j j ff COLUMN vtor INDISCHE BRUINEBONENSOEP mern heb ik altijd wat er varkenspoten iin plaats van speklapjes en. Zó goor: die centemrter dde varkenshuid om dat muffe dn'Juvlees. Bovendien zat er naar jog haar opi \Jo1genjp'^mign moeder slaat dat nergens op en moedeer slaat dat nergens op en ■m :0 Patricia Jacob <k- ÏL A 'Xl Als kind kreeg ik iedere maand Indische brui- nebonensoep met varkensvlees én rookworst. Soms zaten er varkenspoten in plaats van speklapjes in. Zó goor: die centimeter dikke spekgladde varkenshuid om dat muffe dril- vlees. Bovendien zat er naar mijn beleving ook nog haar op. Volgens mijn moeder slaat dat nergens op en 'heb ik altijd wat'. In mijn bruinebonensoep doe ik alleen worst. Toen ik het gerecht pas maakte, dacht ik terug aan mijn recente vakantie in Panama. We zaten toen onder meer in het afgelegen San Blas, een archipel met 365 eilanden aan de Caribische kust. Het toerisme hier wordt beheerd door de Guna, een Indianenstam. Op 'ons' eiland was een winkeltje waar je kokos noten kon kopen. Bij de zee zat een bar-restau- rantje met een dagmenu. We lunchten en di neerden er met rijst en bonen, sla en gefrituurde kip of vis. Geen gastronomische hoogstandjes, dus. Maar ja, wat verwacht je dan? Een Engelse dacht daar kennelijk anders over. Zij rook aan haar slablaadje en ploegde met haar vork de rijst om. Ze peuterde het korstje van haar vis en liet de ober komen. Ik hoorde haar klagen over E-nummers, lactose en gluten. Toen hij er niets mee kon, liet ze de kok komen en daarna ook de manager. Na een uur leek het of de hele stam met haar bezig was. Malu, toch? Nou, dat vond zij niet. Zij straalde. En dineerde vervolgens met gekookte vis en watermeloen. Blijkbaar kon ze leven van lucht en goed voor zichzelf opko men. Een tergend wicht! Toch bewonderde ik haar stiekem een beetje. Kijk, moeilijke eters moeten niet naar San Blas komen óf zelf eten meenemen. Maar ik zou best wat van haar asserti viteit willen hebben. Dat heb ik van huis uit niet meegekregen. Mijn moeder kreeg ooit een broodje met een bedorven kroket en at dat gewoon op. Als ik zeker weet dat iets verrot is, zeg ik het wél - voorzichtig. Aanwijzingen ge ven, zo van 'ik wil dit en dat' vind ik moeilijker uit angst gedoe te veroorzaken. Immers: dat hoor je als Indo niet te doen. Wat een bullshit, eigenlijk. Waarom zouden wij niet mogen krijgen wat we willen? Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. MAART 41 Moesson #9 maart 2018 V2.indd 41 22-02-18 12:29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 41