Rumah Joglo van sateh ayam Rumah Honai van nasi penyet Rumah Gadang van nasi kuning Empal penyet suwir BENODIGDHEDEN Dit Papua-huis is gemaakt met witte rijst en het typisch Oost-Javaanse gerecht empal penyet suwir; een gebakken en geplozen pittig rundvleesgerecht, geserveerd met een flinke klodder van je favoriete sambal. Garneren met tahoe, tempé en komkommer. 300 gram rundvlees 2 blaadjes daun salam 1 blaadies daun ieruk 2 cm laos, gekneusd 1 eetlepel asemwater 1 eetlepel bruine suiker 36 MOESSON 1 theelepel zout M> theelepel peper M> theelepel ketumbar (poeder) 100 ml santen 200 ml water Olie om in te braden Bereiding Snijd het vlees in blokjes van 1 centimeter, in de richting van de vezels van het vlees. Breng het water aan de kook en kook het rundvlees tot het gaar en mals is. Haal het vlees uit het water en dep het droog. Bewaar het kook water. Sla het vlees zo plat mogelijk, probeer het vast te pluizen. Meng het vlees goed en gelijkmatig met de daun salam, daun jeruk, laos, assemwater, bruine suiker, zout en peper, ketumbar en santen. Kook het mengsel op op klein vuur, samen met het gebruikte kookwater, totdat het vocht verdampt is, het vlees nog meer uiteengeval len is en de kruiden opgenomen. Verhit de olie in een pan en braadt de empal penyet suwir totdat het donkerbruin van kleur is. Laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer met flink wat sambal. Dit Minangkabau-huis is gemaakt van nasi kuning en omelet-reepjes, gegarneerd met kleurige kroepoek. Moesson #3 september.indd 36 24-08-16 13:23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 36