Rendang Nasi Goreng CULINAIR|MAKAN! met wortel en sinaasappel van Jaimie van Heije BEREIDING met Zeeuwse zeevruchten van Syrco Bakker BENODIGDHEDEN (voor 8 personen) Rendang: 10 grote sjalotten 6 bij 6 cm gember 3 rode pepers 10 tenen knoflook 1 el kerriepoeder 3 hele kemirinoten Snufje trassi 1 el korianderpoeder 1 el komijnpoeder 8 limoenblad (daoen djeroek) 4 sereh 600 ml kokosmelk 400 ml runderbouillon 1 kg rundvlees Alle droge stoffen in de vijzel of keukenma chine fijnmalen. Deze boemboe mengen met rundvlees en fruiten tot het vocht eruit is. Limoenblad en sereh toevoegen. Kokosmelk en runderbouillon toevoegen en stoven totdat het gaar is, ongeveer 6 uur, of totdat het vlees uit elkaar valt. WORTELS 500 ml sinaasappelsap 100 ml gembersiroop 5 gram zout Breng het mengsel aan de kook, breng en houd het dan onder het kookpunt, totdat de wortelen in 40 minuten gaar zijn. GEMBER-SINAASAPPEL GEL 500 ml sinaasappelsap 60 ml gembersiroop 7 vlokken agar-agar 1 st limoensap Aan de kook brengen, 2 minuten doorkoken. In een kom doen en hard laten worden en laten uitharden. Dan in de keukenmachine tot een gel maken. SAUS 10 sjalot 4 tenen knoflook 4 bij 4 cm gember 1 peper 1 el korianderpoeder 1 el komijnpoeder 1 el kerriepoeder 300 ml kara kokosmelk 100 ml kippenbouillon 2 el jus de veau 2 sereh Maal de droge stoffen in een vijzel of keukenmachine, dan in de pan fruiten totdat het gaat geuren. Kokos, kippenbouillon en jus toevoegen, en een uurtje laten trekken op laag vuur. Zeven in een andere pan. Vocht laten inkoken. Sap en schil van limoen toevoegen, beetje op smaak brengen. -i INDONESISCHE JUS MET ZEEVRUCHTEN UIT ZEELAND 100 gr sambal van het huis van Pure C 300 gr kokosmelk 300 gr shellfish juice 2 stengels sereh 30 gram gember 2 daun djeroek 1 a 2 rode pepers 1 limoen zout Fruit de sambal, fijngehakte gember, sereh, daun djeroek en rode peper in olie. Voeg de kokosmelk en shellfish juice toe en breng alles aan de kook. Laat een uur rustig sudderen en fris het geheel dan op met wat limoensap en limoenzest. Zeef het geheel en gebruik de jus. SAMBAL VAN HET HUIS VAN PURE C 6 rode uitjes 8 sjalotjes 10 teentjes knof look 8 rode pepers, fijngehakt 200 gr tomatenpuree 200 gr maïsolie sap van 1 limoen zest van 2 limoenen zout Doe de rode pepers, knoflook en maisolie in een keukenmachine en maak er een pasta van. Fruit de pasta zachtjes en voeg de toma tenpuree toe. Laat 15 minuten koken. Voeg de gesnipperde ui en gesnipperde sjalotjes toe en laat een uurtje pruttelen. Voeg zout naar smaak toe en fris de sambal op met de limoensap en zest. SEROENDENG 30 daun djeroek 5 rode pepers 100 gr gember 2 sereh 2 sjalotjes 5 el koriander zaad 2 teentjes knoflook 1 tl koenjit 2 kg pinda's 2 kg kokosschaafsel Snijd alle ingrediënten fijn en maak ze nog fijner in de blender. Fruit het geheel heel lang zaam tot het mooi bruin is. Meng 2 kg pinda's en 2 kg kokosschaafsel en rooster het mengsel in de oven tot mooi ge lijkmatig bruin. Meng dit pinda-kokosmengsel goed met het kruidenmengsel en rooster weer in de oven. NASI GORENG BENODIGDHEDEN kokosolie 1 ui 1 stuk gember 1 rode peper (fijngesneden) 2 sereh V2 eetlepel sambal van het huis Pure C 15 gr trassi 40 gr broc coli 300 gram rijst, gekookt en afgekoeld 3 el vissaus 2 tl krabpasta 3 el sojasaus 3 el ketjap manis 80 gram mossel, scheermes, kokkel gehakte gekookte wulken 4 lenteui V2 bot koriander zest van 1 limoen sap van 2 limoenen BEREIDING Fruit de ui, rode peper en sereh, en voeg de sambal, trassi en broccoli toe. Fruit aan en doe het vuur lag. Voeg de rijst, vissaus, krabpasta, sojasaus en ketjap manis toe. Laat koken en indikken. Voeg de zeevruchten, de lenteui, co riander, limoensap en zest toe én nog wat van de Indonesische zeevruchtenjus om van deze nasi goreng een smeuiige subsantie te maken. Garneren met huisgemaakte seroendeng, omelet met wakame-poeder er op en atjar van minigroenten. DFCFMRFR I 41 Moesson #6 december indd 41 23-11-16 1213

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 41