Nasi goreng Bogor
Roedjak manis
Tempé batjam
CULINAIRIMAKAN!
BENODIGDHEDEN (voor 4)
250 gram kipfilet 10 rode sjalotten
3 teentjes knoflook 2 rode lomboks V dl
zonnebloemolie 100 gram kleine garnalen
Gekookte witte rijst 5 lente-uitjes
4 eetlepels ketjap manis 3 eetlepels ketjap
ikan Zout en peper naar smaak
VOOR DE GARNERING:
Gefruite uitjes 4 stukken gebakken kip 4
spiegeleieren Plakjes komkommer Schijfjes
tomaat
BEREIDING
Snijd de kipfilet in kleine stukjes, pel de sjalot
ten en knoflook en snijd ze zeer fijn. Was en
haal de steeltjes van de lomboks en snijd deze
schuin zoals snijbonen. Laat in een wadjan
de olie heet worden en fruit hierin eerst de
stukjes kipfilet, daarna de gesneden sjalotjes,
knoflook en lomboks. Voeg hierbij de gar
nalen, daarna de gekookte witte rijst en roer
alles goed dooreen. Was de lente-uitjes, snijd
deze fijn en voeg ze bij de rijst. Roer de beide
ketjaps er doorheen en breng het op smaak
met zout en peper. Serveer de nasi goreng in
een schaal en strooi er wat gefruite uitjes over.
Garneer de schaal met de stukken gebakken
kip, spiegelei, komkommer en tomaat.
BENODIGDHEDEN
1 jonge mangga 1 jonge papaja 1 zure appel
V komkommer 1 kleine verse ananas V
meloen 3 rode lomboks 3 tjabé rawits 2
schijfjes goela djawa 2 theelepels assem
Zout naar smaak V dl water
BEREIDING
Schil en was al het fruit en snijd het in dunne
plakjes. Maak dan de saus als volgt: was en
haal de steeltjes van de lomboks en rawits en
snijd ze in stukken. Wrijf deze twee ingredi-
enten samen met de goela djawa fijn in een
tjobek en voeg hierbij de assem, zout en het
water. Vermeng alles goed dooreen. Schep het
fruit op een bordje en giet wat van de saus er
overheen. Saus apart serveren mag natuurlijk
ook!
BENODIGDHEDEN
1 blok tempé 3 teentjes knoflook 1 stuk
koenjit van 5 centimeter Zout naar smaak
V liter gekookt water Zonnebloemolie om te
frituren
BEREIDING
Snij de tempé in plakken, niet te dun of te dik
en doe ze in een schaal. Pel de knoflook en
haal het velletje van de koenjit. Wrijf de koenjit
en knoflook samen met wat zout in een tjobek
fijn. Giet hierover gekookt water en vermeng
het goed doorheen. Giet dit over de plakjes
tempé en laat de tempé ongeveer een uur
marineren. Verhit in een wadjan de zonne
bloemolie en fruit hierin de gemarineerde
tempé goudbruin. Laat hierna de tempé goed
uitlekken op keukenpapier.
MAART35
Moesson #9 maart 2017.indd 35
21-02-17 15:35