maakje de blits met kerst
Ingrediënten Bereiding
CULINAIR
met de pandan lime
meringue cake van lola
Cake:
6 eieren op kamertemperatuur
200 gram kristalsuiker
8 gram vanillesuiker
snufje zout
150 ml kokosmelk
50 ml water
1 el pandanextract
1 el olie extra om in te vetten
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
Meringue:
6 eieren, op kamertemperatuur
75 gram poedersuiker
85 ml water
325 gram kristalsuiker
Topping:
250 ml verse slagroom
2 el kristalsuiker
2 limoenen
1 citroen
Extra:
Bakpapier
Chiffon bakvorm 20 cm of een springvorm
met randen van zo'n 12 cm hoog
Spatel
Mixer
Suikerthermometer
Paletmes
Crème brülée-brander
Zeef
Vetvrije glazen kom
Cake: Verwarm de oven voor tot 180 graden. Splits de eieren en bewaar
het eiwit. Klop de eierdooiers op met 135 gram kristalsuiker, de vanillesui
ker en een snufje zout. Voeg de kokosmelk toe. Schenk beetje bij beetje
het water, het pandanextract en de olie erbij, en spatel er voorzichtig
doorheen. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven de kom
en spatel er ook voorzichtig doorheen. Klop het bewaarde eiwit in een
aparte kom schuimig en voeg geleidelijk de rest van de kristalsuiker toe.
Schenk het beslag in de met bakpapier beklede springvorm. Bak de cake
40 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi gerezen is. Laat de
cake op een rooster afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.
Meringue: Splits de eieren. De eidooiers heb je niet nodig en kun je bewa
ren voor een ander recept. Klop het eiwit schuimig en voeg geleidelijk de
poedersuiker toe. Giet het water en de kristalsuiker in een pan met dikke
bodem en meng goed. Zorg dat het mengsel niet aan de zijkanten van
de pan komt, zodat het later niet kan aanbranden of karamelliseren. Kook
de suikersiroop met behulp van de thermometer in, tot een temperatuur
van 120 graden. Mix het eiwit opnieuw en giet voorzichtig de suikerstroop
erbij. Blijf mixen tot het eiwit mooi glanzend is en er pieken ontstaan.
Topping: Klop de slagroom met de suiker op. Rasp de schil van 1 limoen
en V2 citroen, knijp het sap van 1 limoen uit en spatel erdoorheen. Snij de
afgekoelde cake horizontaal in 3 gelijke delen. Bestrijk de eerste laag met
de helft van de limoen-citroen-slagroom. Plaats de tweede laag erboven
op en bestrijk met de rest van de slagroom. Plaats de derde laag erboven
op en druk zachtjes aan.
Bestrijk met een paletmes de hele taart rondom met de meringue. Het
hoeft niet heel nauwkeurig. De finishing touch is het branden van de
meringue met de crème-brülée brander. Zorg dat je de meringue niet te
donker brandt.
Snij de overgebleven limoen en citroen in schijfjes ter decoratie en serveer.
DECEMBER 25