'Als ik een feestje geef,
sta ik gerust drie dagen
in de keuken. Saté van
kippendijen maken,
gado-gado, pangsit'
REPORTAGE
Scheepsbel
TEKST PATRICIA JACOB
FOTOGRAFIE SERGE LIGTENBERG
'Het ruikt hier net als in een supermarkt in
Jakarta. Lekker, iets exotisch. Een best lastig te
omschrijven geur', zegt Claudia van den Broek
als ze door supermarkt Amazing Oriental in
Den Haag-Ypenburg loopt. De winkel ging in
augustus 2016 open en staat te boek als het
grootste filiaal uit de supermarktketen (zie ka
der). Het is de grootste Aziatische supermarkt
van het land. Op 1.800 vierkante meter vind
je alle ingrediënten voor de Chinese, Japan
se, Koreaanse, Vietnamese en Indonesische
keuken - meer dan tienduizend artikelen in
totaal. Deze vestiging heeft ook een restau
rant; op 300 vierkante meter kunnen ongeveer
honderdtwintig gasten terecht. 'De zaak doet
me denken aan van die Franse hypermarchés
a la Carrefour. Ik ben gek op zulke zaken. Net
een soort musea. Ik kom geregeld in deze ves
tiging van Oriental. Ze hebben hier werkelijk
alles. Ideaal voor als ik een feestje geef.'
Claudia woont er op kruipafstand vandaan,
in Rijswijk. Ze geeft economie aan de Dalton
Scholengemeenschap in Voorburg en studeert
daarnaast voor haar eerstegraads lesbevoegd
heid. Ze is gescheiden en woont samen met
haar twee kinderen: Loek van zeventien en Illy
van zeven. Vandaag slaan ze met z'n drieën de
boodschappen voor de komende week in.
Sambal peteh
Ze passeren balen rijst, een winkelwagen
inclusief vermoeide peuter en vier Indo's die
vier keer achterelkaar 'sama-sama' zeggen.
Via de pakjes met poeder voor fluorescerende
gelatinepuddingen koersen ze naar de rekken
met thee. Jasmijnthee voor Loek, gemberthee
met citroen voor Claudia. Daarna zijn ze klaar
om soep te scoren. 'Onze bamisoep is op. Ik
neem een hele doos mee. We kunnen er dan
zó een pakje uithalen. Kokend water erbij en
klaar. Lekker makkelijk. Loek eet hartstikke
veel. Die pakjes soep zijn gewoon niet aan te
slepen. Ik zag verderop ook nog van die pakjes
kant-en-klare bami. Iets water erbij, even
roerbakken en eten maar. Die bami lijkt me wel
wat voor jou, Loek.'
Diepvriesgarnalen en peteh heeft ze ook
standaard op voorraad. 'Peteh doe ik in de
nasi goreng, de sajoer lodeh. Ach, in eigenlijk
alles wat ik maak. Ik merk dat ik qua eten veel
Indischer ben geworden dan me lief is. Om de
een of andere reden schopte ik daar vroeger
altijd tegen aan. Dat doe ik nu niet meer. Of
mijn kinderen ook van peteh houden? Jazeker!
En eet Illy een Turkse pizza, dan doet ze er
altijd wat sambal bovenop. Laat ik maar een
potje meenemen.'
Visballen
Bij de diepvries haalt Claudia herinneringen
op aan het eten dat ze als kind kreeg. 'In de
auto op weg naar ons vakantieadres snoepten
we altijd van de kippenmaagjes die mijn oma
had gebakken. Op die manier hadden we iets
hartigs. Hé bah, kijk, daar liggen visballen. Die
zaten bij ons altijd overal in; in de soep, in de
sajoer lodeh. Ik heb daar helemaal niets mee.'
Een Chinese dame pakt een zak met visballen.
Claudia kan het niet laten. 'Mevrouw, wat vindt
u van die ballen? Hoe eet u die dingen?' De
vrouw legt uit dat zij ze meestal in een soep
doet, maar dat zij ze ook vaak in eigeel wen
telt en vervolgens frituurt. 'Aha, op die manier.
Dat moet ik een keer proberen', zegt Claudia,
die daarna een groot pak dim sum pakt. 'Lek
ker voor in de frituur.' Loek vraagt om bapao,
Illy wil lemper. Claudia neemt de twee mee
naar het schap met zakjes boemboe.
Illy huppelt verder. 'Mam, dit wil ik', zegt ze als
ze terugkomt. Ze laat een pakje pop tarts zien,
Amerikaanse koekjes die in verschillende sma
ken te koop zijn. Illy gaat voor het pak met de
vanille-variant en het logo van Dunkin' Donuts.
'Jij vraagt altijd van alles, maar als ik het koop
laat je het liggen. Nee, dit krijg je niet. Ik weet
niet waarom, maar jij en je broer willen altijd
van die gore dingen. Je mag wél die kleine
koekjes die daar liggen: egg white biscuits met
felgekleurde crème. Die at ik zelf als kind ook.
Pure nostalgie. Jullie willen ook snoep? Oké,
maar deze keer geen Nerds. We nemen de Hot
Tamales.'
Plens pindasaus
Vervolgens pakt Claudia zakjes boemboe
voor soto en rendang. 'Als ik een feestje geef,
sta ik gerust drie dagen in de keuken. Saté
van kippendijen maken, gado-gado, pangsit,
sambal goreng boontjes. Altijd veel te veel.
Door de week maak ik het liefst gerechten die
binnen een half uur klaar zijn. Superhandig,
die boemboes. Als ik een zakje gebruik, doe ik
er ook altijd iets van mezelf in, zoals knoflook,
sereh en djeroekpoeroet in de soto. Nasi en
bami goreng maak ik ook vaak. Toen we bin
nenkwamen, heb ik pakjes Japanse noedels in
mijn winkelwagen gedaan. Erg handig. Ze zijn
klaar voor gebruik. Met reepjes rundvlees uit
de wok, wokgroenten en oestersaus smaken
ze erg goed.'
Behalve Aziatisch kookt ze geregeld Hollands.
'Lekker, stamppot als het zo koud is.' Ameri
kaanse en Italiaanse gerechten staan ook af en
toe op tafel. 'We zijn dol op kip van Kentucky
Fried Chicken. Bij Oriental heb je zakjes met
de ingrediënten om zelf zo'n heerlijk krokante
korstje te maken.' Haar favoriete Italiaanse
gerecht is spaghetti met knoflook, olijfolie en
pepertjes. 'Italianen zijn erg precies. Parme
zaanse kaas over de spaghetti met vis? Dat
zouden ze nooit doen. Het is eigenlijk hetzelf
de als een plens pindasaus over nasi of bami
gooien. Ook dat is iets wat je niet moet doen.
Het is raar en het hóórt niet.'
Claudia hoort vaak dat ze goed kookt, maar
één ding weet ze zeker: 'Ik ben geen ech
te kok. Ik ben niet zoals die koks van tv. Zij
experimenteren net zo lang tot een gerecht
perfect is. Ik heb liever dat iemand me laat
zien hoe je iets moet maken. Vervolgens
FEBRUARI 29