraag of de emping blado lekker is, zegt ze: 'is een beetje heet. Deze is beter.' En overhandigt een zak rempejek.
BENODIGDHEDEN
6 mootjes gebakken of gerookte makreel 100
ml dikke kokosmelk 2 groene lombok
2 rode lombok
VOOR DE BOEMBOE:
1 ui 1 teentje knoflook 1 mespuntje trassi
4 tl suiker tl zout 1 stuk verse kentjoer
6 blaadjes djeroek poeroet 2 vingerlengte
schijfjes verse laos
Bereiding
Snij schuin 2 groene en 2 rode lombok dun.
Snij vervolgens alle ingrediënten voor de
boemboe fijn en fruit het in 2 eetlepels olie.
Voeg daarna 750 ml water en de vis toe. Laat
dit op zacht vuur door koken. Voeg op zacht
vuur 100 ml dikke kokosmelk toe. Is alles goed
doorgekookt? Zet dan het vuur uit en roer als
laatste voorzichtig de lombok erdoor.
BENODIGDHEDEN
250 gram spitskool 150 gram taugé
bloemkool winterpeen 100 gram peultjes
VOOR DE BOEMBOE:
2 teentjes knoflook 1 verse kentjoer 4 verse
blaadjes djeroek poeroet 1 mespuntje trassi
1 el sambal oelek Palmsuiker en zout naar
smaak
Bereiding
Snij de spitskool in vierkante stukjes. Pluk
daarna van de taugé de staartjes. Snij
vervolgens de bloemkool in kleine roosjes en
de winterpeen en peultjes in vieren. Stoom alle
groenten bijtgaar. Snij de 4 blaadjes djeroek
poeroet fijn. Voeg vervolgens alle ingrediënten
voor de boemboe bij elkaar. Maak deze fijn
totdat het een papje is. Meng 100 gram droge
kokos met 1 kopje water in een schaaltje.
Stoom deze totdat de kokos zacht is. Meng
daarna de boemboe en kokos goed. Voeg ten
slotte de groenten eraan toe.
TOKO Y-VON
Admiraalsplein 7
3317 BA Dordrecht
078 - 6 183 512
www.toko-y-von.nl
Dinsdag t/m zaterdag geopend
AUGUSTUS35
Moesson #2 augustus.indd 35
20-07-16 17:18