Nasi goreng Pepesan met miso mayonaise en Japanse rijst (voor de schuim van pandan) Miso mayonaise BENODIGDHEDEN 1 liter kokosmelk 1 pandanblad 1 sjalot 1 cm gember 1 stengel sereh 1 rood lombok pepertje zout en peper limoen voor sap 1 cm verse laos sifon met patronen BEREIDING Snijd de sjalot, gember, het lombok pepertje en de laos. Sla met de achterkant van een mes op de sereh zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Fruit alles aan en blus af met de kokosmelk. Voeg het pandanblad toe en laat een half uur zachtjes koken. Dek de pan af met vershoudfolie en laat afkoelen. Wanneer het geheel is afgekoeld, passeer door een zeef. Breng op smaak met zout, peper en limoen sap. Doe de massa in een sifon en draai hier 2 patronen op. Schud goed voor gebruik. BENODIGDHEDEN (voor de gepofte wilde rijst) wilde rijst zonnebloemolie zout BEREIDING Verhit ruim olie in een pan. Wanneer de olie heet is (200-220 graden) pof je de rijst snel in de olie. Plaats op keukenpapier zodat het vet af kan lekken en bestrooi met zout. Serveer de gepofte wilde rijst op het pandanschuim. BENODIGDHEDEN 6 gerookte makrelen (12 filets) 3 pandan- bladeren 500 gram trostomaten koriander wortel 6 pepertjes 1 sjalot 2 tenen knoflook limoenrasp limoensap BEREIDING Snipper de sjalot en hak de knoflook en kori anderwortel en pepertjes fijn en fruit deze aan. Snijd de tomaat in grove stukken en voeg aan het aangefruite mengsel toe. Laat het geheel op middelhoog vuur rustig sudderen en een beetje aanbakken. Schraap het steeds los van de bodem. Laat het geheel tot de helft inkoken. Voeg de citroenrasp en het sap toe en laat vervolgens het mengsel afkoelen. Wanneer het mengsel is afgekoeld, smeer je de filets er mee in. Plaats op de filets een pandanblad en druk de filets op elkaar. Pak deze vervolgens in met aluminiumfolie en gaar op de barbecue. BENODIGDHEDEN 1 eieren 5 gram appelazijn 10 gram sushiazijn 1 1/2 eetlepel miso 1 theelepel tabasco Zout en peper 4 dl zonnebloemolie BEREIDINGSWIJZE Doe de eieren, miso, appelazijn, sushiazijn en tabasco samen in een blender en laat zacht jes draaien. Voeg rustig de zonnebloemolie toe aan de massa. Let op: de olie moet door de mayonaise worden opgenomen. Wanneer de olie te snel wordt toegevoegd kan deze schiften. JANUARI 35 Moesson #7 januari 2018 KOPIE2.indd 35 23-12-17 15:24

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 35