e COLUMN I Lonny Lemper SI Ricky Risolles I Ferry Vetsin 3$Ricky Risolles Q Ferry Vetsin r I Teddy Telur konny Lemper Risolles Vetsin J T eddy T e\u ^onnv Lerrïpë' RickyRisolles MIJN RECORD IS EEN MINUUT EN IK kèn u sèggen, das nog bèst lang voor een Indo! Mijn neef kom op sévènundèrtig seconden en mijn broertje nog iets snèller dan dat. Al was dat folgens hem, omdat hij wèrd afgeleid èn ongeconsèntreerd besig was... Ik dènk: ach klèts, want só'n beetje alle Indo's die ik kèn hebben hier last van èn hoe ouder we worden, hoe lastigèr hèt is om te controleren. Susah! Wanneer u dit lees, dan snap u dirèk waar ik het over hèb. Ik doel natüürlük op de tijd die er tussèn de gesprokèn zin 'aduh, ik sit vol' èn hèt momèn van opnieuw tog wéér makanan in de mond stoppen - sit. Bij mij is dit een sport geworden. Sodra ik één van mijn neven, nichten, zussen of broertje hoor sèggen 'ik sit fol' (de 'aduh' is optioneel), is de tèller in mijn kepala, hoofd, al aan gègaan. Vaak probeer ik dan af te leiden door over iets kom- pléét anders te beginnen, waardoor diegene vaak nog even moet nadènken en voor désè het doorheef - plop - gaat er weer een stuk tem- peh, rendang, babi kecap of udang naar binnen. Öpgefolg door een bijdehande opmèrking van mijsèlf soals: Fol hoor ik je sèggen? Vandaag de dag is ied'réén druk besig met voedsèl. Hèt moet gesond, niet te véél, we moeten weten waar die babi vandaan kwam èn als even kèn willen we óók graag de naam weten van de ayam die mijn telur heef gelèg. Begrijp mij niet verkéérd, hèt is een goede zaak en penting, belangrijk, désè! Lho, ik steun! Alleen bij Indische makanan, bèn ik er over het algemeen wat minder mee besig. Hoewèl ik tog vaak Indisch eet, fraag ik sèlden mijn tante, zus of de kok in hèt restaurant naar de ingredi- enten of waar désè vandaan kómèn. Èn als ik mijn tante dan tog fraag waar de babi vandaan kwam, krijg ik als antwoord: Waarschijnlük uit een andere babi. Dus mijn principes vervagen ietwat bij de Indische keuken, want als lèkker... ya lèkker tog! Tapi ik moet wèl een beetje oppassen met mijn gewicht, want hèt begin tog al een beetje te lijken alsof er een babi uit mij moet komen. Maar mijn grootste uitdaging staat alweer klaar: de Tong Tong Fair! Heerlük weer struinen langs de stèntjes, een gratis uurtje pidjit bij de lieve dames van Nusantara halen èn dan naar de Eetwijk... Jawèl, wat iedereen ook sèg of beweer.. de Eetwijk, dat is elke Indo's Temptation Island. Mij incluis! Alleen géén tien vrijgezelle dames, tapi tien vrij gezellige restaurantjes die allemaal één voor één mij gaan proberen te verleiën. Ik moet stèrk sijn, ik weet, maar mijn vlees yang slap als de babiguling van tante Deetje. Dus kreeg ik de tip bij de Mondfulness-cursus, om maar gewoon te accepteren. Acceptasie dat makan sowèl mijn sterkte als mijn zwakte is, want moeilük doen geef stress èn van stress ga je makan, dus. ken ik maar beter gewoon luisteren naar die lui. Ik sèg: Selamat makan en see you in de Eetwijk at the Tong Tong Fair! Sampai jumpa lagi! Ricky Risolles www.rickyrisolles.nl facebook.com/RRisolles MEI 11 Moesson #11 mei 2017.indd 11 26-04-17 17:43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 11