Koken a la
Grünewald
Sambal goreng
tomat
Sajoer lodeh
Telor Bali
DE CULINAIRE
VOORSTELLING
SELAMATMAKAN IS EEN
VERRASSEND CONCEPT
BENODIGDHEDEN
1 kilo tomaten M> kilo rode pepers 1 grote
ui of 4 sjalotjes 5 grote tenen knoflook 1
limoen 1 serehstengel 4 cm gemberwortel
klein stukje trassi 2 geroosterde kemirinoten
1 el (riet)suiker zout 2 blaadjes salam
5 blaadjes djeroek poeroet zonnebloemolie
BEREIDING
Snij de tomaten in blokjes en de pepers fijn.
Snipper de ui. Verhit ondertussen olie in de
wadjan. Fruit de hele teentjes knoflook en haal
ze er daarna uit. Fruit vervolgens de kemirino
ten. Voeg de ui en gember toe. Wrijf de knof
look samen met trassi, zout en suiker fijn in de
tjobek. Voeg toe aan de ui en gember in de
wadjan. Voeg vervolgens de pepers, tomaten
en limoensap bij beetjes toe. Daarna mag de
salam, sereh en djeroek poeroet toegevoegd
worden. Laat de sambal indikken. Vergeet niet
tussentijds te proeven op suiker en zout.
BENODIGDHEDEN (voor 4 personen)
150 gram gemengde groenten per persoon,
bijvoorbeeld: bloemkoolroosjes, schuin
gesneden wortel, gebroken sperzieboontjes,
gescheurde spitskoolbladeren, stukjes paprika,
maiskorrels, reboeng (bamboespruit) 1 grote
gesneden ui 3 teentjes fijngesneden knoflook
1 schuin gesneden rode peper 2
petehbonen, in reepjes gesneden 1/2
tahoe 1/2 liter santen 1 scheutje water 1
serehstengel, kneuzen en in een knoop leggen
2 salamblad 2 schijfjes gekneusde laos 1/2
theelepel fijngestampte ketoembar 1 brokje
trassi 1 scheut zonnebloemolie zout en
rietsuiker naar smaak
BEREIDING
Snijd het halve blok tahoe in plakken, bak
deze licht en snijd ze in blokjes. Verhit de
zonnebloemolie in de pan en fruit de ui, knof
look, trassi, laos, ketoembar en salam. Voeg
vervolgens de santen en een scheutje water
toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
Voeg dan de sereh, petehbonen en rode peper
toe, laat zachtjes doorkoken en proef op zout
en suiker. Laat dan de groenten garen in het
mengsel, maar die moeten wel knapperig blij
ven. Doe pas op het allerlaatst de tahoe erbij.
BENODIGDHEDEN (voor 4 personen)
5/6 hardgekookte eieren 1 grote,
fijngesnipperde ui 3 fijngesneden teentjes
knoflook 1 brokje trassi 4 blaadjes djeroek
poeroet 1 salamblad 1 stuk gember van
3 cm in plakken gesneden 2 rode pepers,
schuin gesneden 1/2 limoen 2 eetlepels
tomatenpuree 3 tomaten in blokjes gesneden
2 takjes selderij Zonnebloemolie Zout en
rietsuiker naar smaak
BEREIDING
Verhit de zonnebloemolie in een wadjan. Fruit
hierin de ui, knoflook, trassi, djeroek poeroet,
salam, gember en rode pepers. Voeg dan het
sap van een halve limoen, de tomatenpuree en
blokjes tomaat toe. Laat het geheel zachtjes
koken en breng het op smaak met zout en
rietsuiker. Voeg eventueel een scheutje water
toe als het geheel te droog wordt. Leg de
gepelde eieren in de saus en schep ze af en
toe om. Serveer de telor Bali met fijngesneden
selderij als garnering.
met een onmiskenbaar Indische touch.
Theaterveteranen Hedy en Roy Grünewald
creëren de sfeer van een koempoelan,
want terwijl Roy de familieverhalen op een
smakelijke manier vertelt, kringelen de geuren
uit Hedy's pannen langzaam het theater in.
Hedy en Roy hebben hun creativiteit niet
van een vreemde, dat blijkt al snel uit de vele
anekdotes die de voorstelling rijk is. 'Met een
loslopende geit en een achterovergedrukte
parachute', lacht Roy, 'zo werd de bruiloft van
onze ouders betaald.' Terwijl hij zijn moeders
bruidsjurk omhoog houdt, vertelt Roy hoe zijn
vader erin slaagde om een witte parachute
op miraculeuze wijze in de jurk te laten
veranderen. 'En een gevonden geit eindigde
als het bruiloftsdiner: saté kambing.'
'Eten geeft rust en schept saamhorigheid',
leggen Roy en Hedy uit, 'daar kwamen
wij al snel achter als eerste Indo's in het
boerse Uden.' Waar de familie Grünewald
in eerste instantie op onbegrip stuitte,
bood de komst van de televisie nieuwe
kansen op acceptatie voor het gezin. Al snel
werden er voetbalavonden en kinderuurtjes
georganiseerd, mét Indische hapjes.
De overtocht, de aankomst in Nederland
en de naoorlogse Indo-cultuur; het komt
allemaal aan bod. Maar zoals het echte Indo's
betaamt, vormt één thema de rode draad in
de voorstelling. Makanan! Want, zoals Hedy
en Roy zelf zo mooi verwoorden: 'Zelfs als de
Indo verdwijnt, blijft het eten overeind.'
SELAMAT MAKAN ZIEN
(EN PROEVEN)?
zaterdag 29 oktober: Nieuwe Luxor in
Rotterdam, 17.30 uur. www.luxortheater.nl
zaterdag 12 november: Blauwe Kei in
Veghel, 17.00 uur. www.blauwekei.nl
Voor overige data zie
www.roygrunewald.com
OKTOBER37
Moesson #4 oktober.indd 37
27-09-16 16:45