Sambal tomaat Sambal ui Sambal kemiri Culinaire Kalender 2019 CULIN pan, MAKAN! Deze maand kriebelt het bij mij altijd. Ik kan het niet laten om de keuken PISANG SUSU 38 MOESSON (klaar in 10 minuten) BENODIGDHEDEN 5 lomboks 1/2 theelepel trassi 1/2 theelepels zout 1 theelepel tomatenpuree BEREIDING Deze sambal is een stuk milder dan de andere twee. De tomatenpuree geeft het een romige smaak, maar onderdrukt ook de hitte. Snij de lomboks fijn en wrijf ze tot een pasta met de halve theelepel zout en de trassi. Doe er op het laatst de tomatenpuree bij. Ik zorg dat ik een goede kwaliteit tomatenpuree gebruik; een die niet te zuur is. Je kan hem ook ontzu ren door hem zonder olie even in een pannetje licht aan te bakken. Wil je deze sambal vege tarisch houden, laat dan de trassi weg. (klaar in 10 minuten) BENODIGDHEDEN 5 pepers 1 eetlepel fijn gesneden ui 1/2 lente ui (het groene gedeelte) 1/2 teentje knoflook 1 theelepel trassi 1/2 theelepel zout tjobek of blender BEREIDING Ik snij alle ingrediënten in gelijke stukken, maar laat het best grof. Een grove sambal staat mooi en vind ik persoonlijk ook erg lek ker knapperig. Ik wrijf alles net zo lang samen tot alle pepers en uitje slap zijn en de sappen eruit lopen. De trassi lost daarin goed op. Zout zorgt ervoor dat alles goed gemalen wordt door de korrels. Ook heeft elke sambal altijd een beetje zout nodig. (klaar in 10 minuten) BENODIGDHEDEN 5 pepers 2 M> theelepel kemiripasta 1/2 teentje knoflook 1 theelepel zout BEREIDING Kemiri zijn noten. In het Engels heten ze cand le nuts. Ze zijn heel vet en zorgen dat de hitte in de sambal wat minder wordt. Ook is het een bindmiddel voor veel gerechten. Kemiri is te koop als pasta; wel zo makkelijk. Maar je kan ze ook rauw kopen. Rooster ze dan wel even in de pan, anders zijn ze licht giftig. Deze sambal kemiri is veganistisch, want geen trassi. in te gaan en alvast wat recepten voor Kerst uit te proberen. Ook maak ik wat sambals op voorraad voor de wintermaanden. Een sambal die je moet opbakken kan perfect loeiheet in een schone jampot. Zo trekt het potje vacuüm en is de sambal lang houdbaar. Naast een lang houdbare, zelfgemaakte sambal serveer ik met Kerst ook meestal een verse sambal. Die smaakt echt anders en het maakt vaak veel indruk op de gasten. Ook varieer ik een beetje met de hitte als ik weet wie er komt. Is oma dol op super scherpe sambal, gebruik dan rawit of Madame Jeanette; echte hete pepers! Wil je het wat minder heftig, gebruik dan gewone pepers en haal de zaadlijsten eruit. Dan krijg je een hele milde sambal op maat. Traditioneel worden alle ingrediënten fijngewreven in een vijzel of tjobek. Maar even de staaf mixer erop werkt ook prima. Doe het niet te lang, dan blijven de verschillende ingrediënten goed zichtbaar. Bij het wrijven in een vijzel kan het velletje van een peper soms moeilijk goed fijn worden. In Indonesië worden de pepers boven een vuurtje heel even gepoft, zodat het velletje makkelijk te verwijderen is voordat de peper in de tjobek gaat. Ik verhit mijn pepers daarom weleens boven een pitje van mijn gastfornuis; werkt prima! i/V4mwi JKskeen met KALENDER 2019 13 heerlijke klassiekindische recepter Enak! Samen met Pauline van Pisang Susu brengt Moesson een culinaire kalender met de lekkerste Indische gerechten uit voor 2019! Bestel hem vast: maak 13,95 (incl. verzenden) over op NL77INGB0000006685 t.n.v. Moesson in Amersfoort o.v.v. 'kalender' en u heeft hem voor december in de brievenbus! Vergeet uw adresgegevens niet! NOVEMBER 39 dj 2019

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2018 | | pagina 20