Pastei Toetoep 0 0 34 MOESSON Soe-oen in kokend water. Verwarm bo azig. \Joea gehakt, water, boutllonbiokje eren BEREIDING: Voor de aardappelpuree Kook de aardappelen met schil in water gaar. Daarna af laten koelen en schillen. Met een stamper de aardappelen luchtig pureren met melk, roomboter, zout en nootmuskaat. Voor de vulling Knoflook en uien snipperen. Week de soe-oen in kokend water. Verwarm boter in een pan en fruit de uien en knoflook tot glazig. Voeg gehakt, water, bouillonblok jes, peper en nootmuskaat aan de uien toe. Bak het mengsel totdat het gehakt rul is. De gesneden prei erbij mengen. Goela djawa en ketjap erin doen en ca. 3 minuten laten sud deren. Het geheel mag niet te droog worden, maar ook niet te vochtig. Voeg de djamoer koeping en sedap malam* toe. Laat de soe- oen uitlekken en knip het in kleine slierten. Voeg de erwten en wortelen toe in de pan. Hollandse jachtschotel? Wij gaan voor de Indische variant: pastei toetoep. Met aardap pelpuree en gehakt; nog Indischer wordt ie met djamoer koeping en sedap malam. BENODIGDHEDEN: 9 grote aardappelen glas lauwwarme melk klont roomboter versgeraspte nootmuskaat 3 tenen knoflook 3 sialoties of rode uien 1 pond gehakt h.o.h. versgemalen witte peper zout 2 runderbouillontabletten opgelost in wat water 2 winterwortelen in blokjes doos doperwtjes uit de vriezer koken (lichtgroen en niet te gaar) handvol djamoer koeping (Chinese champignons) handvol sedap malam (in gedroogde vorm) 1 prei klein bosje selderij 1 el goela djawa 2 el ketjap manis (ABC) paneermeel (homemade van geroosterd brood) Laat dit circa 5 minuten sudderen. Roer de soe-oen en de fijngesneden selderij goed door het gehaktmengsel. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vuurvaste schotel in met boter. Vul de schaal met 1/3 van de aardappelpuree, daarna met het gehakt- en groentemengsel uit de pan en sluit (toetoep) met een laag puree. Trek door de puree met een vork mooie ruit- vormpjes en bestrooi hem met paneermeel en hier en daar een klontje boter. Bak de pastei in de oven in circa 30 minuten goudbruin. Pastei warm opdienen. Eventueel met homemade sambal om je lijf extra warm te krijgen in de winterkou. *De djamoer koeping en sedap malam wassen en een half uur opkoken met ruim water, dan afgieten. De djamoer koeping in plakjes snij den en sedap malam bij het gehaktmengsel doen. Moesson #8 februari 2017.indd 34 25-01-17 13:51

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 34