COLUMN In h& buitenland ben ik aangezien voor een Polynesische c&era. deed me ni&s- Ik was do die ze in hun leven hadden gezien ^BÊKÊtutuaneee, Als kind was ik altijd bang dat ze dachten dat ik er eentje van de Chinees was. Mijn ouders en ik aten maandelijks bij een Chinees restaurant. Vooraf bestelden we altijd pangsit en lengden we de zoetzure saus aan met sambal. Na afloop stuurden mijn ouders mij naar buiten en rekenden ze af. Buiten stond ik zo ver mogelijk van het restaurant af, maar niet zo ver dat ik mijn ouders zou missen. Echt niet, dat ik bij de deur ging staan. Dan leek het immers alsof ik het kind van de restauranthou ders was. Een absurde angst; wat was daar nou erg aan? Het waren beslist geen kansloze rukkers, maar harde werkers met een eigen zaak. Bovendien spraken mijn ouders altijd lovend over Chinezen in het algemeen: ijverig, pienter, ondernemend. Inmiddels heb ik minder last van valse schaamte en boeit het me minder wat anderen zouden kunnen denken. In het buitenland ben ik aangezien voor een Thaise, Braziliaanse, Polynesische et cetera. Het deed me niets. Ik was waarschijnlijk de eerste Indo die ze in hun leven hadden gezien. OKTOBER 43 Moesson #4 oktober.indd 43 27-09-16 16:45 Patricia Jacob Maar in Nederland raakt die 'rasverwarring' me wel. Indiaas, Indonesisch. Nederlanders weten zich geen raad met Indo's. Leg ik uit hoe het zit, dan denken ze even later toch weer dat ik Indone sisch ben. Niets mis met Indonesiërs, maar het klopt gewoon niet. Tergend hoe weinig sommige Nederlanders weten over Nederlands-Indië. Het is alsof ze dat deel van hun geschiedenis uit hun geheugen hebben gewist. Uit schaamte voor kolo niale missstanden? Eerder uit desinteresse, vrees ik. Het maffe is dat mensen van wie je het totaal niet verwacht ons ras juist wel herkennen. Jaren geleden vroeg een zwerver mijn moeder om een pen. Ze schudde haar hoofd omdat ze geen pen bij zich had. 'Wat nou', brieste hij. 'Jij vuile Indo.' Mijn moeder schrok, maar had ook iets triomfan telijks over zich. Ze keek me aan en zei: 'In ieder geval wist hij wél dat ik Indisch ben.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 43