LUKE srf NGUYEN® STREET FOOD ASIA Otak-otak Tahu gejrot cirebon Nasi goreng gila STREETFOOD CULINAIRlMAKAN! BENODIGDHEDEN 2 bananenbladeren 500 g zeebaars- of makreelfilet, grof gesneden 2 eieren 250 ml kokosmelk 2 theelepels rijstmeel 3 djeroek Doeroet blaadjes fijngesneden 1 theelepel zeezout 1 theelepel suiker Voor de boemboe: 8 rode sjalotjes 3 teentjes knoflook 4 rode lomboks 4 gedroogde rode lomboks 2 serehstengels, alleen het witte stuk 3 cm laos, geschild en fijngesneden 3 cm koenjit, geschild en fijngesneden 1/2 eetlepel trassi BEREIDING Snijd het bananenblad in stukken van 6 x 10 cm. Laat de stukken 5 minuten in heet water weken, droog ze en zet apart. Doe de vis, eieren, kokosmelk, rijstmeel, djeroek poeroet, zout en peper in een blender en mix het geheel tot een grof mengsel. Doe in een kom en zet apart. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de boemboe in de blender en meng ze goed. Voeg vervolgens het vismengsel weer toe aan de blender en maak van de twee pasta's een mooi geheel. Leg 3 a 4 eetlepels van het mengsel in het midden van elk stuk bananenblad en vouw het zeer goed dicht. Sluit het pakketje met een houten prikker. Breng een stoompan aan de kook en stoom de vispakketjes (leg ze met de sluiting naar beneden) tien minuten tot gaar. Leg dan de otak-otak op de barbecue, vijf minuten per kant moet genoeg zijn. Lekker met witte rijst en verse sambal. BENODIGDHEDEN 1 eetlepel assemwater 50 ml ketjap manis 2 eetlepels geschaafde goela djawa theelepel zout theelepel rijstazijn 180 g sappig- gefrituurde tahoeblokjes Voor de boemboe: 2-6 rode pepers 2 rode sjalotjes 1 teentje knoflook theelepel trassi BEREIDING Wrijf de lombok, sjalotjes, knoflook en trassi fijn. Voeg deze boemboe toe aan een steelpannetje, samen met het assemwater, de ketjap, het zout, de rijstazijn en 200 millili ter water. Breng het geheel aan de kook en laat vijf minuten zachtjes pruttelen. Leg de blokjes tahoe in een ondiepe schaal en giet de saus erover. Duw met de bolle kant van een lepel op de tahoe zodat de blokjes de saus goed opnemen. Lepel de stukjes lombok en sjalot uit het sauspannetje en gebruik ze als garnering. BENODIGDHEDEN 2 eetlepels zonnebloemolie ui, fijngesneden 3 teentjes knoflook, fijngesneden 100 g kipfilet in dunne reepjes 100 g kippenmaagjes grof gesneden 400 g gekookte pandanrijst 1 losgeklopt ei 2 grofgesneden Indonesische runderworsten 4 gekookte bakso sapi (kalfsgehaktballetjes) 45 g fijngesneden kool 45 g fijngesneden chov sum of paksoi 2 gesneden lente-uitjes 1 theelepel vissaus 2 eetlepels ketjap manis eetlepel Sriracha chilisaus 1 eetlepel oestersaus theelepel suiker Zout naar smaak Versgemalen zwarte peper 2 eetlepels gefruite uitjes BEREIDING Doe de helft van de olie in een grote, hete wok of wadjan. Voeg de ui en de helft van de knoflook toe en roerbak tot de geur vrijkomt. Voeg dan de kipfilet en de kippenmaagjes toe. Roerbak voor 2 minuten op hoog vuur, doe in een kom en zet die even opzij. Maak de wok schoon met keukenpapier en zet hem weer op groot vuur. Doe de andere helft van de olie erbij en roerbak hierin de rest van de knoflook en de gekookte rijst zo'n drie minuten totdat de rijst iets bruin wordt. Verplaats de rijst naar één kant van de wok en giet het geklopte ei in het lege stuk van de pan. Als het ei begint te stollen, voeg dan de rijst en het ei weer samen, voeg zout en peper en alle overige ingrediën ten toe en bak nog eens 2 minuten op hoog vuur totdat de rijst weer droog wordt. Garneer de nasi goreng gila op je bord met gefruite uitjes. STREET FOOD ASIA Saigon-Bangkok-Jakarta- Kuala Lumpur Door Luke Nguyen Hardie Grant: 224 pagina's ISBN: 9781743794043 Prijs: 29,99 (Engelstalig) SAIGON- BANGKOK JAKARTA-KUALA LUMPUR Als bootvluchteling bracht Luke Nguyen zijn jeugd door in Thaise en Australische vluchtelingenkampen. Nu is hij een van de meest populaire en gewaardeerde koks van Australië en eigenaar van verschillende restaurants. Luke heeft een passie voor streetfood en reist heel Azië door op zoek naar de beste straatverkopers, kaki lima en warungs. Jakarta met zijn glimmende malls en vervallen Europese architectuur heeft Luke's hart gestolen: 'Vertel een Jakartaan dat je gek bent op zijn keuken en je hebt er een vriend voor het leven bij! Sambals, pindasauzen, organenvlees op z'n best, mie, salades, gefrituurde snacks en over-the-top zoe tigheid... en dat is pas het begin. Jakarta heeft een overweldigend karakter, een verslavende, rauwe vitaliteit en adembenemend streetfood, 24 uur per dag.' JULI 37 Moesson #1 juli 2018.indd 37 27-06-18 1452

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 37