Ajam panggang boemboe ketjap Marc's missie CULINAIRlMAKAN! droog met keukenpapier. Laat de olie heet worden en bak de makreel tot goudbruin in de olie. Laat de moten daarna goed uitlekken op keukenpapier. Snij de wortel in lange reepjes. Snij de rode uien grof en de rode en groene pepers in rin gen. Leg opzij. Maak de knoflook, de djahé en de kemiri fijn in de tjobek en fruit deze boem- boe in olie. Voeg hierbij de azijn, de suiker, het zout, de pepers en de grof gesneden uien. Wanneer het geheel kookt, wordt de wortel, de mosterd en de zilveruitjes erbij gedaan. Laat het geheel nog even rustig doorkoken, het mag niet te nat zijn. Maak het geheel naar wens op smaak. Doe voor het opdienen de moten makreel terug in de saus, en serveer het gerecht op een schaal. BENODIGDHEDEN 1 kilo kippendii (doormidden gesneden) 4 teentjes knoflook 3 grote rode uien (gesneden) 2 rode pepers (gesneden) 1 a 1M> kopie ketiap sedeng 3 eetlepels dieroeksap (limoen) Water Zout naar smaak BEREIDING Maak de boemboe (knoflook, rode ui en rode pepers) fijn in de tjobek en fruit daarna de boemboe in een weinig olie. Voeg, wanneer de boemboe gaar is, de stukken kip toe en bak deze in de boemboe. Voeg dan de ketjap en de djeroeksap toe en als laatste het water, totdat het geheel net onderstaat. Laat rustig sudderen. Haal de stukken kip, wanneer ze gaar zijn, uit de pan en gril ze. Leg vervolgens de gegrilde kip op een schaal en giet de saus erover heen. Garneer met bawang goreng. Het begon met zelfgemaakte ketjap. En met rozenstroop. Elke maand kreeg Marc Tierolf die van zijn oma mee. Gemaakt volgens het recept van haar moeder, zijn overgrootmoeder Oma Miet. Nadat zijn oma was overleden, be gon Marc zelf ketjap te maken. Hij gaf weleens een fles weg, tot iemand zei: 'Die ketjap die jij maakt, is heel bijzonder, die kun je nergens kopen.' Ketjap sedeng is ook bijzonder, legt Marc Tierolf uit. Een smaak die bijna was verdwe nen. Toen hij deze zomer zijn tante in Bogor bezocht, was ze verrukt dat hij een fles van zijn ketjap had meegenomen, want zelfs in Indonesië is ketjap sedeng nauwelijks meer te vinden. Ketjap sedeng is niet asin (zout), niet manis (zoet) maar sedeng (precies ertussen in). Nu heeft Marc een eigen bedrijf met de naam Tjemaralaan 14, vernoemd naar het adres in Djakarta waar zijn overgrootmoeder tot 1958 haar eigen toko runde. Oma Miet, voluit Mimie Georgine van Spanje-de Liser de Morsain, begon in 1922 haar eigen toko in Batavia. Vermaard waren haar spekkoeken. Dat hij nu wordt geroemd om zijn zelfgebakken spek koek - volgens het recept van Oma Miet - is dus geen toeval. Marc: 'Ik ben er trots op dat mijn overgroot moeder haar recepten heeft genoteerd, waar door ik anderen kan laten proeven hoe het was en nog steeds kan zijn. Als je babi ketjap met mijn ketjap maakt, proef je pas echt de smaak van toen.' Op de Tong Tong Fair, waar hij in het kook- theater anderen van zijn kookkunsten laat genieten, krijgt hij de bevestiging van oudere Indische mensen. Die zeggen dat hij net zo kookt als hun moeders vroeger. 'Daar doe ik het voor: die herkenning. Ik kan wel zeggen dat het zo smaakte, maar alleen anderen kun nen dat beamen. Ik ben wel degelijk een Indo, al ben ik aan de blanke kant. In hun beleving staat daar een Hollander ze te vertellen hoe het moet. Ik loop tien punten achter. Tot ze mijn eten hebben geproefd. Dan zijn ze om.' www.tjemaralaan14.nl OKTOBER39 Moesson #4 oktober 2017.indd 39 27-09-17 17:43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 39