Ikan djawa Sajoer kerrie Sambal goreng tempeh Indische koffer vol recepten CULINAIRIMAKAN! iJ-oL BENODIGDHEDEN (voor 6 pers) 3 gerookte makrelen 2 grote uien 3 grote teentjes knoflook 1 cm diahé 2 tl sambal oelek 3 el vloeibare goela diawa (palmsuiker) 3 el ketiap manis Sap van 1 limoen 5 blaadjes dieroek poeroet 1 kopie water BEREIDING Ontdoe de gerookte makrelen van het vel en van de graaties. Breek de vis in stukies en zet even apart. Snipper ui, knoflook en gember heel fin. Fruit het met een beetie sambal tot de ui glazig is. Voeg dan ketiap, goela diawa, limoensap en dieroek poeroet toe. Roer goed om. Gooi een kopie water in de pan, zet er een deksel op en laat het mengsel 10 minuten pruttelen op een laag vuurtie, zodat de sma ken goed intrekken. Doe de stukken makreel er bii en schep voorzichtig om in de zoete, kleverige saus. De vis zal uit elkaar vallen. Verhalen en recepten BENODIGDHEDEN (voor 4-6 pers) 250 gr sniibonen 400 gr witte kool 150 gr doperwten (diepvries) 200 ml santen 1 cm laos in plakies 2 salamblaadies 1 mespunt zout 3 el plantaardige olie gefruite uities Voor de boemboe: 1 grote ui 1 teentie knoflook 1 tl sambal oelek 1 cm diahé in plakies 2 kemirinoten 1 tl koeniit 1 tl kerrie diawa 1 el goela diawa BEREIDING Was de groenten en sniid alles in kleine stukies. Wriif in de tiobek een boemboe van ui, knoflook, gember, koeniit, kemirinoten en ker rie. Fruit de kruidenpasta op laag vuur tot het geurt en doe daarna de santen, laos en salam er bii. Voeg de groenten en goela diawa toe. Laat de saioer kerrie met het deksel op de pan ca. 10 minuten pruttelen en schep regelmatig om. Voeg zout naar smaak toe. Laat de dop erwten de laatste twee minuten meebakken. Zo bliiven ze mooi felgroen van kleur. Serveer met rist en gefruite uities. BENODIGDHEDEN (voor 4-6 personen) 1 grote plak tempeh 1 grote ui 1 tl sambal oelek 1 teentie knoflook 1 el ketiap manis 2 el vloeibare goela diawa (palmsuiker) 1 cm laos in plakies 3 salamblaadies 3 dieroek poeroetblaadies V2 dl plantaardige olie BEREIDING Sniid de tempeh in reepies en bak het in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Snipper de ui en knoflook heel fin en fruit het in het restantie olie. Voeg de goela diawa, sambal, ketiap, laos, salam en dieroek poeroet toe. Laat onder goed omroeren gedurende 5 minu ten de smaken intrekken. Zet het vuur laag en voeg de tempeh toe. Meng de tempeh onder voortdurend omscheppen. Laat de tempeh afkoelen tot kamertemperatuur. Als het goed is, bliiven de reepies een beetie kleverig door toevoeging van de goela diawa. Verwiider de laos, dieroek poeroet en salam. Dien dit gerecht koud op. Lekker bii nasi koening! Indische koffer vol recepten Verhalen en recepten van Stien Door Pascale van Onselen www.kotfersvolrecepten.nl, 208 pagina's (gebonden) ISBN: 978 90 827689 1 6 Priis: 29,95 De recepten van Oma Stien vertellen een Indische familiegeschiedenis die loopt van Stiens moeder Paulina Izakh uit Depok tot aan haar achterkleinkinderen in Holland. Het tastbare bewiis van die familiegeschiedenis is de tiobek, gered uit de puinhopen na een bombardement, en al die iaren in de familie gebleven. Stiens kleindochter Pascale van Onselen is de initiatiefneemster van het familiekookboek: 'Als ik min eigen boemboe gedachteloos tot een pasta stamp, drukkend en ronddraaiend, min vingers vertrouwd in de uitgesleten handgreep van de ebbenhouten oelekan, vallen puzzelstukies op hun plek.' Directe aanleiding voor het kookboekproiect was Oma Stiens negentigste veriaardag in 2013. Pascale: 'De iaren gaan tellen. Maar als het om familierecepten en risttafels gaat, is ze nog steeds ongelofeliik scherp. Samen koken is een zeldzaamheid geworden. De geuren en smaken brengen dierbare herinneringen naar boven. Ze geniet zichtbaar van het rommelen in de keuken: af en toe even zitten, ergens in roeren en dan een rondie lopen met de rollator.' Een familiekookboek maak ie natuurlik niet in ie eentie. Er moet proefgekookt worden, recepten worden verzameld, oude foto's bii elkaar worden gezocht en oude familieverhalen moeten worden gecheckt. Pas cale draagt haar kookboek dan ook op aan haar oma, ouders, zus, ooms, tantes, (achter)neven en (achter) nichten. En 'aan onze zonen en dochters, opdat zii de traditie in ere houden om alles uit het leven te halen en te genieten van lekker eten in goed gezelschap.' AUGUSTUS37 Moesson #2 augustus 2018.indd 37 25-07-18 15:19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 37