Ketoprak Jakarta Lontong Sarinandé CULINAIRlMAKAN! SERVEREN Sajoer lodeh Sambel goreng oedang peteh Stoofvlees Voeg de boemboe toe. Bak de pasta licht aan, totdat deze begint te geuren. Voeg het water en de kokosmelk toe. Aan de kook brengen en dan meteen het vuur lager doen, zodat de soep net kookt. Laat vijf minuten zachtjes koken. Voeg dan de kip en garnalen toe. Haal na 4 minuten de garnalen uit de soep en laat ze even afkoelen. Verwijder de schaal. Kook de kip 10 minuten mee zodat deze goed gaar is. Haal de kip uit de soep en trek deze met 2 vor ken uit elkaar of snij in blokjes. Voeg de laksa toe en kook 2 minuten mee. Voeg vervolgens de garnalen en kip weer toe en serveer direct. Garneer met bosui en eventueel verse keman- gi of koriander. Vissaus of limoensap voor de finishing touch kan ook geen kwaad. BENODIGDHEDEN Blok tahoe Taugé Ui Bosui Rawits Knoflook Suiker Ketjap manis Citroensap Verse limoen Zout Selderij Soeoen Kroepoek Lontong vervolgens in ruim olie tot ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken. Doe de taugé in een vergiet en schenk er een liter kokend water overheen. Kook de soeoen tot zacht, maar stevig. Warm tot slot de saus weer even op in de magnetron. Leg op een plat bord de blokjes lontong (ka mertemperatuur), blokjes tahoe, wat soeoen en een handvol taugé. Strooi er wat selderij en gesneden bosui over. Schep de saus over de berg (het moet lekker veel zijn). Strooi daarna nog wat gefrituurde uitjes erover. Lontong Sarinandé is de specialiteit van het huis. Hij wordt ook wel lontong Tjap Go Meh genoemd, omdat het een peranakan-Chinese variant is van het origineel. Lontong Sarinandé bestaat uit: lontong, sajoer lodeh en sambal goreng boontjes, sambal goreng oedang peteh, ajam santen, stoofvlees in kokos en sambal goreng telor. BEREIDINGSWIJZE: Omdat de groenten knapperig moeten blijven, start je met de saus: snij ui, knoflook en rawits. Wrijf dit met de suiker fijn tot een smeuïg papje. Pak een kleine bakpan, zet die op het vuur en schep er 4 eetlepels olie in. Laat de olie heet worden en doe het smeuïge papje van de vijzel in de pan. Fruit de boemboe zachtjes gedurende 2 minuten. Voeg de ketjap manis toe en roer het geheel tot de suiker is opgelost. De ketjap mag niet koken. Voeg dan een beetje citroensap toe en roer het door de saus. Het pannetje moet nu van het vuur, want de saus mag niet koken. Knijp een halve limoen uit boven de bakpan en meng dit ook weer. Voeg tot slot zout toe naar smaak. Giet de saus in een bakje en zet 'm even weg. BENODIGDHEDEN Water (met groentebouillonblokjes) Zonnebloemolie Gesneden blok tempé Sperzieboontjes (in stukjes) Knoflook (fijn) Ui (gesneden) Trassi (hoeft niet) Suiker (als je trassi gebruikt) 1 a 2 rode of groene pepers (zaadloos, in stukken) Beetje sambal badjak Laos (lekker veel) Daoen salam Daoen djeroek poeroet Beetje assem Snij de bosui fijn en zet apart. Maak de taugé schoon en zet apart in een kommetje water. Snij de blaadjes selderij fijn (2 eetlepels) en zet apart. Snij de tahoe in vierkante blokjes en dep ze droog. Frituur de blokjes tahoe Afblussen met een beetje water en wat assem. Voeg nog meer water toe en de boontjes. Vul het water aan en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 15 minuten pruttelen zonder deksel. Op het eind wat afgescheurde koolblaadjes toevoegen (moet knapperig blijven) en de kokosmelk erbij. Nog 1 minuutje doorkoken. BENODIGDHEDEN Sjalotten Rode lomboks (in ringetjes) Knoflook Sambal oelek Trassi Gekookte garnalen Verse sereh Petehbonen Santen Laos Djahé Ketjap manis Mespunt zout Goela djawa Salam blaadjes Olie BEREIDINGSWIJZE: Maal de sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook grof in de keukenmachine en fruit deze boemboe in de wok met een scheutje olie. Laos, djahé, de gekneusde serehsten- gel en goela djawa toevoegen en even laten meepruttelen. Voeg de lomboks samen met de santen en de petehbonen toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe voegen en goed omroeren. Al! BENODIGDHEDEN Rundvlees (riblappen) Fijngesneden knoflook Fijngesneden ui Laos Sambal djeroek Djinten Ketoembar Koenjit Salam blaadjes Verse gember Sereh Kokosmelk Zout BEREIDINGSWIJZE: Snij het rundvlees in blokjes en bak ze aan in olijfolie. Voeg de ui, knoflook, sambal en alle specerijen toe, totdat de geuren vrijko men. Voeg dan de kokosmelk, de salam, de gekneusde sereh en de verse gember toe. Laat het gerecht gedurende 2,5 uur zachtjes stoven. Breng het op smaak met iets zout. Verwijder de laurier, sereh en verse gember voor het serveren. Spitskooltje Santen of kokosmelk Kemiri- nootjes (gevijzeld) BEREIDINGSWIJZE: Verhit in een soeppan wat olie en roerbak daarin knoflook, ui, eventueel trassi en suiker, de blaadjes salam, de laos, de blaadjes djeroek poeroet, de sambal badjak en de grove lombokstuk ken. De tempé mag vast mee geroerbakt worden. JUNI 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 37