Ajam Boemboe Bali 'We aten altijdpangsit vooraf. Mijn vader kookte als de beste, maar hij deed vaak maar wat Verwarm 2 eetlepels olie in een wok of wadjan en fruit hierin de uitjes en de knoflook. Voeg nu de kip en de kruiden uit de vijzel toe. Meng dit goed door elkaar en roerbak het geheel even kort. Nu kunnen de trassie, blaadjes salam, palmsuiker en sambal toegevoegd wor den. Laat alles een paar minuutjes sudderen. Voeg ten slotte het bouillonblokje en de ketjap manis toe en laat het nog enkele minuten doorkoken. CULINAIR! MAKAN! 'MIJN VADER VOND ALLES JUNI 37 BENODIGDHEDEN 2 theelepels trassie 1 (kippen)bouillonblokje 5 eetlepels ketjap manis halve citroen, uitgeperst 1 kilo kippenpootjes of -vleugeltjes 2 uien, kleingesneden 6 teentjes knoflook, kleingesneden 30 gram laos 30 gram ketoembar 40 gram gember 1 schijfje palmsuiker (fijngemaakt) 2 stengels sereh 4 blaadjes salam 2 theelepels sambal BEREIDING Pers een halve citroen uit en meng de kip met het citroensap. Schil de laos en de gember en ontdoe de sereh van het eerste laagje. Snijd vervolgens het kontje van de sereh af en voeg alles toe aan de vijzel. Stamp alles fijn zodat de smaken en geuren vrijkomen. bord onder een vochtige doek. Pel één velletje los van de stapel en leg het met een punt naar je toe op het werkvlak. Leg een balletje op de dichtstbijzijnde hoek. Rol nu het balletje van je af in het vel tot net over de helft. Vouw dan de buitenste punten naar achteren en plakt deze met de vingers op elkaar met water. Laat de pangsit voor het bakken even rusten. Verhit de olie tot 170° C (nooit te heet) in een friteuse of wok, bak de pangsit goudbruin en gaar en laat ze op keukenpapier uitlekken. heerlijk wat gebakken was. Dat heeft hij weer van zijn vader: die frituurde alles', zegt Natascha. 'We aten altijd pangsit vooraf. Mijn vader kookte als de beste, maar hij deed vaak maar wat. Hij had de recepten van zijn moeder, maar die kookte juist echt op de gram.' De recepten staan allemaal in een boek dat ergens goed opgeborgen ligt. 'Mijn vader had altijd het idee in zijn achterhoofd om een kookboek uit te brengen. Omdat hij niet zake lijk was, wilde hij met zijn recepten voorzichtig zijn. Hij wilde ze uitgeven in eigen beheer en dacht: ik ga ze niet zomaar aan de eerste de beste weggeven.' Na haar vaders overlijden, realiseerde Natascha zich pas echt wat voor bijzonder leven hij heeft gehad. Als muzikant, maar ook als tweedegeneratie Indo. Steffen: 'Voordat onze opa en oma met het gezin naar Neder land kwamen, woonden ze in Depok. Onze opa werkte voor een Nederlands bedrijf. In 1948, voor de grote repatriëringsgolf, mocht hij op verlof naar Nederland. In Nederland kreeg hij tbc waardoor hij hier vlakbij in Doorn in het sanatorium terecht kwam.' Sinds die tijd heeft de familie De Wolf in de omgeving van Driebergen gewoond. Toen Steffen en Natascha klein waren, gingen ze Toen ze tieners waren, zijn ze meermaals met hun vader en Deense moeder in Indonesië ge weest. Steffen: 'Mijn vader was een totaal an dere man in Indonesië; hij bleek ook veel beter bahasa Indonesia te spreken dan wij wisten. Hij gedijde er beter, was veel ontspannener in zijn interactie met anderen.' Natascha: 'Hij had veel Indonesische connecties vanwege zijn muziek en kende allerlei plekken waar je heerlijk kon eten.' Ze kijkt naar haar broer: 'Weet je nog die kleine sateetjes? Hij at ook altijd de rawits op. Met sniffende neus, dat is het beste, zei hij.' Veertig dagen na hun vaders overlijden hebben Steffen en Natascha een slamatan ge houden met familie en vrienden van Riem. Ze zijn Indisch gaan eten bij Steffen, die nu in het oude huis van zijn ouders woont met zijn eigen gezin. Maar het is altijd Natascha die kookt. 'Dat is wat ik mij kan herinneren van vroeger', zegt ze, 'altijd samen en lekker eten. Het Indi sche mag hier in Driebergen niet uitsterven.' Steffen: 'Mijn vader zei altijd: je bent pas echt dood als niemand meer weet wie je bent.' altijd bij opa en oma saté eten. Steffen: 'Er was letterlijk te weinig plek, ik weet nog dat men sen op de trap moesten eten, bord op schoot. We noemden het huis van onze grootouders "het huis van elastiek".' Moesson #11 juni 2018 V2.indd 37 25-05-18 13:59

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 37