M
Rocky Roads
Salade met
warmgerookte zalm
en noedels
Bananenijs
Zi
►i
►I
-o>
D|
co
CULINAIRIMAKAN!
m
w
KOOK
HET
PINDAKAAS
KOOKBOEK
BENODIGDHEDEN
(voor ongeveer 25 blokjes)
400 gram witte chocolade, in stukjes 100 gram
pindakaas 20 gram roomboter, in blokjes
Geraspte schil en 1 eetlepel sap van een limoen
V theelepel zout 12 witte marshmallows 90
gram pinda's met vlies
BEREIDING
Smelt de chocolade au bain-marie. Roer, als
de chocolade is gesmolten, de pindakaas
en roomboter er doorheen. Roer tot alles is
gesmolten en het één geheel is.
Laat het chocolademengsel even rusten, tot
het niet meer zo heet is. Anders smelten de
marshmallows en zie je ze straks niet meer
terug. Ondertussen kun je elke marshmallow in
ongeveer 12 kleine stukjes snijden of knippen.
Bekleed een bakblik van ongeveer 20 x 20 cm
met bakpapier. Test de temperatuur van het
chocolademengsel met je vinger. Als je die er
gewoon in kunt houden zonder je te branden,
kun je tweederde van de pinda's en marshmal
lowstukjes erdoorheen roeren.
Giet het pinda-chocolademengsel in het
bakblik en bestrooi de bovenkant met de
resterende pinda's, stukjes marshmallow en de
limoenrasp. Zet het bakblik op een koele plek
om op te stijven.
BENODIGDHEDEN
(voor 4 personen)
100 gram mihoen
V2 komkommer V2 rode
peper, fijngehakt 100 gram taugé 3 lente
uitjes in dunne ringetjes 1 kleine wortel,
in dunne plakjes Klein handje verse munt,
grofgehakt Klein handje verse koriander,
grofgehakt 15 gram pinda's, grofgehakt 250
gram warm gerookte zalm
VOOR DE DRESSING:
9 eetlepels limoensap 6 eetlepels pindakaas
3 eetlepels vissaus 3 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels sojasaus 1 duimdik stuk gember,
geraspt 1 eetlepel sesamolie
BEREIDING
Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwij
zing gaar en spoel koud af. Snijd de kom
kommer in de lengte doormidden, schraap
de zaadjes eruit en snijd hem in dunne halve
maantjes.
Doe de mihoen in een grote schaal en meng
hem met de komkommer, rode peper, taugé,
lente-ui, wortel, munt, koriander en pinda's.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een
keukenmachine en laat hem draaien tot je
een mooie homogene dressing hebt. Giet de
dressing bij de salade en hussel alles met je
handen goed door elkaar. Pluk of snijd de zalm
in grove stukken en verdeel die over (en door)
de salade.
BENODIGDHEDEN
(voor 4 ijsjes) 4 rijpe bananen 6 eetlepels
pindakaas 4 ijshoorntjes
BEREIDING:
Snijd de bananen in plakjes, doe ze in een
diepvriesbak of -zak en leg ze in de vriezer.
Na een uur of 4 zijn ze koud genoeg om te
verwerken tot ijs. Het is natuurlijk nog slimmer
om voortaan standaard wat schijfjes banaan in
de vriezer te hebben liggen. Ook ideaal voor
een bananensmoothie!
Doe de bevroren schijfjes banaan in een
keukenmachine of blender en pureer ze. Eerst
worden ze wat brokkelig, maar zet door; na
een tijdje veranderen de brokkelige stukjes in
een glad en romig ijs. Dit is ook het moment
om de pindakaas toe te voegen. Wij houden
van een flinke pindasmaak, maar als je heel
zoete, overrijpe bananen gebruikt, is het lek
kerder om iets minder pindakaas te gebruiken.
Proef dus goed.
Doe het bananenijs in een (diepvries)bak,
schep er bolletjes van en verdeel deze over de
ijshoorntjes. De kans is groot dat je bananenijs
door al dat testproeven wat aan de zachte
kant is. Zet het in dat geval nog even in de
vriezer om op te stijven.
BOEK
Jj^Ê
K 5
Pindakoeken
WAT HEB JE NODIG;
blos„
Door Marije Sietsma en Saskia
Lelieveld
Uitgeverij Loopvis: 160 pagina's
(gebonden)
ISBN: 9789492206435
Prijs: 18,95
SEPTEMBER 37
Moesson #3 september 2017.indd 37
28-08-17
15:00