Saté maranggi Oedang bakar mentega Kookboeken van Ciska Cress CULINAIRIMAKAN! BENODIGDHEDEN 1 kg biefstuk 6 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 2 rode lomboks Stukje laos van 2 centimeter 1 stukje koenjit van 3 centimeter 2 schijfjes goela djawa 3 theelepels ketoembar 2 eetlepels ketjap manis 1 dessertlepel assem 3 eetlepels zonnebloemolie Zout naar smaak 30 satéstokjes (geweekt in water) BEREIDING Snijd het vlees in kleine stukjes en doe dit in een ruime kom. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en snijd dit in stukken. Haal de velletjes van de laos en de koenjit en wrijf deze vijf ingredi- enten samen met de goela djawa fijn in een tjobek. Voeg hierbij ketoembar, ketjap manis, assem, zonnebloemolie en zout naar smaak toe. Vermeng dit alles goed dooreen en voeg dit bij het gesneden vlees. Vermeng de ma rinade goed met het vlees. Laat dit ongeveer een uur intrekken. Rijg daarna het vlees schuin aan stokjes. Maak de barbecue klaar en rooster de stokjes om en om gaar in slechts een paar minuten. BENODIGDHEDEN 12 verse grote gamba's of rivierkreeftjes Zout en peper naar smaak 50 gram boter BEREIDING Pel de gamba's en verwijder het zwarte darm kanaal. Spoel ze af onder de stromende koude kraan en verwijder de eventueel nog aanwezige loszittende delen. Laat de gamba's heel en dep ze met wat keukenpapier droog. Laat in een koekenpan de boter smelten en bak hierin de gamba's totdat ze roze van kleur zijn. Serveer de gamba's op een schaal gegarneerd met wat blaadjes sla, plakjes komkommer en tomaat. MAART 37 Ciska Cress schreef al sinds 1986 kookboeken. Ze heeft er zo'n twintig op haar naam staan. Deze zijn nog gewoon verkrijgbaar in de boekhandel: De Surinaamse Keuken, De Lantaarn (2014) 9,99 Sambals en sauzen uit de Indonesische keuken, Ruitenbergboek (2014) 7,95 Indonesische hapjes, koekjes drankjes, De Lantaarn (2015) 17,99 Vegetarisch Indonesisch kookboek; originele recepten en menusuggesties, De Lantaarn (2016) 16,99 Selamat Makan; originele recepten uit Indonesië, Lantaarn Publishers (2016) 17,99 Moesson #9 maart 2017.indd 37 21-02-17 15:35

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 37