COLUMN
Patricia Jacob
MEI 43
25-04-18 15:39
Moesson #11 mei 2018 V2.indd 43
Als het goed weer is, sloft oom Herbert naar
Albert Heijn om de tas aan zijn rollator vol te
proppen. Toen ik eergisteren bij hem was, had
hij net drie blikken corned beef ingeslagen. Hij
zag dat ik ernaar keek en bood me een blik
aan. Nadat ik daarvoor had bedankt, moest ik
me verantwoorden: 'Waarom niet?' Ik mom
pelde dat ik het niet lustte en dat ik het, eh,
'arme-mensen-vlees' vond. Onaardig ja, maar
ik wilde er écht vanaf zijn en gewoon 'nee'
werkt niet bij deze pitbull van een tachtiger. Hij
diende me meteen van repliek: 'Jij denkt altijd
dat alleen duur goed is, maar ik koop goed én
goedkoop.'
Daar had 'Herbie' een punt. Ik ben inderdaad
een snob. Maar achter mijn aversie zat meer.
Vroeger kreeg ik vaak boterhammen met dat
spul mee naar school. Tegen lunchtijd waren ze
klef en sabbelde ik er met fikse tegenzin aan.
Wegflikkeren was geen optie. Mijn moeder zou
dat vast ontdekken. En dan weer die eeuwige
Derde Wereld-riedel opdreunen. Ik associeer
corned beef met onsmakelijke, best wel stin
kende lunches.
Daarnaast begreep ik niet waarom mijn oom voor
zichzelf altijd goedkope bagger kocht, terwijl hij voor
anderen het geld wél liet rollen. Indo's van zijn genera
tie en die van mijn moeder hebben moeite om zichzelf
te verwennen. Ze kiezen eerder voor zelfkastijding dan
voor zelfliefde. Waarom kies je anders voor ingeblikt
rundvlees met witte puntjes, terwijl je gehakt van een
sappig stuk Argentijns rundvlees kunt betalen?
Volgens mijn oom omdat je met corned beef zo fijn
kunt koken. Hij maakt er frikadel goreng van of bakt
het met uien, knoflook en lombok. Toen ik mijn moeder
hierover vertelde, hing ze meteen de alles-beter-we-
tende oudere zus uit, hoofdschuddend: 'Knoflook én
uien? Ik gebruik alleen knoflook. Corned beef droog
bakken, bawang putih en ketoembar erbij en je hebt
een soort abon. Vertel hem dat maar.' Prima, mama, zal
ik dan ook maar meteen de bijnaam van dat culinaire
hoogstandje doorgeven? Abon belazer
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o
Op www.amsterdambitestodiefor.com o
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam.