AMAZING ORIENTAL REPORTAGE probeer ik het zelf. Mijn vier zussen zijn echt van het koken. Ze maken ook spekkoeken en zo. Ik ben meer van het snel-snel. Mijn moeder, die nog steeds op zichzelf woont, eet elke dag bij een van haar kinderen. Ze is 88, maar nog heel fit. Ze danst nog steeds de potjo-potjo. Alleen zelf koken lukt niet goed meer. Ze is er nooit dol op geweest. Ze handwerkt liever. Mijn oma was wél van het koken. Ik kijk nog geregeld in haar recepten. Ik houd erg van haar sambal goreng van pare-pare, een wat bittere groente. Als ik bami maak, dan doe ik dat ook net zoals zij. Ik kook eerst spekreepjes in water met een bouillonblokje. In die bouillon kook ik later de bami. Ik spiek ook vaak in de recepten van mijn oma en heb zo'n honderd kookboeken. Mijn boek met Indische recepten uit De Scheepsbel, een uitgave van de Koninklijke Mari ne, is mijn favoriet. Daarnaast speur ik op internet. Op Facebook vond ik ooit de tip om de mixer op een stuk gekookte kip te zetten. Op die manier hoef je, als je soto maakt, de kip niet uit te pluizen. Dat vind ik zo'n rotklus. Ik krijg trek van al dat gepraat over eten. Kom, we gaan eten in het restaurant. Ik heb trek in flensjes met peking- eend en loempia Semarang, met van die rembung.' Loek heeft zin in saté, Illy wil graag noedelsoep met won ton en een blikje Surinaamse prik van Fernandes. Maar als Claudia voorstelt om tjendol te bestellen is ze zo óm. 'Ja, mam, tjendol, daar heb ik echt zin in.' In 1986 opende meneer Chin met een aantal familieleden op de Nieuwmarkt in Amster dam het eerste filiaal van Amazing Oriental. Inmiddels is dat winkeltje met zeshonderd levensmiddelen uitgegroeid tot de grootste Aziatische supermarktketen van het land. In het begin kwamen de producten hoofdzakelijk uit China, nu worden ze uit heel Azië gehaald. Ook zijn er veel Amerikaanse levensmiddelen. Het totale assortiment omvat ruim tienduizend producten; van driehonderd soorten instant noodles en verrassende theesmaken tot een waaier aan kruiden en sauzen. Twee keer per week worden de producten uit Azië ingevlogen. Amazing Oriental heeft een eigen webshop en twintig C vestigingen door het hele land. Tot 2016 was het filiaal in Amsterdam-Duivendrecht de allergrootste schakel in de keten, inmiddels staat de vestiging in Den Haag-Ypenburg op kop. Het complex langs de A13 omvat een distributiecentrum (7.000 vierkante l meter), groothandel (1.000 vierkante meter), restaurant (300 vierkante meter) en i supermarkt (1.800 vierkante meter). Onder de klanten van Amazing Oriental zitten L horecabedrijven en consumenten. Ze worden geholpen door de ruim zevenhonderd werknemers van het concern. 175 van hen werken al meer dan tien jaar bij het bedrijf, waaronder meneer Chin en een deel van zijn familie. amazingoriental.com

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 30