Saté maranggi
Oedang bakar
mentega
Kookboeken
van Ciska Cress
CULINAIRIMAKAN!
BENODIGDHEDEN
1 kg biefstuk 6 rode sjalotten 3 teentjes
knoflook 2 rode lomboks Stukje laos van 2
centimeter 1 stukje koenjit van 3 centimeter
2 schijfjes goela djawa 3 theelepels
ketoembar 2 eetlepels ketjap manis
1 dessertlepel assem 3 eetlepels
zonnebloemolie Zout naar smaak 30
satéstokjes (geweekt in water)
BEREIDING
Snijd het vlees in kleine stukjes en doe dit in
een ruime kom. Pel de sjalotten en knoflook,
was en haal de steeltjes van de lomboks en
snijd dit in stukken. Haal de velletjes van de
laos en de koenjit en wrijf deze vijf ingredi-
enten samen met de goela djawa fijn in een
tjobek. Voeg hierbij ketoembar, ketjap manis,
assem, zonnebloemolie en zout naar smaak
toe. Vermeng dit alles goed dooreen en voeg
dit bij het gesneden vlees. Vermeng de ma
rinade goed met het vlees. Laat dit ongeveer
een uur intrekken. Rijg daarna het vlees schuin
aan stokjes. Maak de barbecue klaar en rooster
de stokjes om en om gaar in slechts een paar
minuten.
BENODIGDHEDEN
12 verse grote gamba's of rivierkreeftjes
Zout en peper naar smaak 50 gram boter
BEREIDING
Pel de gamba's en verwijder het zwarte darm
kanaal. Spoel ze af onder de stromende koude
kraan en verwijder de eventueel nog aanwezige
loszittende delen. Laat de gamba's heel en dep
ze met wat keukenpapier droog. Laat in een
koekenpan de boter smelten en bak hierin de
gamba's totdat ze roze van kleur zijn. Serveer
de gamba's op een schaal gegarneerd met wat
blaadjes sla, plakjes komkommer en tomaat.
MAART 37
Ciska Cress schreef al sinds 1986
kookboeken. Ze heeft er zo'n twintig op
haar naam staan. Deze zijn nog gewoon
verkrijgbaar in de boekhandel:
De Surinaamse Keuken,
De Lantaarn (2014) 9,99
Sambals en sauzen uit de
Indonesische keuken,
Ruitenbergboek (2014) 7,95
Indonesische hapjes, koekjes
drankjes, De Lantaarn (2015) 17,99
Vegetarisch Indonesisch
kookboek; originele recepten en
menusuggesties,
De Lantaarn (2016) 16,99
Selamat Makan; originele recepten uit
Indonesië, Lantaarn Publishers (2016)
17,99
Moesson #9 maart 2017.indd 37
21-02-17 15:35