IJsthee met citroenmelisse Lepat pisang Chocoladecake uit Lombok Eet goed, dat doetje goed CULINAIR! MAKAN! (Voor 1 kan) BENODIGDHEDEN 0,5 liter water 4 eetlepels Gula Java Brut van Amanprana kokosbloesemsuiker 5 stuks steranijs 3 kruidnagels 2 cm verse gember, in plakjes zeste van 1 citroen of bloedsinaasappel 4 citroenen ijsblokjes 1 bosje citroenmelisse BEREIDING Breng de pot met water en Gula Java aan de kook. Voeg steranijs, kruidnagel, gember en zeste van citroen of bloedsinaasappel toe en laat 15 a 20 minuten koken. Pers intussen de citroenen en giet het sap in een kan. Voeg de kruidensiroop eraan toe en laat afkoelen. Ser veer fris met ijsblokjes en verse citroenmelisse. Zo fris, zo lekker! (Voor ca. 6 pakketjes) BENODIGDHEDEN 400 g zeer rijpe bananen 70 g Gula Java Fin van Amanprana kokosbloesemsuiker 70 g tapiocameel 30 g maismeel een snufje Khoisan fleur de sel van Amanprana 4 eetlepels kokoscrème, opgelost in een kopje water (creamed coconut) bananenbladeren (om het bananenmengsel in te rollen) BEREIDING Zet de stomer gebruiksklaar. Plet intussen de bananen in een kom. Voeg er Gula Java Fin, de tapiocabloem, het maismeel, de kokoscrème en de Khoisan fleur de sel aan toe. Meng alles goed en zet opzij. Snijd de bananenbladeren ruwweg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 10 centimeter. Dompel de bladeren een paar seconden onder in kokend water, net genoeg om ze week te maken (dan kun je ze beter bewerken). Veeg ze vervolgens droog met een schone keukenhanddoek of een stukje keukenpapier. Neem 1 bananenblad en leg 1 a 2 theelepels van het bananenmengsel in het midden van het blad. Vouw beide uiteinden van het bananenblad samen (zoals bij het vou wen van een brief), zodat het bananenmengsel bedekt is. Steek de uiteinden onder het linkse en rechtse uiteinde van het bananenblad. Re sultaat: een schattig bananenpakketje. Zet alles 10 tot 15 minuten in de stomer, afhankelijk van de grootte van de bananenpakketjes. BENODIGDHEDEN 100 g pure chocolade (bevat meer antioxidanten en minder suiker) 170 g Gula Java Cacao van Amanprana 125 ml extra vierge kokosolie 1 theelepel vanillepoeder 2 eieren 225 g volkorenspeltmeel 100 ml melk of graandrank 1 theelepel bakpoeder BEREIDING Smelt de chocolade au bain-marie. Meng de Gula Java Cacao, gesmolten kokosolie, vanillepoeder en gesmolten chocolade met een klopper. Meng er één voor één de eieren door en voeg daarna beetje bij beetje het meel, bakpoeder en graandrank toe. Giet het beslag, als het mooi gemixt is, in een beboter de cakevorm. Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C. Eet goed dat doet je goed is een kookboek dat gelooft in ongeraffineerde, biologische en plantaardige voeding. Een van de producten die schrijfster Chantal Voets promoot is biologi sche kokosbloesemsuiker, want ongeraffineerde suikers bevatten nog hun voedingsstoffen en mineralen. De kokosbloesemsuiker van Amanprana wordt gewonnen door de nectar af te tappen van de kokosbloesem. De opgevangen nectar wordt vervolgens gekookt en inge dikt, afgekoeld en uitgehard en fijngemalen. Maar liefst 850 families in de hoger gelegen gebieden van Centraal-Java (waar minder vervuiling is) verdienen zo een eerlijk inkomen. Eet goed dat doet je goed Door Chantal Voets Tai-Pan: 256 pagina's ISBN: 978 90 824 7070 3 I Prijs: 39,95 MAART 39 Moesson #9 maart 2018 V2.indd 39 22-02-18 12:29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 39