COLUMN
wo or kwz^.
Patricia Jacob
In Amsterdam zijn de broodjes met pulled
pork - vrij vertaald: draadjesvlees van het var
ken - niet aan te slepen. Gestoomde broodjes
met buikspek en hoisinsaus zijn ook een hit.
Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is
happen coole lui in fromage de tête, een soort
paté van varkenskop, -staart en -oren.
En dan te bedenken dat zo'n vijf jaar terug
een vriendin bijna moest kotsen toen ik haar
vertelde dat mijn moeder varkenspoten in
de erwtensoep deed, van die dikke met een
glibberige huid. Eerlijk gezegd vond ik die
poten ook niet zo tof, maar zij reageerde echt
hysterisch. Sowieso vonden Nederlanders
het raar om varken te eten. Je zou er pukkels
en enge ziekten van krijgen. Dat beest was
immers onrein.
Inmiddels heeft het varken in trendy kringen
een sterrenstatus bereikt. Dat het varken een
rockstar is, weten Indo's al eeuwen. Ik at als
kind al knabbelspek bij de televisie. Als ik bij
mijn zus ging logeren, bakte ze altijd speklap
jes voor me. Ze liet ze uitlekken op plastic met
keukenpapier. Mooi bruin en krokant dat die lapjes
waren! Mijn vader, die hartpatiënt was, baalde
ervan dat hij babi met mate moest eten. Als het
aan hem gelegen at hij elke dag droog gebakken
spek, babi ketjap of, nog beter, saté babi.
De eerste keer dat mijn Nederlandse vriend
saté bij ons kwam eten, sloeg hij op tilt. Hij had
nog nooit zo veel stokjes bij elkaar gezien. En al
helemaal niet van die stokjes met varkensvlees
eraan. Bij hem thuis dachten ze dat varken iets
was voor mensen die zich geen kip of rund kon
den veroorloven. Maar na de eerste hap van dat
'armenvoedsel' was hij verkocht. Logisch, wie kan
onze supermalse varkenssateetjes met ketjapsaus
nou weerstaan? Ik ben benieuwd wanneer hij en
zijn landgenoten ook massaal aan de rundertong
en kikkerbilletjes gaan.
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
AUGUSTUS43
Moesson #2 augustus.indd 43
20-07-16 17:18