Als Molukkers wat te vieren hebben, mag kue cucur niet ontbreken. Deze gefrituurde koeken van rijstmeel met kaneel en gula djawa lijken op ufo's en zijn bijna onvindbaar bij toko's. Mijn vader bestelde ze altijd bij een vrouw uit de Molukse wijk achter ons huis in Alphen aan den Rijn. Hij glunderde als hij zijn bestelling had opgehaald: twee grote witte taartdozen vol. Deed je het deksel open, dan waren ze nog warm en kwam de prikkelende, mierzoete geur je tegemoet. Mijn ouders hadden meer van dat soort adresjes die je niet in de Gouden Gids vond. Voor feestjes bestelde mijn moeder vaak chocoladetaarten met rum bij mevrouw Monterie, die trouwens ook prima kaasstengels maakte. Loempia's bestelde mijn vader bij een Chinese vrouw. Maar dat stopte toen mijn moe der ontdekte hoe ze aan haar groente kwam. Na afloop van de markt op zaterdag raapte ze achtergebleven kolen en taugé van de grond en propte die in een zak. 'We zijn geen varkens, wég met die loempia's.' Mijn moeder woont inmiddels in Amsterdam. In haar Indische verzorgingshuis woont een APRIL 41 vrouw die aardig haar weg weet in het verborgen eetcircuit van Amsterdam. Tante Wil laat een Indonesische vrouw gere geld kue lapis met koffiesmaak maken. Eens per maand laat ze haar knapperige sambalgoreng kentang bakken - zakken vol, uiteraard. Mijn moeder heeft inmiddels ook de smaak te pakken en bestelt ook af en toe wat bij haar, zoals ketan unti. 'Alles beter dan ontbijten met brood.' Tante Wil verkocht vroeger zelf ook allerlei lekkers vanuit huis. Als ze vertelt over de bloemkoolkoekjes die ze maakte, de pisang goreng, bapao en de loempia's dan waan ik me in de lekkerste toko van het land. Ongelooflijk dat ze dat allemaal deed, terwijl ze een baan had én voor haar gezin met vier kinderen moest zorgen. Respect! Ik jank al als ik na een werkdag bami voor twee moet maken. Haar eten was ook nog eens knetterlekker volgens haar kinderen. Zelf vindt ze dat ook. Pas vroeg ik haar waar ze trek in had. Ze aarzelde geen moment: 'Ik heb zin in risolles. Niet van toko Makassar, maar mijn eigen risolles.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o Op www.amsterdambitestodiefor.com o beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. april 2018.indd 41 28-

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 41