Eend uit de oven
met koisinsaus
J-QolmdjW 2019
CULINAIR! MAKAN!
f-c J
Enak! Samen met Pauline van Pisang Susu heeft
Moesson een culinaire kalender uitgebracht met de
lekkerste Indische gerechten voor 2019!
BENODIGDHEDEN
+/- 700 gram wilde eend
4 cm fijngehakte verse gember
4 cm gember ongeschild en in twee
stukken gesneden
2-3 tl 5-kruidenmix
1 tl zout
Pannenkoekjes:
(ongeveer 20)
250 gram bloem
140 ml heet water
snufje zout
teg-
Vulling:
komkommer
lenteuitje
Spaanse peper
Hoisinsaus:
6 el donkerbruine basterdsuiker
3 el water
3 el sojasaus (kikkoman - zoute Japanse
ketjap)
2 el witte wijnazijn
2 el honing
4 tl mirin (Japanse kookwijn)
1 tl chilisaus (Thaise zoete chilisaus)
2 geplette tenen knoflook
1/2 tl 5-kruidenpoeder (Chinees)
1/2 tl sesamolie
1/2 tl zout
BEREIDING
Keep de huid van de eend in. Meng de fijngehakte gember met de 5-kruidenmix en wrijf de eend
ermee in. 5-kruidenmix bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkelzaad en nagelgruis. Ik
koop deze mix gewoon in een potje. Vul de eend met de twee grote stukken gember. Laat hem
een half uurtje staan marineren. Verwarm de oven met hierin de ovenschaal voor op 220 graden.
Haal, als de oven op temperatuur is, de ovenschaal eruit en leg de eend erin. Zo schroeit het
velletje vast dicht. Bak de eend vervolgens 20 minuten op 220 graden en daarna nog 5 minuten
op 180 graden. Haal de eend eruit, bedek het geheel met aluminiumfolie en laat nog zeker 30
minuten staan.
Doe alle ingrediënten voor de hoisinsaus in een pannetje en warm op. Laat de saus een minuut of
10 inkoken.
Breng een stoompan aan de kook en maak een cartouchknip een bakpapier rond, net te klein
voor de stoommand, zodat de hete lucht er langs kan. Doe 250 gram bloem in een kom en giet
er 140 ml goed heet water in. Laat iets afkoelen en kneed tot een glad deegje. Rol het deeg in
een lange worst en snij het in ongeveer 20 stukjes. Draai ze in balletjes en dek af met plastic.
Rol telkens een balletje tot een plat flensje - gebruik bloem tegen het plakken - en leg in de
stoommand, doe telkens de deksel toe en rol weer een flensje. Leg die bovenop het oude flensje
tot je ze allemaal hebt gehad. Haal meteen de hete deegjes uit het mandje en trek ze één voor
één rustig van elkaar los. Ze zijn wat rubberig en kunnen dat wel hebben. Stapel ze dan opnieuw
op, ze zullen nu niet meer plakken. Snij nu de groentes en de eend in dunne reepjes.
Serveer het bamboe mandje met de deegjes, de gesneden groenten en de gesneden eend samen
met hoisinsaus apart. Neem een deegje, leg er de groenten en eend op en overgiet met een
theelepel zelfgemaakte hoisinsaus. Selamat makan!
Xiskewmet
PISANG
SUSU
KALENDER 2019
13 heerlijke klassiek Indische recepten
moessQn
Ongol-ottê0-*-
<4B$
suikerwater bij bet
beslag, giet bet terug
de pa»
Bestellen? Ga naar www.moessonshop.nl of maak 13,95 (incl. verzenden
binnen Nederland) over op NL77INGB0000006685 t.n.v. Moesson in Amersfoort
o.v.v. 'kalender'. Vergeet je adresgegevens niet!
DECEMBER 35