COLUMN wo or kwz^. Patricia Jacob In Amsterdam zijn de broodjes met pulled pork - vrij vertaald: draadjesvlees van het var ken - niet aan te slepen. Gestoomde broodjes met buikspek en hoisinsaus zijn ook een hit. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is happen coole lui in fromage de tête, een soort paté van varkenskop, -staart en -oren. En dan te bedenken dat zo'n vijf jaar terug een vriendin bijna moest kotsen toen ik haar vertelde dat mijn moeder varkenspoten in de erwtensoep deed, van die dikke met een glibberige huid. Eerlijk gezegd vond ik die poten ook niet zo tof, maar zij reageerde echt hysterisch. Sowieso vonden Nederlanders het raar om varken te eten. Je zou er pukkels en enge ziekten van krijgen. Dat beest was immers onrein. Inmiddels heeft het varken in trendy kringen een sterrenstatus bereikt. Dat het varken een rockstar is, weten Indo's al eeuwen. Ik at als kind al knabbelspek bij de televisie. Als ik bij mijn zus ging logeren, bakte ze altijd speklap jes voor me. Ze liet ze uitlekken op plastic met keukenpapier. Mooi bruin en krokant dat die lapjes waren! Mijn vader, die hartpatiënt was, baalde ervan dat hij babi met mate moest eten. Als het aan hem gelegen at hij elke dag droog gebakken spek, babi ketjap of, nog beter, saté babi. De eerste keer dat mijn Nederlandse vriend saté bij ons kwam eten, sloeg hij op tilt. Hij had nog nooit zo veel stokjes bij elkaar gezien. En al helemaal niet van die stokjes met varkensvlees eraan. Bij hem thuis dachten ze dat varken iets was voor mensen die zich geen kip of rund kon den veroorloven. Maar na de eerste hap van dat 'armenvoedsel' was hij verkocht. Logisch, wie kan onze supermalse varkenssateetjes met ketjapsaus nou weerstaan? Ik ben benieuwd wanneer hij en zijn landgenoten ook massaal aan de rundertong en kikkerbilletjes gaan. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. AUGUSTUS43 Moesson #2 augustus.indd 43 20-07-16 17:18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 43