INDISCH
KERSTKOKEN
A LA
BUITENZORG
Nasi koening
Rendang
Dadar goeloeng
CULINAIRlMAKAN!
W
4UWJ»:
BENODIGDHEDEN
500 gram rijst Ongeveer 1100 ml kokosmelk
1 spriet sereh 2 stuks pandanblad 2 stuks
salamblad 2 theelepels koenjit (papje van
maken met water) Zout
BEREIDING
Was de rijst zorgvuldig en giet af. Doe in een
rijstpan de rijst en voeg de kokosmelk toe tot
een vingerkootje boven de rijst. Doe de verse
kruiden er bij. Breng het geheel aan de kook.
Als er putjes in de rijst vallen, doe dan een
deksel op de pan en laat het geheel op het
kleinste pitje in ongeveer een half uurtje zacht
jes gaar worden. Na een kwartiertje doorroe
ren. Verwijder de kruiden voor het serveren.
BENODIGDHEDEN
500 gram sukadelappen (in dobbelsteentjes)
5 sjalotjes 5 teentjes knoflook 1 spriet sereh
3 djeroekblaadjes stukje koenjit van 3 cm
stukje gember van 3 cm 5 kemirinoten gepoft
Rode lomboks naar smaak of sambal oelek
naar smaak Een liter kokosmelk Sap van 1
limoen Suiker en zout
BEREIDING
Snijd de sjalotjes, knoflook en eventuele
lomboks (verwijder de pitjes en zaadlijsten)
fijn. Schil de koenjit en laos en snijd ze fijn.
Wrijf de kemirinoten fijn in een vijzel en voeg
dan de sjalot, knoflook, lombok, koenjit en
laos toe. Wrijf alles fijn tot een pasta. Breng in
een wadjan de kokosmelk aan de kook, roer
de boemboe erdoor en laat het 10 minuutjes
pruttelen. Roer dan het vlees, de spriet sereh
(gekneusd en in een knoop) samen met de
djeroekblaadjes en het sap van de limoen er
door. Laat het geheel minstens 2 uur sudderen
tot het vlees gaar is en de kokosmelk volledig
ingekookt.
BENODIGDHEDEN
Voor de flensjes:
250 gram meel één eetlepel tapioca 100 ml
halfvolle melk één eigeel 500 ml water
zout (naar smaak) pandanpasta
Voor de vulling:
125 gram goela djawa 250 gram kokos
(geraspt) zout ongeveer 1 dl gekookt water
BEREIDING
Mix een beslag van de ingrediënten en bak er
flensjes van ongeveer 20 centimeter door
snee van. Zet apart. Smelt in een pannetje op
laag vuur de goela djawa in wat water tot het
helemaal is opgelost. Voeg dan de kokos toe
en een snufje zout. Roer goed door. Als het
goed is absorbeert de kokos het vocht en krijg
je een dikke massa. Leg op elk flensje in het
midden ongeveer een eetlepel van de vulling.
Draai de zijkanten naar binnen toe en rol op.
Serveren op kamertemperatuur.
DECEMBER 41
Moesson #6 december 2017 CC18 V2.indd 41
23-11-17 09:25