Het hart VOORWOORD Toen we in 2003 topchef Pascal Jalhay in restaurant Vermeer interviewden, had hij al twee sterren op zijn naam staan. 'Mijn achtergrond heeft tot nu toe niet sterk bij me geleefd', vertelde hij toen. En dat Indisch koken vroeger een mysterie was: 'Ik begreep niet dat sommige dingen opgezet konden worden en pas de dag erna lekker waren.' Inmiddels zijn we 15 jaar plus een zoektocht naar zijn wortels verder. En komt deze maand Jalhay's prachtige kookboek Baru Belanda uit, waarin hij een ode brengt aan de Indische keuken. In deze Moesson vast een voorproefje! Om even bij stil te staan deze maand: op 8 maart 1942 capituleerde het KNIL. Herman Keppy ging op Ambon op zoek naar de zogenaamde pillboxen; bunkertjes die de verdedigingslinie vormden tegen de Japanse aanval op Ambon. Ook in dit nummer een interview met Remko Willems, die door vakblad Gitarist vorige week tot nummer 7 is uitgeroepen van de beste akoestische gitaristen van de Benelux. Nooit speelt hij een solo twee keer hetzelfde. Hij improviseert altijd. 'Ik wil altijd spelen vanuit het hart.' Marjolein van Asdonck Hoofdredacteur MAART05

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 5