COLUMN JUNI 43 Patricia Jacob Bij ons in de familie houdt niemand van brood, hoewel we het met ananasjam erop nog wel te doen vinden. Wij kopen gewoon een potje, maar Ben, de Indische vriend van mijn oom Herbert, maakte op zijn tachtigste nog zijn eigen ananasjam. Helaas is lieve Ben vorig jaar overleden. Hij woonde in dezelfde seniorenflat als mijn oom en paste een beetje op hem. Ben gaf altijd en vroeg nooit. Op die ene keer na dan. Hij vroeg toen om échte vanillestokjes, die zou hij opensnijden en dan in zijn ananasjam doen. Zijn jam zou er nog lekkerder van worden, ver zekerde hij me. 'Die stokjes in de supermarkt ruiken nergens naar.' Gelukkig vond ik op de Albert Cuyp stokjes vanille uit Madagaskar. Ben glunderde toen ik ze gaf. 'Juist', zei hij. 'Precies wat ik nodig heb.' Op verzoek van mijn oom bracht ik Ben ook geregeld halal-kipgehaktballetjes. Zijn vriend maakte hier graag smoor van. De twee zagen elkaar dagelijks even en hadden het dan over Indië, Leo Beenhakker en autoreparaties. Tijdens die momenten samen deed mijn oom altijd ideeën op. Toen Ben een nieuw gasfornuis had, kreeg ik de opdracht om hetzelfde fornuis voor hem te kopen. Hetzelfde liedje toen Ben achtereenvolgens een nieuwe tv, rollator en frituurpan had gescoord. Ik vrees de de dag dat Ben zijn hele huis opnieuw zou inrichten. Mijn oom wilde een beetje Ben zijn. Dat begreep ik wel: Ben was stoer. Ondanks zijn trage tred en zijn rimpels zag ik hem niet als een oude man. Vooral als hij vertelde over de tijd dat hij in Nieuw-Guinea zat, sprong de branie uit zijn ogen. Je zag hem door de jungle rennen, onbevreesd voor wilde dieren en reusachtige insecten. Ben leek steeds meer naar het verleden te verlangen, vooral naar de tijd dat zijn vrouw en zoon nog leefden. Hij is nu vast bij hen. Ik hoop dat het daarboven naar vanille uit Madagaskar ruikt. Of, nog beter, naar vanille uit Tahiti. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 43