COLUMN
had hi
W
MBALGORENG
die konden
Ik vond dat een rare vraa
kareis zouden
^eesten vast enorm
Patricia Jacob
Mijn oom was nog heel wat van plan in de
keuken: 'Patricia, als je de volgende keer komt
moet je twee duiven meenemen. Als Albert
Heijn geen duiven meer heeft, zijn konijnen
ook goed.' Het is er niet meer van gekomen.
Anderhalve week later at hij op zijn 85ste zijn
laatste maaltijd in een ziekenhuis in Leiderdorp:
vissticks met appelmoes.
Kort daarvoor hadden we nog samen bij hem
thuis gegeten. Ik had een van zijn lievelings
gerechten gekocht: sambalgoreng udang. Hij
maakte dat gerecht vaak zelf, het liefst met
de grootste zwarte tijgergarnalen die hij bij de
visboer kon vinden. Hij kwam daar graag. Om
inktvis te kopen, mosselen of krab.
men. Meneer zag het helemaal zitten: hij zou de slakken
met veel knoflook en sambal bakken in een wadjan.
Oom hield wel van een beetje variatie en
probeerde geregeld iets nieuws. Zo had hij ooit
zijn zinnen op slakken gezet. Of we die konden
meenemen als we naar Parijs zouden rijden.
Ik vond dat een rare vraag. We hadden geen
koelbox. Buiten de koeling zouden die beesten
vast enorm gaan meuren. Maar in een Franse
supermarkt vonden we ze ingeblikt en al. Oom
glunderde toen we met die blikken terugkwa-
FEBRUARI I 45
Zijn zucht naar nieuwe ervaringen hield hem jong. Hij
verzamelde folders van nieuwe restaurants en gaf mij
opdracht om te reserveren. Op een dag had hij een aqua
rium laten bezorgen. Dat ding nam de halve huiskamer
in beslag, maar dat deerde hem niet. Uren kon hij naar
de vissen kijken. Af en toe kocht hij er een nieuwe bij.
Dan had hij weer een reden om naar de dierenwinkel te
gaan. Hij had namelijk altijd zin om te babbelen en sprak
met het grootste gemak onbekenden aan. Zijn laatste
'verovering' was het nieuwe meisje uit de bloemenzaak.
Wekelijks bracht hij haar een Vietnamese loempia. Alleen
als zijn voet pijn deed liet hij verstek gaan. 'De vlinder
vliegt niet', zei hij dan. 'Zeg dat maar tegen mama.' Wat
vond ik het moeilijk om haar een paar weken terug te
moeten vertellen dat haar lieve broertje er niet meer
was; de vlinder was gevlogen.
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o
Op www.amsterdambitestodiefor.com o
z
beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete
hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
o