CV - Soto rawon Ketan hitam Zwartzuur van kip to r f 'V •■v. vW "H. X -v. *- a - f,jrr ...4 >V ..«•-** -. ..- fl-» CULINAIR! MAKAN! BENODIGDHEDEN BENODIGDHEDEN 100 gram zwarte rijst 1 vanillepeul 1 kaneelstokje 1 theelepel zout Stuk goela djawa 0,5 liter kokosmelk extra kokosmelk ÖKW r •rf i* Jf ,jL*< 'W tl *«V Ifc". "te®. .«f*- 5#\ 4 bolletjes keloewek 1 uurtje geweekt in water 1 grote ui 4 teentjes knoflook 5 kemirinootjes stukje gember 3 cm 4 schijfjes laos 1 sereh in stukken en gekneusd 5 blaadjes daun jeruk 2 volle theelepels ketoembar poeder en 2 volle theelepels koenjit poeder 2 rode lomboks of meer naar smaak zout naar smaak goela djawa 1 kilo runderriblappen (in blokjes gesneden) 1 runderschenkel BEREIDING De ui, knoflook, kemirinootjes en gember fijnmalen en bakken in een paar eetlepels zonnebloemolie. Voeg dan de laos, sereh, daun djeroek, ketoembar en koenjit toe, evenals de fijngesneden lomboks en zout naar smaak. Fruit het geheel goed aan. Voeg de fijn gewreven keloewek-nootjes toe, bak ze even mee. Doe dan de runderriblappen erbij, samen met de runderschenkel, bak even aan en roer om. Doe dan anderhalve liter warm water erbij en een eetlepel goela djawa. Breng het geheel aan de kook en laat doorsudderen op een klein vuurtje totdat het vlees gaar is. Serveer de soto rawon met rauwe taugé, selderie en gebakken uitjes. BEREIDING Wrijf de kip in met zout, peper en tamarinde en laat staan gedurende 1 uur. Maak onder tussen de marinade klaar. Doe de kip in een plastic zak en giet hierover heen de marinade. Knoop de zak dicht en laat deze 1 nacht staan. Keer de zak af en toe om zodat de marinade goed kan intrekken. Braad de kip gaar met boter in de oven bij 150 graden gedurende 45 a 60 minuten. Verwijder de kip uit de plastic zak en houd de overge bleven marinade apart. Maak ondertussen de saus klaar voor de kip: fruit de fijngesneden ui in boter. Voeg hier vervolgens de overgeble ven marinade aan toe en kook deze in. Voeg hier ook aan toe het aanbaksel van de braads lede waarin de kip is gegaard. Voeg eventueel nog azijn en/of palmsuiker toe naar smaak. Roer de saus goed om, verwijder kaneelstokje en kruidnagels, giet de saus gelijkmatig over de kip en serveer meteen. BENODIGDHEDEN 1 hele kip ca. 1,2 kg zout peper tamarinde stukje opgelost in 1/2 kopje water 1 rode ui boter BENODIGDHEDEN MARINADE Maak een marinade van: 150 ml rode wijn liefst fruitig 1 kopje ketjap manis 1 eetlepel mosterd 6 st kruidnagel 1 stokje kaneel 1 theelepel nootmuskaat 1 kopje azijn stukje goela djawa (palmsuiker) 1 2 tenen knoflook geperst BEREIDING Spoel de zwarte rijst en week hem 8 uur in water. Laat het uitlekken. Kook de rijst op met vers water (ongeveer 1 vingerkootje boven de rijst), zet het vuur zacht. Voeg de vanillepeul en het kaneelstokje toe, het zout, en laat het geheel ongeveer een half uur zachtjes door koken. Voeg een stuk goela djawa naar smaak toe, en ongeveer een halve liter kokosmelk, en laat dit ongeveer nog een half uur doorsudde ren, tot de rijst zacht is. Roer het regelmatig. Serveer de ketan hitam lauwwarm, met even verwarmde kokosmelk. Bolletje kokosijs of slagroom? Mag ook! JANUARI 35 Moesson #7 januari 2017.indd 35 23-12-16 16:31

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 35