Het hart
VOORWOORD
Toen we in 2003 topchef Pascal Jalhay in restaurant Vermeer
interviewden, had hij al twee sterren op zijn naam staan. 'Mijn
achtergrond heeft tot nu toe niet sterk bij me geleefd', vertelde hij toen.
En dat Indisch koken vroeger een mysterie was: 'Ik begreep niet dat
sommige dingen opgezet konden worden en pas de dag erna lekker
waren.' Inmiddels zijn we 15 jaar plus een zoektocht naar zijn wortels
verder. En komt deze maand Jalhay's prachtige kookboek Baru Belanda
uit, waarin hij een ode brengt aan de Indische keuken. In deze Moesson
vast een voorproefje!
Om even bij stil te staan deze maand: op 8 maart 1942 capituleerde het
KNIL. Herman Keppy ging op Ambon op zoek naar de zogenaamde
pillboxen; bunkertjes die de verdedigingslinie vormden tegen de
Japanse aanval op Ambon.
Ook in dit nummer een interview met Remko Willems, die door
vakblad Gitarist vorige week tot nummer 7 is uitgeroepen van de beste
akoestische gitaristen van de Benelux. Nooit speelt hij een solo twee
keer hetzelfde. Hij improviseert altijd. 'Ik wil altijd spelen vanuit het hart.'
Marjolein van Asdonck Hoofdredacteur
MAART05