COLUMN had hi W MBALGORENG die konden Ik vond dat een rare vraa kareis zouden ^eesten vast enorm Patricia Jacob Mijn oom was nog heel wat van plan in de keuken: 'Patricia, als je de volgende keer komt moet je twee duiven meenemen. Als Albert Heijn geen duiven meer heeft, zijn konijnen ook goed.' Het is er niet meer van gekomen. Anderhalve week later at hij op zijn 85ste zijn laatste maaltijd in een ziekenhuis in Leiderdorp: vissticks met appelmoes. Kort daarvoor hadden we nog samen bij hem thuis gegeten. Ik had een van zijn lievelings gerechten gekocht: sambalgoreng udang. Hij maakte dat gerecht vaak zelf, het liefst met de grootste zwarte tijgergarnalen die hij bij de visboer kon vinden. Hij kwam daar graag. Om inktvis te kopen, mosselen of krab. men. Meneer zag het helemaal zitten: hij zou de slakken met veel knoflook en sambal bakken in een wadjan. Oom hield wel van een beetje variatie en probeerde geregeld iets nieuws. Zo had hij ooit zijn zinnen op slakken gezet. Of we die konden meenemen als we naar Parijs zouden rijden. Ik vond dat een rare vraag. We hadden geen koelbox. Buiten de koeling zouden die beesten vast enorm gaan meuren. Maar in een Franse supermarkt vonden we ze ingeblikt en al. Oom glunderde toen we met die blikken terugkwa- FEBRUARI I 45 Zijn zucht naar nieuwe ervaringen hield hem jong. Hij verzamelde folders van nieuwe restaurants en gaf mij opdracht om te reserveren. Op een dag had hij een aqua rium laten bezorgen. Dat ding nam de halve huiskamer in beslag, maar dat deerde hem niet. Uren kon hij naar de vissen kijken. Af en toe kocht hij er een nieuwe bij. Dan had hij weer een reden om naar de dierenwinkel te gaan. Hij had namelijk altijd zin om te babbelen en sprak met het grootste gemak onbekenden aan. Zijn laatste 'verovering' was het nieuwe meisje uit de bloemenzaak. Wekelijks bracht hij haar een Vietnamese loempia. Alleen als zijn voet pijn deed liet hij verstek gaan. 'De vlinder vliegt niet', zei hij dan. 'Zeg dat maar tegen mama.' Wat vond ik het moeilijk om haar een paar weken terug te moeten vertellen dat haar lieve broertje er niet meer was; de vlinder was gevlogen. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o Op www.amsterdambitestodiefor.com o z beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. o

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45