M Rocky Roads Salade met warmgerookte zalm en noedels Bananenijs Zi ►i ►I -o> D| co CULINAIRIMAKAN! m w KOOK HET PINDAKAAS KOOKBOEK BENODIGDHEDEN (voor ongeveer 25 blokjes) 400 gram witte chocolade, in stukjes 100 gram pindakaas 20 gram roomboter, in blokjes Geraspte schil en 1 eetlepel sap van een limoen V theelepel zout 12 witte marshmallows 90 gram pinda's met vlies BEREIDING Smelt de chocolade au bain-marie. Roer, als de chocolade is gesmolten, de pindakaas en roomboter er doorheen. Roer tot alles is gesmolten en het één geheel is. Laat het chocolademengsel even rusten, tot het niet meer zo heet is. Anders smelten de marshmallows en zie je ze straks niet meer terug. Ondertussen kun je elke marshmallow in ongeveer 12 kleine stukjes snijden of knippen. Bekleed een bakblik van ongeveer 20 x 20 cm met bakpapier. Test de temperatuur van het chocolademengsel met je vinger. Als je die er gewoon in kunt houden zonder je te branden, kun je tweederde van de pinda's en marshmal lowstukjes erdoorheen roeren. Giet het pinda-chocolademengsel in het bakblik en bestrooi de bovenkant met de resterende pinda's, stukjes marshmallow en de limoenrasp. Zet het bakblik op een koele plek om op te stijven. BENODIGDHEDEN (voor 4 personen) 100 gram mihoen V2 komkommer V2 rode peper, fijngehakt 100 gram taugé 3 lente uitjes in dunne ringetjes 1 kleine wortel, in dunne plakjes Klein handje verse munt, grofgehakt Klein handje verse koriander, grofgehakt 15 gram pinda's, grofgehakt 250 gram warm gerookte zalm VOOR DE DRESSING: 9 eetlepels limoensap 6 eetlepels pindakaas 3 eetlepels vissaus 3 eetlepels rijstazijn 3 eetlepels sojasaus 1 duimdik stuk gember, geraspt 1 eetlepel sesamolie BEREIDING Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwij zing gaar en spoel koud af. Snijd de kom kommer in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en snijd hem in dunne halve maantjes. Doe de mihoen in een grote schaal en meng hem met de komkommer, rode peper, taugé, lente-ui, wortel, munt, koriander en pinda's. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine en laat hem draaien tot je een mooie homogene dressing hebt. Giet de dressing bij de salade en hussel alles met je handen goed door elkaar. Pluk of snijd de zalm in grove stukken en verdeel die over (en door) de salade. BENODIGDHEDEN (voor 4 ijsjes) 4 rijpe bananen 6 eetlepels pindakaas 4 ijshoorntjes BEREIDING: Snijd de bananen in plakjes, doe ze in een diepvriesbak of -zak en leg ze in de vriezer. Na een uur of 4 zijn ze koud genoeg om te verwerken tot ijs. Het is natuurlijk nog slimmer om voortaan standaard wat schijfjes banaan in de vriezer te hebben liggen. Ook ideaal voor een bananensmoothie! Doe de bevroren schijfjes banaan in een keukenmachine of blender en pureer ze. Eerst worden ze wat brokkelig, maar zet door; na een tijdje veranderen de brokkelige stukjes in een glad en romig ijs. Dit is ook het moment om de pindakaas toe te voegen. Wij houden van een flinke pindasmaak, maar als je heel zoete, overrijpe bananen gebruikt, is het lek kerder om iets minder pindakaas te gebruiken. Proef dus goed. Doe het bananenijs in een (diepvries)bak, schep er bolletjes van en verdeel deze over de ijshoorntjes. De kans is groot dat je bananenijs door al dat testproeven wat aan de zachte kant is. Zet het in dat geval nog even in de vriezer om op te stijven. BOEK Jj^Ê K 5 Pindakoeken WAT HEB JE NODIG; blos„ Door Marije Sietsma en Saskia Lelieveld Uitgeverij Loopvis: 160 pagina's (gebonden) ISBN: 9789492206435 Prijs: 18,95 SEPTEMBER 37 Moesson #3 september 2017.indd 37 28-08-17 15:00

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 37