Sambal tomaat
Sambal ui
Sambal kemiri
Culinaire
Kalender 2019
CULIN
pan,
MAKAN!
Deze maand kriebelt het bij mij altijd. Ik kan het niet laten om de keuken
PISANG
SUSU
38 MOESSON
(klaar in 10 minuten)
BENODIGDHEDEN
5 lomboks 1/2 theelepel trassi 1/2 theelepels
zout 1 theelepel tomatenpuree
BEREIDING
Deze sambal is een stuk milder dan de andere
twee. De tomatenpuree geeft het een romige
smaak, maar onderdrukt ook de hitte. Snij de
lomboks fijn en wrijf ze tot een pasta met de
halve theelepel zout en de trassi. Doe er op
het laatst de tomatenpuree bij. Ik zorg dat ik
een goede kwaliteit tomatenpuree gebruik;
een die niet te zuur is. Je kan hem ook ontzu
ren door hem zonder olie even in een pannetje
licht aan te bakken. Wil je deze sambal vege
tarisch houden, laat dan de trassi weg.
(klaar in 10 minuten)
BENODIGDHEDEN
5 pepers 1 eetlepel fijn gesneden ui 1/2 lente
ui (het groene gedeelte) 1/2 teentje knoflook
1 theelepel trassi 1/2 theelepel zout tjobek
of blender
BEREIDING
Ik snij alle ingrediënten in gelijke stukken,
maar laat het best grof. Een grove sambal
staat mooi en vind ik persoonlijk ook erg lek
ker knapperig. Ik wrijf alles net zo lang samen
tot alle pepers en uitje slap zijn en de sappen
eruit lopen. De trassi lost daarin goed op. Zout
zorgt ervoor dat alles goed gemalen wordt
door de korrels. Ook heeft elke sambal altijd
een beetje zout nodig.
(klaar in 10 minuten)
BENODIGDHEDEN
5 pepers 2 M> theelepel kemiripasta 1/2
teentje knoflook 1 theelepel zout
BEREIDING
Kemiri zijn noten. In het Engels heten ze cand
le nuts. Ze zijn heel vet en zorgen dat de hitte
in de sambal wat minder wordt. Ook is het een
bindmiddel voor veel gerechten. Kemiri is te
koop als pasta; wel zo makkelijk. Maar je kan
ze ook rauw kopen. Rooster ze dan wel even in
de pan, anders zijn ze licht giftig. Deze sambal
kemiri is veganistisch, want geen trassi.
in te gaan en alvast wat recepten voor Kerst uit te proberen. Ook maak ik wat sambals op
voorraad voor de wintermaanden. Een sambal die je moet opbakken kan perfect loeiheet in
een schone jampot. Zo trekt het potje vacuüm en is de sambal lang houdbaar. Naast een lang
houdbare, zelfgemaakte sambal serveer ik met Kerst ook meestal een verse sambal. Die smaakt
echt anders en het maakt vaak veel indruk op de gasten. Ook varieer ik een beetje met de hitte
als ik weet wie er komt. Is oma dol op super scherpe sambal, gebruik dan rawit of Madame
Jeanette; echte hete pepers! Wil je het wat minder heftig, gebruik dan gewone pepers en haal
de zaadlijsten eruit. Dan krijg je een hele milde sambal op maat.
Traditioneel worden alle ingrediënten fijngewreven in een vijzel of tjobek. Maar even de staaf
mixer erop werkt ook prima. Doe het niet te lang, dan blijven de verschillende ingrediënten
goed zichtbaar. Bij het wrijven in een vijzel kan het velletje van een peper soms moeilijk goed
fijn worden. In Indonesië worden de pepers boven een vuurtje heel even gepoft, zodat het
velletje makkelijk te verwijderen is voordat de peper in de tjobek gaat. Ik verhit mijn pepers
daarom weleens boven een pitje van mijn gastfornuis; werkt prima!
i/V4mwi
JKskeen met
KALENDER 2019
13 heerlijke klassiekindische recepter
Enak! Samen met Pauline van Pisang
Susu brengt Moesson een culinaire
kalender met de lekkerste Indische
gerechten uit voor 2019! Bestel hem vast:
maak 13,95 (incl. verzenden) over op
NL77INGB0000006685 t.n.v. Moesson
in Amersfoort o.v.v. 'kalender' en u heeft
hem voor december in de brievenbus!
Vergeet uw adresgegevens niet!
NOVEMBER 39
dj 2019