Sop katjang hidjau
BEREIDING:
Deze sop katjang hidjau (niet verwarren met
de zoete boeboer katjang hidjau) is de Indi
sche variant van erwtensoep. Door de ossen
staart is de smaak van de soep extra krachtig.
BENODIGDHEDEN:
Voor de ossenstaartbouillon 1,5 liter water 3
stukken ossenstaart 3 kleine uien gesnipperd
3 tenen knoflook gesnipperd snufje
nootmuskaat vers geraspt 3 laurier bladeren
3 kruidnagels (desgewenst kneuzen) 1 tomaat
2 runderbouillonblokjes witte peper naar
smaak, versgemalen zout
Voor de soep: 500 gram katjang hidjau 3
aardappelen geschild, in blokjes gesneden 3
kleine prei in ringen 1 grote winterwortel, in
blokjes gesneden 1 bos selderij
Maak de katjang hidjau mooi schoon, verwijder
gruis en losse velletjes. Was de katjang hidjau
en laat ze één nacht in koud water wellen.
Doe de stukken ossenstaart in de soeppan.
Voeg uien, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel,
laurierbladeren, tomaten en runderbouillonblok
jes toe, samen met de helft van de prei. Doe
1,5 liter kokend water erbij. Hoeveelheid peper en
zout naar smaak. Laat dit trekken voor minstens 3
uur, totdat het vlees van het bot afvalt. Spoel de
gewelde katjang hidjau schoon en doe het in de
soeppan met de ossenstaartbouillon. Laat dit een
half uur op zacht vuur meekoken. Het laatste half
uurtje de aardappelen, wortelen en de rest van de
prei en de helft van de bos selderij in de pan toe
voegen. Snijd van de ossenstaart de mooie stukjes
vlees af en doe die weer terug in de pan. Serveer
de sop katjang hidjau met warme rijst, gegarneerd
met homemade sambal, djambal (of plakjes rook
worst), vers gesneden selderij en bawang goreng.
FEBRUARI l 33
Moesson #8 februari 2017.indd 33
25-01-17 13:51