Cai Pao Gebakken Soe-oen Mapo Tofu Meer koken? CULINAIRlMAKAN! BENODIGDHEDEN (voor 12 stuks) Voor het deeg: 500 g bloem 11 g gedroogde gist 6 tl kristalsuiker 1 tl zout 1 ei op kamertemperatuur 250 ml warm water Voor de vulling: 10 gedroogde shiitakes 500 g wilde spinazie 10 g verse gemberwortel 1 teen knoflook 2 el arachideolie 2 el rijstwijn 2 el lichte sojasaus V tl fijngemalen zwarte peper V2 tl zout BEREIDING Laat de shiitakes 6 uur wellen in warm water. Zeef de bloem boven een grote kom. Meng de gist met de bloem, voeg de suiker en het zout toe en roer goed. Maak een kuiltje en breek daarin het ei. Kneed het deeg totdat het stevig en elastisch is, terwijl je geleidelijk het water toevoegt. Laat het deeg minimaal 2 uur rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige theedoek. Giet de shiitakes af en snijd ze in dunne reepjes. Was de spinazie, dep de bladeren goed droog en snijd in grove repen. Schil de gember en hak fijn. Pel het knoflook en hak fijn. Verhit de olie in een wok. Fruit gember en knoflook en doe de shiitakes, rijstwijn, sojasaus, peper, het zout en tot slot de spinazie erbij. Roer door elkaar en verdeel de vulling in 12 porties. Knip uit een stuk bakpapier 12 vierkantjes van 10 x 10. Bestrooi je werkplek met bloem. Rol het deeg uit tot een worst van ongeveer 3 centimeter. Deel deze door de helft en dek een stuk af met een vochtige doek. Snij de andere worst in 6 gelijke stukken. Druk elk stuk plat met de muis van je hand en rol ze uit tot een velletje deeg van 10 centimeter. Leg de vulling in het midden en vouw het pakketje goed dicht. Leg de cai pao met de dicht gevouwen kant onderop op het bakpapier. Stoom de cai pao's vervolgens zo'n 12 minuten in de stoompan. BENODIGDHEDEN (voor 2) 15 g zwarte boomoortjes 100 g soe-oen 20 g verse gemberwortel 1 teen knoflook 3 lente-uien 100 g peultjes 1 winterpeen 1 lap cheung (gedroogde Chinese varkensworst) 2 eieren op kamertemperatuur 2 el arachideolie 2 el lichte sojasaus 1 el rijstwijn 75 g taugé 1 tl zout V2 t fijngemalen zwarte peper 1 tl sesamolie BEREIDING Week de zwarte boomoortjes 30 minuten in warm water. Giet ze af en snijd ze in dunne repen. Week de soe-oen 10 minuten in heet water, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Knip de soe-oen daarna in stukken van ongeveer 10 centimeter. Schil de gember en hak fijn. Pel het knoflook en hak fijn. Snijd de lente-uien in dunne ringetjes. Verwijder de uiteinden van de peultjes. Snijd de wortel en lap cheung in dunne plakjes. Klop de eieren los in een kom. Verhit de olie in een wok. Fruit de gember, het knoflook en de lente-ui. Roerbak de zwarte boomoortjes en de lap cheung mee. Voeg de wortel, peultjes, sojasaus en rijstwijn toe. Roer bak tot de groenten beetgaar zijn. Roer de soe-oen en taugé erdoor en breng op smaak met het zout en de peper. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de losgeklopte eieren in. Roer ze door het gerecht tot ze gestold zijn. Schep de gebakken soe-oen op een bord, besprenkel met de sesamolie en serveer. BENODIGDHEDEN 300 g tahoe 1 el gefermenteerde zwarte boontjes 3 lente-uien 20 g verse gemberwortel 1 chilipeper 1 teen knoflook 2 tl szechuanpeperkorrels 2 el zonnebloemolie 250 g runder- of vegetarisch gehakt 2 el rijstwijn 2 el donkere sojasaus 200 ml groentebouillon 1 tl maïzena 1 el water 1 tl sesamolie BEREIDING Dep de tahoe droog met keukenpapier en snijd in kleine blokjes. Spoel de zwarte boontjes af met koud water en laat ze uitlekken. Snijd de lente-uien in dunne ringen. Houd het witte en groene gedeelte gescheiden. Schil de gember en hak fijn. Verwijder zaad en zaadlijsten van de peper en hak hem daarna fijn. Pel en hak de knoflook fijn. Wrijf de gember, chilipeper en het knoflook in een vijzel tot een pasta. Schep de pasta in een kommetje en maak de vijzel schoon. Rooster de szechuanpeperkorrels 1 minuut in een droge pan en wrijf ze daarna grof in de vijzel. Verhit de zonnebloemolie in een wok. Braad het gehakt aan samen met het wit van de lente-ui. Voeg de pasta, zwarte boontjes, rijstwijn, so jasaus en groentebouillon toe en breng het ge heel aan de kook. Roer de tahoe erdoorheen en laat nog eens 5 minuten stoven tot de smaken goed zijn ingetrokken. Meng in een kopje de maïzena met het water en voeg dit toe. Breng het geheel weer aan de kook en voeg de groene lente-uiringetjes en grofgemalen szechuanpe- perkorrels toe. Schep op een bord en bespren kel met sesamolie. Serveer met witte rijst. In Maancake Jasmijn zijn meer dan 100 recepten van Chinese moeders en dochters verzameld. Maancake Jasmijn Door Maria Lam en Julie Ng Rose stories: 311 pagina's (gebonden) ISBN: 978 90 824701 4 7 Prijs: 24,95 APRIL I 39 Moesson #10 april 2018.indd 39 28-03-18 1458

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 39