CULINAIRlMAKAN! DECEMBER 37 gasten komen ook uit die steden. Sommigen zijn cliënten van de dagopvang, anderen wonen in de seniorenappartementen van Buitenzorg. De kerstviering vindt plaats in de eetzaal van locatie Almelo. Exact om 14.00 uur gaan de deuren open. De directie verwelkomt de gasten. Kussen, om helzingen, schuddende handen. Henk neemt een bos bloemen voor Adeline in ontvangst. De vrouwen keuren elkaars kleding. Een dame in een rood-witte outfit - blazer, kokerrok - draait rond op haar hooggehakte open schoentjes met glitterstenen. 'Nederlandse stof, maar gemaakt in Indonesië.' Enkele dames in sarong kebaja passeren. 'Zo tjantik, zegt een medewerker. Iets verderop staat de heer Neijendorff, de angkloeng-speler van vandaag. Hij treedt vrijwel maandelijks op, onder meer in Burgers' Zoo en dierentuin Taman Indonesia. 'Ik wil nog een keer optreden op de Haagse pasar. Indië aten we met Kerst biefstuk en gebakken aardappelen. Pas in Nederland zijn we met Kerst In disch gaan eten', zegt de heer Motta. Mevrouw Rémy-Toorop maakte met Kerst altijd drie gerechten: Indische huzarensalade, Indische macaroni en Chinese soep. 'In die soep deed ik prei, selderij en balletjes van gehakt, garnalen en kool.' Vandaag vieren deze Indo's Kerst met onder meer nasikoening en bijgerechten. Senang Dit kerstfeest is georganiseerd door de direc tie van Residentie Buitenzorg, een instelling die verschillende vormen van ouderenzorg biedt: dagopvang, thuiszorg, verpleeghuiszorg, huishoudelijke zorg en maaltijdvoorziening. De organisatie richt zich vooral op Indische en Molukse senioren en is actief in Groningen, Drachten, Assen en Almelo. Buitenzorg is in 2005 opgericht door Adeline Schiphuis-Piël. Het is een echt familiebedrijf. Adeline is directeur/bestuurder, haar man Henk manager kwaliteit en interne controle en zoon Alfons directeur strategie, beleid en organisatieont wikkeling. Henk: 'Wij willen dat onze ouderen zich se nang voelen.' 'Komen ze binnen, dan vragen ze wat ze gaan eten. Gaan ze weg, dan vragen ze wat ze mor gen krijgen', lacht Alfons. 'Eten is voor onze ouderen het hoogtepunt van de dag', beaamt Adeline. 'Tijdens het eten komen de gesprekken op gang. Over vroeger, over nu. Omdat het eten zo belangrijk voor hen is, bezuinigen we daar niet op.' Sarong kebaja Professionele Indische, Indonesische, Molukse en Nederlandse koks bereiden het eten. De keukencrews uit Groningen en Almelo hebben de kerstmaaltijd van vandaag gemaakt. De Moesson #6 december 2017 CC18 V2.indd 37 23-11-17 09:25

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 37