CV -
Soto rawon
Ketan hitam
Zwartzuur van kip
to
r
f 'V
•■v.
vW "H.
X -v.
*-
a
- f,jrr
...4
>V ..«•-** -. ..-
fl-»
CULINAIR! MAKAN!
BENODIGDHEDEN
BENODIGDHEDEN
100 gram zwarte rijst 1 vanillepeul 1
kaneelstokje 1 theelepel zout Stuk goela
djawa 0,5 liter kokosmelk extra kokosmelk
ÖKW
r
•rf i*
Jf
,jL*<
'W
tl
*«V
Ifc".
"te®.
.«f*-
5#\
4 bolletjes keloewek 1 uurtje geweekt in
water 1 grote ui 4 teentjes knoflook
5 kemirinootjes stukje gember 3 cm 4
schijfjes laos 1 sereh in stukken en gekneusd
5 blaadjes daun jeruk 2 volle theelepels
ketoembar poeder en 2 volle theelepels
koenjit poeder 2 rode lomboks of meer naar
smaak zout naar smaak goela djawa
1 kilo runderriblappen (in blokjes gesneden)
1 runderschenkel
BEREIDING
De ui, knoflook, kemirinootjes en gember
fijnmalen en bakken in een paar eetlepels
zonnebloemolie. Voeg dan de laos, sereh,
daun djeroek, ketoembar en koenjit toe,
evenals de fijngesneden lomboks en zout naar
smaak. Fruit het geheel goed aan. Voeg de fijn
gewreven keloewek-nootjes toe, bak ze even
mee. Doe dan de runderriblappen erbij, samen
met de runderschenkel, bak even aan en roer
om. Doe dan anderhalve liter warm water erbij
en een eetlepel goela djawa. Breng het geheel
aan de kook en laat doorsudderen op een
klein vuurtje totdat het vlees gaar is. Serveer
de soto rawon met rauwe taugé, selderie en
gebakken uitjes.
BEREIDING
Wrijf de kip in met zout, peper en tamarinde
en laat staan gedurende 1 uur. Maak onder
tussen de marinade klaar. Doe de kip in een
plastic zak en giet hierover heen de marinade.
Knoop de zak dicht en laat deze 1 nacht staan.
Keer de zak af en toe om zodat de marinade
goed kan intrekken.
Braad de kip gaar met boter in de oven bij 150
graden gedurende 45 a 60 minuten. Verwijder
de kip uit de plastic zak en houd de overge
bleven marinade apart. Maak ondertussen de
saus klaar voor de kip: fruit de fijngesneden ui
in boter. Voeg hier vervolgens de overgeble
ven marinade aan toe en kook deze in. Voeg
hier ook aan toe het aanbaksel van de braads
lede waarin de kip is gegaard. Voeg eventueel
nog azijn en/of palmsuiker toe naar smaak.
Roer de saus goed om, verwijder kaneelstokje
en kruidnagels, giet de saus gelijkmatig over
de kip en serveer meteen.
BENODIGDHEDEN
1 hele kip ca. 1,2 kg zout peper tamarinde
stukje opgelost in 1/2 kopje water 1 rode ui
boter
BENODIGDHEDEN MARINADE
Maak een marinade van:
150 ml rode wijn liefst fruitig 1 kopje ketjap
manis 1 eetlepel mosterd 6 st kruidnagel
1 stokje kaneel 1 theelepel nootmuskaat 1
kopje azijn stukje goela djawa (palmsuiker) 1
2 tenen knoflook geperst
BEREIDING
Spoel de zwarte rijst en week hem 8 uur in
water. Laat het uitlekken. Kook de rijst op met
vers water (ongeveer 1 vingerkootje boven de
rijst), zet het vuur zacht. Voeg de vanillepeul
en het kaneelstokje toe, het zout, en laat het
geheel ongeveer een half uur zachtjes door
koken. Voeg een stuk goela djawa naar smaak
toe, en ongeveer een halve liter kokosmelk, en
laat dit ongeveer nog een half uur doorsudde
ren, tot de rijst zacht is. Roer het regelmatig.
Serveer de ketan hitam lauwwarm, met even
verwarmde kokosmelk. Bolletje kokosijs of
slagroom? Mag ook!
JANUARI 35
Moesson #7 januari 2017.indd 35
23-12-16 16:31