Rumah Joglo
van sateh ayam
Rumah Honai van
nasi penyet
Rumah Gadang van
nasi kuning
Empal penyet suwir
BENODIGDHEDEN
Dit Papua-huis is gemaakt met witte rijst en
het typisch Oost-Javaanse gerecht empal
penyet suwir; een gebakken en geplozen pittig
rundvleesgerecht, geserveerd met een flinke
klodder van je favoriete sambal. Garneren met
tahoe, tempé en komkommer.
300 gram rundvlees 2 blaadjes daun salam
1 blaadies daun ieruk 2 cm laos, gekneusd
1 eetlepel asemwater 1 eetlepel bruine suiker
36 MOESSON
1 theelepel zout M> theelepel peper M>
theelepel ketumbar (poeder) 100 ml santen
200 ml water Olie om in te braden
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes van 1 centimeter, in
de richting van de vezels van het vlees. Breng
het water aan de kook en kook het rundvlees
tot het gaar en mals is. Haal het vlees uit het
water en dep het droog. Bewaar het kook
water. Sla het vlees zo plat mogelijk, probeer
het vast te pluizen. Meng het vlees goed en
gelijkmatig met de daun salam, daun jeruk,
laos, assemwater, bruine suiker, zout en peper,
ketumbar en santen.
Kook het mengsel op op klein vuur, samen
met het gebruikte kookwater, totdat het vocht
verdampt is, het vlees nog meer uiteengeval
len is en de kruiden opgenomen. Verhit de olie
in een pan en braadt de empal penyet suwir
totdat het donkerbruin van kleur is. Laat even
uitlekken op keukenpapier. Serveer met flink
wat sambal.
Dit Minangkabau-huis is gemaakt van nasi
kuning en omelet-reepjes, gegarneerd met
kleurige kroepoek.
Moesson #3 september.indd 36
24-08-16 13:23