IJsthee met
citroenmelisse
Lepat pisang
Chocoladecake uit
Lombok
Eet goed, dat doetje goed
CULINAIR! MAKAN!
(Voor 1 kan)
BENODIGDHEDEN
0,5 liter water 4 eetlepels Gula Java Brut
van Amanprana kokosbloesemsuiker 5
stuks steranijs 3 kruidnagels 2 cm verse
gember, in plakjes zeste van 1 citroen of
bloedsinaasappel 4 citroenen ijsblokjes 1
bosje citroenmelisse
BEREIDING
Breng de pot met water en Gula Java aan de
kook. Voeg steranijs, kruidnagel, gember en
zeste van citroen of bloedsinaasappel toe en
laat 15 a 20 minuten koken. Pers intussen de
citroenen en giet het sap in een kan. Voeg de
kruidensiroop eraan toe en laat afkoelen. Ser
veer fris met ijsblokjes en verse citroenmelisse.
Zo fris, zo lekker!
(Voor ca. 6 pakketjes)
BENODIGDHEDEN
400 g zeer rijpe bananen 70 g Gula Java
Fin van Amanprana kokosbloesemsuiker 70
g tapiocameel 30 g maismeel een snufje
Khoisan fleur de sel van Amanprana 4
eetlepels kokoscrème, opgelost in een kopje
water (creamed coconut) bananenbladeren
(om het bananenmengsel in te rollen)
BEREIDING
Zet de stomer gebruiksklaar. Plet intussen de
bananen in een kom. Voeg er Gula Java Fin, de
tapiocabloem, het maismeel, de kokoscrème
en de Khoisan fleur de sel aan toe. Meng alles
goed en zet opzij. Snijd de bananenbladeren
ruwweg in een rechthoek van ongeveer 15 bij
10 centimeter. Dompel de bladeren een paar
seconden onder in kokend water, net genoeg
om ze week te maken (dan kun je ze beter
bewerken). Veeg ze vervolgens droog met
een schone keukenhanddoek of een stukje
keukenpapier. Neem 1 bananenblad en leg 1 a
2 theelepels van het bananenmengsel in het
midden van het blad. Vouw beide uiteinden
van het bananenblad samen (zoals bij het vou
wen van een brief), zodat het bananenmengsel
bedekt is. Steek de uiteinden onder het linkse
en rechtse uiteinde van het bananenblad. Re
sultaat: een schattig bananenpakketje. Zet alles
10 tot 15 minuten in de stomer, afhankelijk van
de grootte van de bananenpakketjes.
BENODIGDHEDEN
100 g pure chocolade (bevat meer antioxidanten
en minder suiker) 170 g Gula Java Cacao van
Amanprana 125 ml extra vierge kokosolie
1 theelepel vanillepoeder 2 eieren 225 g
volkorenspeltmeel 100 ml melk of graandrank
1 theelepel bakpoeder
BEREIDING
Smelt de chocolade au bain-marie. Meng
de Gula Java Cacao, gesmolten kokosolie,
vanillepoeder en gesmolten chocolade met
een klopper. Meng er één voor één de eieren
door en voeg daarna beetje bij beetje het
meel, bakpoeder en graandrank toe. Giet het
beslag, als het mooi gemixt is, in een beboter
de cakevorm. Bak ongeveer 40 minuten in een
voorverwarmde oven op 160°C.
Eet goed dat doet je goed is een kookboek dat gelooft in ongeraffineerde, biologische en
plantaardige voeding. Een van de producten die schrijfster Chantal Voets promoot is biologi
sche kokosbloesemsuiker, want ongeraffineerde suikers bevatten nog hun voedingsstoffen en
mineralen. De kokosbloesemsuiker van Amanprana wordt gewonnen door de nectar af te
tappen van de kokosbloesem. De opgevangen nectar wordt vervolgens gekookt en inge
dikt, afgekoeld en uitgehard en fijngemalen. Maar liefst 850 families in de hoger gelegen
gebieden van Centraal-Java (waar minder vervuiling is) verdienen zo een eerlijk inkomen.
Eet goed dat doet je goed Door Chantal Voets Tai-Pan: 256 pagina's ISBN: 978 90 824 7070 3
I Prijs: 39,95
MAART 39
Moesson #9 maart 2018 V2.indd 39
22-02-18 12:29