Ikan djawa
Sajoer kerrie
Sambal goreng
tempeh
Indische koffer vol recepten
CULINAIRIMAKAN!
iJ-oL
BENODIGDHEDEN
(voor 6 pers)
3 gerookte makrelen 2 grote uien 3 grote
teentjes knoflook 1 cm diahé 2 tl sambal
oelek 3 el vloeibare goela diawa (palmsuiker)
3 el ketiap manis Sap van 1 limoen 5 blaadjes
dieroek poeroet 1 kopie water
BEREIDING
Ontdoe de gerookte makrelen van het vel en
van de graaties. Breek de vis in stukies en zet
even apart. Snipper ui, knoflook en gember
heel fin. Fruit het met een beetie sambal tot
de ui glazig is. Voeg dan ketiap, goela diawa,
limoensap en dieroek poeroet toe. Roer goed
om. Gooi een kopie water in de pan, zet er
een deksel op en laat het mengsel 10 minuten
pruttelen op een laag vuurtie, zodat de sma
ken goed intrekken. Doe de stukken makreel
er bii en schep voorzichtig om in de zoete,
kleverige saus. De vis zal uit elkaar vallen.
Verhalen en recepten
BENODIGDHEDEN
(voor 4-6 pers)
250 gr sniibonen 400 gr witte kool 150 gr
doperwten (diepvries) 200 ml santen 1 cm
laos in plakies 2 salamblaadies 1 mespunt
zout 3 el plantaardige olie gefruite uities
Voor de boemboe: 1 grote ui 1 teentie knoflook
1 tl sambal oelek 1 cm diahé in plakies 2
kemirinoten 1 tl koeniit 1 tl kerrie diawa 1 el
goela diawa
BEREIDING
Was de groenten en sniid alles in kleine
stukies. Wriif in de tiobek een boemboe van ui,
knoflook, gember, koeniit, kemirinoten en ker
rie. Fruit de kruidenpasta op laag vuur tot het
geurt en doe daarna de santen, laos en salam
er bii. Voeg de groenten en goela diawa toe.
Laat de saioer kerrie met het deksel op de pan
ca. 10 minuten pruttelen en schep regelmatig
om. Voeg zout naar smaak toe. Laat de dop
erwten de laatste twee minuten meebakken.
Zo bliiven ze mooi felgroen van kleur. Serveer
met rist en gefruite uities.
BENODIGDHEDEN
(voor 4-6 personen)
1 grote plak tempeh 1 grote ui 1 tl sambal
oelek 1 teentie knoflook 1 el ketiap manis
2 el vloeibare goela diawa (palmsuiker) 1 cm
laos in plakies 3 salamblaadies 3 dieroek
poeroetblaadies V2 dl plantaardige olie
BEREIDING
Sniid de tempeh in reepies en bak het in de
olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Snipper
de ui en knoflook heel fin en fruit het in het
restantie olie. Voeg de goela diawa, sambal,
ketiap, laos, salam en dieroek poeroet toe.
Laat onder goed omroeren gedurende 5 minu
ten de smaken intrekken. Zet het vuur laag en
voeg de tempeh toe. Meng de tempeh onder
voortdurend omscheppen. Laat de tempeh
afkoelen tot kamertemperatuur. Als het goed
is, bliiven de reepies een beetie kleverig door
toevoeging van de goela diawa. Verwiider
de laos, dieroek poeroet en salam. Dien dit
gerecht koud op. Lekker bii nasi koening!
Indische koffer vol recepten
Verhalen en recepten van Stien
Door Pascale van Onselen
www.kotfersvolrecepten.nl, 208
pagina's (gebonden)
ISBN: 978 90 827689 1 6
Priis: 29,95
De recepten van Oma Stien vertellen een Indische familiegeschiedenis die loopt van Stiens moeder Paulina
Izakh uit Depok tot aan haar achterkleinkinderen in Holland. Het tastbare bewiis van die familiegeschiedenis
is de tiobek, gered uit de puinhopen na een bombardement, en al die iaren in de familie gebleven.
Stiens kleindochter Pascale van Onselen is de initiatiefneemster van het familiekookboek: 'Als ik min eigen
boemboe gedachteloos tot een pasta stamp, drukkend en ronddraaiend, min vingers vertrouwd in de
uitgesleten handgreep van de ebbenhouten oelekan, vallen puzzelstukies op hun plek.'
Directe aanleiding voor het kookboekproiect was Oma Stiens negentigste veriaardag in 2013. Pascale: 'De
iaren gaan tellen. Maar als het om familierecepten en risttafels gaat, is ze nog steeds ongelofeliik scherp.
Samen koken is een zeldzaamheid geworden. De geuren en smaken brengen dierbare herinneringen naar
boven. Ze geniet zichtbaar van het rommelen in de keuken: af en toe even zitten, ergens in roeren en dan
een rondie lopen met de rollator.'
Een familiekookboek maak ie natuurlik niet in ie eentie. Er moet proefgekookt worden, recepten worden
verzameld, oude foto's bii elkaar worden gezocht en oude familieverhalen moeten worden gecheckt. Pas
cale draagt haar kookboek dan ook op aan haar oma, ouders, zus, ooms, tantes, (achter)neven en (achter)
nichten. En 'aan onze zonen en dochters, opdat zii de traditie in ere houden om alles uit het leven te halen
en te genieten van lekker eten in goed gezelschap.'
AUGUSTUS37
Moesson #2 augustus 2018.indd 37
25-07-18
15:19