INDISCH KERSTKOKEN A LA BUITENZORG Nasi koening Rendang Dadar goeloeng CULINAIRlMAKAN! W 4UWJ»: BENODIGDHEDEN 500 gram rijst Ongeveer 1100 ml kokosmelk 1 spriet sereh 2 stuks pandanblad 2 stuks salamblad 2 theelepels koenjit (papje van maken met water) Zout BEREIDING Was de rijst zorgvuldig en giet af. Doe in een rijstpan de rijst en voeg de kokosmelk toe tot een vingerkootje boven de rijst. Doe de verse kruiden er bij. Breng het geheel aan de kook. Als er putjes in de rijst vallen, doe dan een deksel op de pan en laat het geheel op het kleinste pitje in ongeveer een half uurtje zacht jes gaar worden. Na een kwartiertje doorroe ren. Verwijder de kruiden voor het serveren. BENODIGDHEDEN 500 gram sukadelappen (in dobbelsteentjes) 5 sjalotjes 5 teentjes knoflook 1 spriet sereh 3 djeroekblaadjes stukje koenjit van 3 cm stukje gember van 3 cm 5 kemirinoten gepoft Rode lomboks naar smaak of sambal oelek naar smaak Een liter kokosmelk Sap van 1 limoen Suiker en zout BEREIDING Snijd de sjalotjes, knoflook en eventuele lomboks (verwijder de pitjes en zaadlijsten) fijn. Schil de koenjit en laos en snijd ze fijn. Wrijf de kemirinoten fijn in een vijzel en voeg dan de sjalot, knoflook, lombok, koenjit en laos toe. Wrijf alles fijn tot een pasta. Breng in een wadjan de kokosmelk aan de kook, roer de boemboe erdoor en laat het 10 minuutjes pruttelen. Roer dan het vlees, de spriet sereh (gekneusd en in een knoop) samen met de djeroekblaadjes en het sap van de limoen er door. Laat het geheel minstens 2 uur sudderen tot het vlees gaar is en de kokosmelk volledig ingekookt. BENODIGDHEDEN Voor de flensjes: 250 gram meel één eetlepel tapioca 100 ml halfvolle melk één eigeel 500 ml water zout (naar smaak) pandanpasta Voor de vulling: 125 gram goela djawa 250 gram kokos (geraspt) zout ongeveer 1 dl gekookt water BEREIDING Mix een beslag van de ingrediënten en bak er flensjes van ongeveer 20 centimeter door snee van. Zet apart. Smelt in een pannetje op laag vuur de goela djawa in wat water tot het helemaal is opgelost. Voeg dan de kokos toe en een snufje zout. Roer goed door. Als het goed is absorbeert de kokos het vocht en krijg je een dikke massa. Leg op elk flensje in het midden ongeveer een eetlepel van de vulling. Draai de zijkanten naar binnen toe en rol op. Serveren op kamertemperatuur. DECEMBER 41 Moesson #6 december 2017 CC18 V2.indd 41 23-11-17 09:25

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2017 | | pagina 41