Pastei Toetoep
0
0
34 MOESSON
Soe-oen in kokend water. Verwarm bo
azig. \Joea gehakt, water, boutllonbiokje
eren
BEREIDING:
Voor de aardappelpuree Kook de aardappelen
met schil in water gaar. Daarna af laten koelen
en schillen. Met een stamper de aardappelen
luchtig pureren met melk, roomboter, zout en
nootmuskaat.
Voor de vulling Knoflook en uien snipperen.
Week de soe-oen in kokend water. Verwarm
boter in een pan en fruit de uien en knoflook
tot glazig. Voeg gehakt, water, bouillonblok
jes, peper en nootmuskaat aan de uien toe.
Bak het mengsel totdat het gehakt rul is. De
gesneden prei erbij mengen. Goela djawa en
ketjap erin doen en ca. 3 minuten laten sud
deren. Het geheel mag niet te droog worden,
maar ook niet te vochtig. Voeg de djamoer
koeping en sedap malam* toe. Laat de soe-
oen uitlekken en knip het in kleine slierten.
Voeg de erwten en wortelen toe in de pan.
Hollandse jachtschotel? Wij gaan voor de
Indische variant: pastei toetoep. Met aardap
pelpuree en gehakt; nog Indischer wordt ie
met djamoer koeping en sedap malam.
BENODIGDHEDEN:
9 grote aardappelen glas lauwwarme melk
klont roomboter versgeraspte nootmuskaat
3 tenen knoflook 3 sialoties of rode uien 1
pond gehakt h.o.h. versgemalen witte peper
zout 2 runderbouillontabletten opgelost in
wat water 2 winterwortelen in blokjes doos
doperwtjes uit de vriezer koken (lichtgroen
en niet te gaar) handvol djamoer koeping
(Chinese champignons) handvol sedap
malam (in gedroogde vorm) 1 prei klein
bosje selderij 1 el goela djawa 2 el ketjap
manis (ABC) paneermeel (homemade van
geroosterd brood)
Laat dit circa 5 minuten sudderen. Roer de
soe-oen en de fijngesneden selderij goed door
het gehaktmengsel. Verwarm de oven voor op
180°C. Vet een vuurvaste schotel in met boter.
Vul de schaal met 1/3 van de aardappelpuree,
daarna met het gehakt- en groentemengsel uit
de pan en sluit (toetoep) met een laag puree.
Trek door de puree met een vork mooie ruit-
vormpjes en bestrooi hem met paneermeel en
hier en daar een klontje boter. Bak de pastei in
de oven in circa 30 minuten goudbruin. Pastei
warm opdienen. Eventueel met homemade
sambal om je lijf extra warm te krijgen in de
winterkou.
*De djamoer koeping en sedap malam wassen
en een half uur opkoken met ruim water, dan
afgieten. De djamoer koeping in plakjes snij
den en sedap malam bij het gehaktmengsel
doen.
Moesson #8 februari 2017.indd 34
25-01-17 13:51