COLUMN S ik kaar uitiegdr dat de bananen die zij gebruiken minder zjn, bue^- ze m& kaar koofd schudden en mkaar ogen draaien. In pisang goreng was en is keldig. Daarmee mo& je geen fratsen unDaJUen PISANG GORENG - v rm Patricia Jacob '.'inv- v». V*. Ons huis was soms net een exotische fruit winkel: lychees in een schaal, groengele mango's die in een hoekje lagen te rijpen, een paar zwarte bakbananen ernaast. Die grote bananen die eruit zagen alsof ze verrot waren, vielen voor mij in dezelfde categorie als de fles naast de wc-pot; het liefst wilde ik dat mijn moeder deze dingen verstopte. 'Valse schaamte', noemde ze dat. En daar was het onderwerp mee afgedaan, wat haar betreft. Want ja, ze kon het niet nalaten om bana nen in te slaan en had ze altijd op voorraad om pisang goreng van te maken. We aten die warm of koud, maar altijd puur. Zonder honing, ijs of poedersuiker erbij, zoals de Chinezen vaak doen. Dat Surinamers gebakken bananen combineren met pindasaus, ging er bij mijn moeder al helemaal niet in. Zelfs als ik haar uitlegde dat de bananen die zij gebrui ken minder zoet zijn, bleef ze met haar hoofd schudden en met haar ogen draaien. Indische pisang goreng was en is heilig. Daarmee moet je geen fratsen uithalen. Eigenlijk ken ik maar één persoon die gekker is op pisang goreng dan zij en dat is tante Sylvia, een huis genoot uit het Indische verzorgingshuis waar mijn moeder woont. Tante Sylvia houdt van bananenchips, pisang mas en nogosari, maar vooral van pisang goreng. Ze eet ze het liefs voor de tv in haar eigen kamertje met haar blikje tumtummetjes binnen handbereik. Iedereen is dol op haar en weet van haar pisang go- reng-liefde. Als ik langskom en een zak gebakken bana nen op tafel leg, komt een andere huisgenote, tante Wil, altijd meteen in actie. Ze pakt de zak, schuift die naar tan te Sylvia en declameert: 'Samen zijn we één, net zoals in het kamp. We moeten elkaar steunen. Toe, eet maar. Je houdt er zo van.' Lieve, grote woorden die tante Sylvia worst lijken te zijn. Voor haar tellen op dat moment slechts de bananen. De rest is bijzaak. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. MEI 43 Moesson #11 mei 2017.indd 43 26-04-17 17:44

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 43