CULINAIRlMAKAN!
DECEMBER 37
gasten komen ook uit die steden. Sommigen
zijn cliënten van de dagopvang, anderen
wonen in de seniorenappartementen van
Buitenzorg. De kerstviering vindt plaats in de
eetzaal van locatie Almelo.
Exact om 14.00 uur gaan de deuren open. De
directie verwelkomt de gasten. Kussen, om
helzingen, schuddende handen. Henk neemt
een bos bloemen voor Adeline in ontvangst.
De vrouwen keuren elkaars kleding. Een dame
in een rood-witte outfit - blazer, kokerrok
- draait rond op haar hooggehakte open
schoentjes met glitterstenen. 'Nederlandse
stof, maar gemaakt in Indonesië.' Enkele
dames in sarong kebaja passeren. 'Zo tjantik,
zegt een medewerker.
Iets verderop staat de heer Neijendorff, de
angkloeng-speler van vandaag. Hij treedt
vrijwel maandelijks op, onder meer in Burgers'
Zoo en dierentuin Taman Indonesia. 'Ik wil
nog een keer optreden op de Haagse pasar.
Indië aten we met Kerst biefstuk
en gebakken aardappelen. Pas in
Nederland zijn we met Kerst In
disch gaan eten', zegt de heer Motta. Mevrouw
Rémy-Toorop maakte met Kerst altijd drie
gerechten: Indische huzarensalade, Indische
macaroni en Chinese soep. 'In die soep deed ik
prei, selderij en balletjes van gehakt, garnalen
en kool.' Vandaag vieren deze Indo's Kerst met
onder meer nasikoening en bijgerechten.
Senang
Dit kerstfeest is georganiseerd door de direc
tie van Residentie Buitenzorg, een instelling
die verschillende vormen van ouderenzorg
biedt: dagopvang, thuiszorg, verpleeghuiszorg,
huishoudelijke zorg en maaltijdvoorziening.
De organisatie richt zich vooral op Indische
en Molukse senioren en is actief in Groningen,
Drachten, Assen en Almelo. Buitenzorg is in
2005 opgericht door Adeline Schiphuis-Piël.
Het is een echt familiebedrijf. Adeline is
directeur/bestuurder, haar man Henk manager
kwaliteit en interne controle en zoon Alfons
directeur strategie, beleid en organisatieont
wikkeling.
Henk: 'Wij willen dat onze ouderen zich se
nang voelen.'
'Komen ze binnen, dan vragen ze wat ze gaan
eten. Gaan ze weg, dan vragen ze wat ze mor
gen krijgen', lacht Alfons.
'Eten is voor onze ouderen het hoogtepunt
van de dag', beaamt Adeline. 'Tijdens het eten
komen de gesprekken op gang. Over vroeger,
over nu. Omdat het eten zo belangrijk voor
hen is, bezuinigen we daar niet op.'
Sarong kebaja
Professionele Indische, Indonesische, Molukse
en Nederlandse koks bereiden het eten. De
keukencrews uit Groningen en Almelo hebben
de kerstmaaltijd van vandaag gemaakt. De
Moesson #6 december 2017 CC18 V2.indd 37 23-11-17 09:25