COLUMN Patricia Jacob MEI 43 25-04-18 15:39 Moesson #11 mei 2018 V2.indd 43 Als het goed weer is, sloft oom Herbert naar Albert Heijn om de tas aan zijn rollator vol te proppen. Toen ik eergisteren bij hem was, had hij net drie blikken corned beef ingeslagen. Hij zag dat ik ernaar keek en bood me een blik aan. Nadat ik daarvoor had bedankt, moest ik me verantwoorden: 'Waarom niet?' Ik mom pelde dat ik het niet lustte en dat ik het, eh, 'arme-mensen-vlees' vond. Onaardig ja, maar ik wilde er écht vanaf zijn en gewoon 'nee' werkt niet bij deze pitbull van een tachtiger. Hij diende me meteen van repliek: 'Jij denkt altijd dat alleen duur goed is, maar ik koop goed én goedkoop.' Daar had 'Herbie' een punt. Ik ben inderdaad een snob. Maar achter mijn aversie zat meer. Vroeger kreeg ik vaak boterhammen met dat spul mee naar school. Tegen lunchtijd waren ze klef en sabbelde ik er met fikse tegenzin aan. Wegflikkeren was geen optie. Mijn moeder zou dat vast ontdekken. En dan weer die eeuwige Derde Wereld-riedel opdreunen. Ik associeer corned beef met onsmakelijke, best wel stin kende lunches. Daarnaast begreep ik niet waarom mijn oom voor zichzelf altijd goedkope bagger kocht, terwijl hij voor anderen het geld wél liet rollen. Indo's van zijn genera tie en die van mijn moeder hebben moeite om zichzelf te verwennen. Ze kiezen eerder voor zelfkastijding dan voor zelfliefde. Waarom kies je anders voor ingeblikt rundvlees met witte puntjes, terwijl je gehakt van een sappig stuk Argentijns rundvlees kunt betalen? Volgens mijn oom omdat je met corned beef zo fijn kunt koken. Hij maakt er frikadel goreng van of bakt het met uien, knoflook en lombok. Toen ik mijn moeder hierover vertelde, hing ze meteen de alles-beter-we- tende oudere zus uit, hoofdschuddend: 'Knoflook én uien? Ik gebruik alleen knoflook. Corned beef droog bakken, bawang putih en ketoembar erbij en je hebt een soort abon. Vertel hem dat maar.' Prima, mama, zal ik dan ook maar meteen de bijnaam van dat culinaire hoogstandje doorgeven? Abon belazer Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o Op www.amsterdambitestodiefor.com o beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 43