Sajoer assem
met empal
Ikan pesmol
(of: ikan atjar koening)
totdat
BENODIGDHEDEN
1 kilo runderlappen (niet mager) bloemkool
in kleine roosjes 2 stuks suikermais (in
schijven gesneden) 1 laboe siam (in stukjes)
4 stuks katjang pandjang (kousenband) 1
handje rauwe vliespinda's 100 gram melindjo
3 rode uien (fijngesnipperd) 2 rode pepers
(fijn gesneden, ontdaan van zaden) 5
gepofte kemirinoten Trassi (2 bij 2 cm) 3
stukjes salamblad Laos (2 schijfjes van 1 cm)
Assemwater naar smaak Zout naar smaak
BEREIDING
Maak de rode ui, rode pepers, kemiri, trassi en
wat zout fijn in de tjobek. Doe de boemboe
in een pan samen met 1,5 liter water en de in
38 MOESSON
repen gesneden runderlappen. Kook het ge
heel op. Voeg daarna het assemwater, de laos,
salam, mais, melindjo en de rauwe pinda's toe.
Laat op zacht vuur doorkoken totdat het vlees
gaar is. Indien het te veel is ingekookt, water
toevoegen. Haal het gare vlees eruit en laat
afkoelen. Voeg als laatste de laboe siam, de
gesneden katjang pandjang en de bloemkool
roosjes toe, laat ze beetgaar. De sajoer moet
fris zuurzout proeven.
Klop de lapjes vlees op een snijplank plat.
Smeer vervolgens de lapjes in met een meng
sel van tamarindepasta en zout. Laat de lapjes
ongeveer 2 uur in de koelkast marineren (het
lekkerste is een nachtje). Dep na 2 uur het
vlees met keukenpapier schoon en droog. Bak
de plakjes in hete olie tot ze krokant aan de
buitenkant zijn. Serveer de sajoer assem in een
kommetje naast het bord.
BENODIGDHEDEN
6 moten makreel 1 grote wortel 2 rode
pepers 2 groene pepers 3 theelepels koenjit
3 teentjes knoflook 3 grote rode uien Djahé
(een schijf van 3 cm) 7 stuks kemirinoten 11
eetlepels azijn 6 eetlepels suiker 1 eetlepel
mosterd 2 eetlepels zilveruitjes Assem (een
stukje van 3 bij 3) Zout naar smaak
BEREIDING
Was de makreel en snij deze in moten. Los de
assem op in 2 glazen kokend water en kneed
het goed, tot er een donkerbruin water is
ontstaan. Doe de makreel hierin tezamen met
het zout. Het moet zuurzout smaken. Laat de
makreel ongeveer een uur of 2 marineren in
de ijskast; roer af en toe om. Dep de makreel
Moesson #4 oktober 2017.indd 38