Ajam Boemboe Bali
'We aten altijdpangsit
vooraf. Mijn vader kookte
als de beste, maar hij deed
vaak maar wat
Verwarm 2 eetlepels olie in een wok of wadjan
en fruit hierin de uitjes en de knoflook. Voeg
nu de kip en de kruiden uit de vijzel toe. Meng
dit goed door elkaar en roerbak het geheel
even kort. Nu kunnen de trassie, blaadjes
salam, palmsuiker en sambal toegevoegd wor
den. Laat alles een paar minuutjes sudderen.
Voeg ten slotte het bouillonblokje en de ketjap
manis toe en laat het nog enkele minuten
doorkoken.
CULINAIR! MAKAN!
'MIJN VADER VOND ALLES
JUNI 37
BENODIGDHEDEN
2 theelepels trassie 1 (kippen)bouillonblokje
5 eetlepels ketjap manis halve citroen,
uitgeperst 1 kilo kippenpootjes of -vleugeltjes
2 uien, kleingesneden 6 teentjes knoflook,
kleingesneden 30 gram laos 30 gram
ketoembar 40 gram gember 1 schijfje
palmsuiker (fijngemaakt) 2 stengels sereh 4
blaadjes salam 2 theelepels sambal
BEREIDING
Pers een halve citroen uit en meng de kip met
het citroensap. Schil de laos en de gember en
ontdoe de sereh van het eerste laagje. Snijd
vervolgens het kontje van de sereh af en voeg
alles toe aan de vijzel. Stamp alles fijn zodat
de smaken en geuren vrijkomen.
bord onder een vochtige doek. Pel één velletje
los van de stapel en leg het met een punt naar
je toe op het werkvlak. Leg een balletje op de
dichtstbijzijnde hoek. Rol nu het balletje van je
af in het vel tot net over de helft. Vouw dan de
buitenste punten naar achteren en plakt deze
met de vingers op elkaar met water. Laat de
pangsit voor het bakken even rusten.
Verhit de olie tot 170° C (nooit te heet) in een
friteuse of wok, bak de pangsit goudbruin en
gaar en laat ze op keukenpapier uitlekken.
heerlijk wat gebakken was. Dat heeft hij
weer van zijn vader: die frituurde alles', zegt
Natascha. 'We aten altijd pangsit vooraf. Mijn
vader kookte als de beste, maar hij deed vaak
maar wat. Hij had de recepten van zijn moeder,
maar die kookte juist echt op de gram.'
De recepten staan allemaal in een boek dat
ergens goed opgeborgen ligt. 'Mijn vader
had altijd het idee in zijn achterhoofd om een
kookboek uit te brengen. Omdat hij niet zake
lijk was, wilde hij met zijn recepten voorzichtig
zijn. Hij wilde ze uitgeven in eigen beheer en
dacht: ik ga ze niet zomaar aan de eerste de
beste weggeven.'
Na haar vaders overlijden, realiseerde
Natascha zich pas echt wat voor bijzonder
leven hij heeft gehad. Als muzikant, maar ook
als tweedegeneratie Indo. Steffen: 'Voordat
onze opa en oma met het gezin naar Neder
land kwamen, woonden ze in Depok. Onze opa
werkte voor een Nederlands bedrijf. In 1948,
voor de grote repatriëringsgolf, mocht hij op
verlof naar Nederland. In Nederland kreeg hij
tbc waardoor hij hier vlakbij in Doorn in het
sanatorium terecht kwam.'
Sinds die tijd heeft de familie De Wolf in de
omgeving van Driebergen gewoond. Toen
Steffen en Natascha klein waren, gingen ze
Toen ze tieners waren, zijn ze meermaals met
hun vader en Deense moeder in Indonesië ge
weest. Steffen: 'Mijn vader was een totaal an
dere man in Indonesië; hij bleek ook veel beter
bahasa Indonesia te spreken dan wij wisten. Hij
gedijde er beter, was veel ontspannener in zijn
interactie met anderen.' Natascha: 'Hij had veel
Indonesische connecties vanwege zijn muziek
en kende allerlei plekken waar je heerlijk kon
eten.' Ze kijkt naar haar broer: 'Weet je nog die
kleine sateetjes? Hij at ook altijd de rawits op.
Met sniffende neus, dat is het beste, zei hij.'
Veertig dagen na hun vaders overlijden
hebben Steffen en Natascha een slamatan ge
houden met familie en vrienden van Riem. Ze
zijn Indisch gaan eten bij Steffen, die nu in het
oude huis van zijn ouders woont met zijn eigen
gezin. Maar het is altijd Natascha die kookt.
'Dat is wat ik mij kan herinneren van vroeger',
zegt ze, 'altijd samen en lekker eten. Het Indi
sche mag hier in Driebergen niet uitsterven.'
Steffen: 'Mijn vader zei altijd: je bent pas echt
dood als niemand meer weet wie je bent.'
altijd bij opa en oma saté eten. Steffen: 'Er was
letterlijk te weinig plek, ik weet nog dat men
sen op de trap moesten eten, bord op schoot.
We noemden het huis van onze grootouders
"het huis van elastiek".'
Moesson #11 juni 2018 V2.indd 37
25-05-18 13:59