COLUMN Patricia Jacob Twee weken geleden belde een vriendin om te zeggen dat haar man was overleden. Een hartstilstand was hem fataal geworden. Hij had de vijftig net gehaald en was van plan geweest dat groots te vieren in zijn splinternieuwe maatpak. 'Nu draagt hij dit pak in zijn kist', zei ze. Ze klonk sterk. Haar dochtertje Charlotte hield haar overeind. 'Ze zit keihard te lachen. Charlotte overschreeuwt zichzelf.' Soms zijn gebeurtenissen zo verschrikkelijk dat je de realiteit weg wilt lachen. Ik deed hetzelfde toen ik hoorde dat mijn vader en zus waren overleden. Charlotte mocht de hele dag op de IPad. Ik mocht onbeperkt videoclips kij ken. Charlotte kreeg een Twix-ontbijt en dronk Fristi. Ik belandde in een Indisch luilekkerland. Tante Wies kwam logeren en ging de keuken in. Frikadelletjes, ajam goreng. De olie in de wok bleef sissen. Ik was zielig, dus mocht ik onbeperkt graaien. Op een ochtend ontdekte mijn moeder dat we alleen nog maar een bevroren wit brood had den. Ze haalde het brood uit de diepvries en in plaats van het te ontdooien deed ze het in de stomer. Daarna strooide ze hagelslag op de sneetjes brood. 'Gezond is anders, maar voor deze keer soedah.' Ik scheurde er stukjes vanaf en at het lekkerste brood ever. Warm, klef, zoet - even rollen tussen je vingers en je had 'broodbonbons'. De broodbonbons waren een variant op die andere gestoomde broodjes die ze zo goed kon maken, maar waar ze toen geen puf voor had: bapao. Als ze bapao maakte, kneedde ze iedere bolletje perfect rond - 'Alleen lomperiken kneden hompen'. Ze deed er onder meer rundergehakt, ui, knoflook en bladselderij in. De broodbonbons heb ik nooit meer gekregen, maar ze bleken een opstapje naar veel meer lekkers te zijn. Toen ze weer meer energie kreeg, kreeg ik maandelijks bapao en bleef ze stomen, wokken én bakken om mij weer vrolijk te maken. Dat dit lukte, kwam mede door haar kookkunst. In alles wat ze me gaf, proef de ik haar goede intenties; ik kreeg troostvoer. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. FEBRUARI 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 43