GELATINEPUDDING COLUMN Jiypisch een todje dat ouders van nu zouden verfoeien, wegens te chemisch te weinig voedzaam-. ^Wat was hd leven toch zod toen den nog geen hoger was Mijn vader en ik zagen het helemaal zitten: deze zomer zouden we gaan kamperen. Mijn vader had al gebeld naar een man die staca ravans op de Veluwe verhuurde. Er was er nog één vrij voor ons. We konden niet wachten om mama het goede nieuws te vertellen. Toen we dat deden, reageerde ze echter vrij lauw: 'Waarom zou ik in een caravan gaan zitten als ik een echt huis heb? Ik ben niet gek.' Nu begrijp ik haar reactie, maar toen vond ik het irritant dat ze niet zo avontuurlijk was als wij. Haar idee van vakantie was zó braaf: een Spaans driesterrenhotel met halfpension aan de Costa del Sol, dicht bij de zee en het centrum. Overdag calamares eten, horchata (notenmelk) drinken, stekjes bougainvillea jatten. 's Avonds uren op de boulevard kijken naar flanerende Spaanse families met kinder tjes in smetteloos wit. Vierden we vakantie in Nederland, dan zat ze het liefst met ons in de achtertuin. Onder een grote parasol, op het terras bij de jasmijn en vlinderstruiken. Rechts van haar een glas ijswater, links een waaier met flamencodan- JULI 45 23-06-17 18:05 Moesson #1 juli 2017.indd 45 Patricia Jacob seressen erop. Op de tuintafel een pak Caballero zonder filter. Als het te warm werd - meestal al na vijf minuten - liep ze de keuken in en kwam ze terug met iets lekkers. Glazen tjendol, schaaltjes roedjak of bakjes 'Indische avo cado-mousse', fijngeprakte avocado met koffie-extract erdoor en suiker bovenop. 's Avonds aten we ons favo riete zomertoetje: gelatinepudding van sinaasappel met vanillevla en fruitcocktail. Het dessert werd gepresenteerd als een soort vloeibaar goud, maar dat was best over dreven; het was geenszins een culinair hoogstandje. Mijn moeder flikkerde gewoon poeder van het merk Trixy in een schaal, mengde dat met water en liet het opstijven in de koelkast. De vanillevla en fruitcocktail kocht ze kant-en-klaar. Toch genoten we altijd flink van die aangeklede drilpudding. Typisch een toetje dat ou ders van nu zouden verfoeien, wegens te chemisch en te weinig voedzaam. Wat was het leven toch zoet toen eten nog geen hogere wiskunde was. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 45