'MIJN KRACHT ZIT HEM IN MIJN SMAKEN. DE INDISCHE SMAKEN DIE IK HEB MEEGEKREGEN VAN MIJN OMA' JERMAIN DE ROZARIO (Helmond, 1984): 'Ik ben op zoek naar een eigen kookstijl. Maar als je jong bent is het lastig om die te vinden. Ik zocht het eerst in de klassiek Franse keuken. Tot ik Sergio Herman een keer hoorde uitleggen waarom hij voortaan dichtbij zichzelf wil blij ven als hij kookt. Dat sprak me enorm aan. Als je kookt, vertel je een verhaal. Hoe persoonlijker je verhaal is, hoe intenser het bij de ander binnenkomt. Als mensen hier eten wil ik dat ze iets beleven wat ze nog nooit hebben meegemaakt. Ik ben er nu achter dat de klassieke Franse keuken niet bij mij past, want daar moet je heel veel geduld voor hebben en ik ben daar te onrustig voor. Mijn kracht zit hem in mijn smaken. De Indische smaken die ik heb meege kregen van mijn oma. Ik heb daar als kind zo vaak gegeten, dat ik al die smaken onbewust heb opgeslagen. Ik vind dat ik maar wat doe, maar het resultaat is heel Indisch. Als ik kook proef ik de hele tijd. Ik maak mijn rendang bijvoorbeeld elke keer weer anders, maar uiteindelijk kom ik altijd bij dezelfde smaak uit. Heb ik er iets te veel peper in gedaan, dan doe ik er wat meer gembersiroop bij, net zo lang tot ik de juiste balans heb. Collega koks zeggen dat ik dat niet kan maken. Als mensen bij mij komen eten, willen ze er zeker van zijn dat ze dezelfde rendang krijgen, zeggen ze, 'en jij hebt niet altijd dezelfde rendang.' 'Jawel, dat heb ik wel!' 'Maar je gebruikt niet altijd dezelfde ingrediënten.' 'Klopt, maar uiteindelijk smaakt hij hetzelfde.' Komt het door zijn Brabantse tongval? Of is het zijn stelligheid, waardoor het pas na enige tijd opvalt dat hij rendan zegt in plaats van rendang? 'Da klopt. Ik zeg het verkeerd', zegt hij. 'Net zoals ik ook pepisan zeg in plaats van pepesan.' Jermain de Rosario praat zoals hij kookt. Als eentje van de volgende generatie. Zonder al te veel ontzag voor het verleden. 'Heel veel mensen, zeker ook in professionele keukens, houden veel te veel vast aan oude recepten. Ik denk dan: ben je dan nog wel echt aan het koken? Of ben je naar maatstaven aan het koken? Eerlijk gezegd vind ik zo'n invuloefening een beetje saai. Net zoals je grenzen moet doorbreken, zijn recepten er om doorbroken te worden. Neem mijn rendang. Er zijn mensen die zeggen dat die zo niet hoort. Ik doe mijn rendang met ketjap. Zat er laatst een Indische vrouw in de zaak die zei: Er hoort geen ketjap bij! 'Ik zei: Da klopt, maar ik vind da lekker.' 'Die rendang maken geeft mij rust. Er is buiten al zoveel chaos. Ik wil dat als mensen hier binnenkomen, ze al hun 14 MOESSON Moesson #7 januari 2018 KOPIE2.indd 14 23-12-17 15:23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 14