Koken a la Grünewald Sambal goreng tomat Sajoer lodeh Telor Bali DE CULINAIRE VOORSTELLING SELAMATMAKAN IS EEN VERRASSEND CONCEPT BENODIGDHEDEN 1 kilo tomaten M> kilo rode pepers 1 grote ui of 4 sjalotjes 5 grote tenen knoflook 1 limoen 1 serehstengel 4 cm gemberwortel klein stukje trassi 2 geroosterde kemirinoten 1 el (riet)suiker zout 2 blaadjes salam 5 blaadjes djeroek poeroet zonnebloemolie BEREIDING Snij de tomaten in blokjes en de pepers fijn. Snipper de ui. Verhit ondertussen olie in de wadjan. Fruit de hele teentjes knoflook en haal ze er daarna uit. Fruit vervolgens de kemirino ten. Voeg de ui en gember toe. Wrijf de knof look samen met trassi, zout en suiker fijn in de tjobek. Voeg toe aan de ui en gember in de wadjan. Voeg vervolgens de pepers, tomaten en limoensap bij beetjes toe. Daarna mag de salam, sereh en djeroek poeroet toegevoegd worden. Laat de sambal indikken. Vergeet niet tussentijds te proeven op suiker en zout. BENODIGDHEDEN (voor 4 personen) 150 gram gemengde groenten per persoon, bijvoorbeeld: bloemkoolroosjes, schuin gesneden wortel, gebroken sperzieboontjes, gescheurde spitskoolbladeren, stukjes paprika, maiskorrels, reboeng (bamboespruit) 1 grote gesneden ui 3 teentjes fijngesneden knoflook 1 schuin gesneden rode peper 2 petehbonen, in reepjes gesneden 1/2 tahoe 1/2 liter santen 1 scheutje water 1 serehstengel, kneuzen en in een knoop leggen 2 salamblad 2 schijfjes gekneusde laos 1/2 theelepel fijngestampte ketoembar 1 brokje trassi 1 scheut zonnebloemolie zout en rietsuiker naar smaak BEREIDING Snijd het halve blok tahoe in plakken, bak deze licht en snijd ze in blokjes. Verhit de zonnebloemolie in de pan en fruit de ui, knof look, trassi, laos, ketoembar en salam. Voeg vervolgens de santen en een scheutje water toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Voeg dan de sereh, petehbonen en rode peper toe, laat zachtjes doorkoken en proef op zout en suiker. Laat dan de groenten garen in het mengsel, maar die moeten wel knapperig blij ven. Doe pas op het allerlaatst de tahoe erbij. BENODIGDHEDEN (voor 4 personen) 5/6 hardgekookte eieren 1 grote, fijngesnipperde ui 3 fijngesneden teentjes knoflook 1 brokje trassi 4 blaadjes djeroek poeroet 1 salamblad 1 stuk gember van 3 cm in plakken gesneden 2 rode pepers, schuin gesneden 1/2 limoen 2 eetlepels tomatenpuree 3 tomaten in blokjes gesneden 2 takjes selderij Zonnebloemolie Zout en rietsuiker naar smaak BEREIDING Verhit de zonnebloemolie in een wadjan. Fruit hierin de ui, knoflook, trassi, djeroek poeroet, salam, gember en rode pepers. Voeg dan het sap van een halve limoen, de tomatenpuree en blokjes tomaat toe. Laat het geheel zachtjes koken en breng het op smaak met zout en rietsuiker. Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel te droog wordt. Leg de gepelde eieren in de saus en schep ze af en toe om. Serveer de telor Bali met fijngesneden selderij als garnering. met een onmiskenbaar Indische touch. Theaterveteranen Hedy en Roy Grünewald creëren de sfeer van een koempoelan, want terwijl Roy de familieverhalen op een smakelijke manier vertelt, kringelen de geuren uit Hedy's pannen langzaam het theater in. Hedy en Roy hebben hun creativiteit niet van een vreemde, dat blijkt al snel uit de vele anekdotes die de voorstelling rijk is. 'Met een loslopende geit en een achterovergedrukte parachute', lacht Roy, 'zo werd de bruiloft van onze ouders betaald.' Terwijl hij zijn moeders bruidsjurk omhoog houdt, vertelt Roy hoe zijn vader erin slaagde om een witte parachute op miraculeuze wijze in de jurk te laten veranderen. 'En een gevonden geit eindigde als het bruiloftsdiner: saté kambing.' 'Eten geeft rust en schept saamhorigheid', leggen Roy en Hedy uit, 'daar kwamen wij al snel achter als eerste Indo's in het boerse Uden.' Waar de familie Grünewald in eerste instantie op onbegrip stuitte, bood de komst van de televisie nieuwe kansen op acceptatie voor het gezin. Al snel werden er voetbalavonden en kinderuurtjes georganiseerd, mét Indische hapjes. De overtocht, de aankomst in Nederland en de naoorlogse Indo-cultuur; het komt allemaal aan bod. Maar zoals het echte Indo's betaamt, vormt één thema de rode draad in de voorstelling. Makanan! Want, zoals Hedy en Roy zelf zo mooi verwoorden: 'Zelfs als de Indo verdwijnt, blijft het eten overeind.' SELAMAT MAKAN ZIEN (EN PROEVEN)? zaterdag 29 oktober: Nieuwe Luxor in Rotterdam, 17.30 uur. www.luxortheater.nl zaterdag 12 november: Blauwe Kei in Veghel, 17.00 uur. www.blauwekei.nl Voor overige data zie www.roygrunewald.com OKTOBER37 Moesson #4 oktober.indd 37 27-09-16 16:45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 37