Sajoer assem met empal Ikan pesmol (of: ikan atjar koening) totdat BENODIGDHEDEN 1 kilo runderlappen (niet mager) bloemkool in kleine roosjes 2 stuks suikermais (in schijven gesneden) 1 laboe siam (in stukjes) 4 stuks katjang pandjang (kousenband) 1 handje rauwe vliespinda's 100 gram melindjo 3 rode uien (fijngesnipperd) 2 rode pepers (fijn gesneden, ontdaan van zaden) 5 gepofte kemirinoten Trassi (2 bij 2 cm) 3 stukjes salamblad Laos (2 schijfjes van 1 cm) Assemwater naar smaak Zout naar smaak BEREIDING Maak de rode ui, rode pepers, kemiri, trassi en wat zout fijn in de tjobek. Doe de boemboe in een pan samen met 1,5 liter water en de in 38 MOESSON repen gesneden runderlappen. Kook het ge heel op. Voeg daarna het assemwater, de laos, salam, mais, melindjo en de rauwe pinda's toe. Laat op zacht vuur doorkoken totdat het vlees gaar is. Indien het te veel is ingekookt, water toevoegen. Haal het gare vlees eruit en laat afkoelen. Voeg als laatste de laboe siam, de gesneden katjang pandjang en de bloemkool roosjes toe, laat ze beetgaar. De sajoer moet fris zuurzout proeven. Klop de lapjes vlees op een snijplank plat. Smeer vervolgens de lapjes in met een meng sel van tamarindepasta en zout. Laat de lapjes ongeveer 2 uur in de koelkast marineren (het lekkerste is een nachtje). Dep na 2 uur het vlees met keukenpapier schoon en droog. Bak de plakjes in hete olie tot ze krokant aan de buitenkant zijn. Serveer de sajoer assem in een kommetje naast het bord. BENODIGDHEDEN 6 moten makreel 1 grote wortel 2 rode pepers 2 groene pepers 3 theelepels koenjit 3 teentjes knoflook 3 grote rode uien Djahé (een schijf van 3 cm) 7 stuks kemirinoten 11 eetlepels azijn 6 eetlepels suiker 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels zilveruitjes Assem (een stukje van 3 bij 3) Zout naar smaak BEREIDING Was de makreel en snij deze in moten. Los de assem op in 2 glazen kokend water en kneed het goed, tot er een donkerbruin water is ontstaan. Doe de makreel hierin tezamen met het zout. Het moet zuurzout smaken. Laat de makreel ongeveer een uur of 2 marineren in de ijskast; roer af en toe om. Dep de makreel Moesson #4 oktober 2017.indd 38

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 38