De Indo Hot
Dog (van Agus
Hermawan)
Indische saucijs
a la Mama Lien
(Jack's moeder)
Indische saucijs
a la topchef Agus
Hermawan
CULINAIR! MAKAN!
(met sambal, zeekraal en
lamsoortjes)
De Indische saucijzen van
Van Olphen, wie kent ze niet?
(voor 2 broodjes)
(voor 2 personen)
(voor 4 personen)
BENODIGDHEDEN
2 Indische saucijzen van Van Olphen 2 rode
uien, gesnipperd 200 ml olie 50 gr zeekraal
50 gr lamsoren
Voor de boemboe:
100 gr sambal oelek 1 rode geschilde paprika
1 stuk geschilde gember (van ca 10 cm) 1
stuk laos (van ca 10 cm) 1 stengel sereh 4 el
suiker 1 el zout 1 el trassi poeder
BEREIDING
Bak de saucijzen in een beetje olie gedurende
zo'n 10 minuten totdat het rondom goudbruin
gekleurd is en de saucijs gaar is. Haal de sau
cijs dan uit de pan en laat deze afkoelen. Snij
de saucijs hierna in plakjes. Leg apart.
Maak een boemboe van de paprika, gember,
laos, sereh, suiker en zout. Bak in een pan de
uien zacht in de olie en voeg de sambal oelek
toe. Voeg hierna de boemboe en de trassi toe en
bak deze langzaam mee. Voeg de plakjes saucijs
dan toe aan de saus en roerbak vervolgens de
lamsoren en zeekraal mee. Breng hierna op
smaak en garneer met stukjes rode peper.
BENODIGDHEDEN
4 Indische kalfssaucijzen van Van Olphen (80 gr
per stuk) 2 maisbroodjes of een broodje naar
keuze 100 gr mayonaise 10 ml kokosmelk
20 gr kentjoer (poeder) 10 ml gembersiroop
komkommer gebakken uitjes
BEREIDING
Maak eerst de kentjoer mayonaise naar
speciaal recept van Agus Hermawan. Voeg
de mayonaise, de kentjoer, kokosmelk en
gembersiroop bij elkaar en klop het geheel tot
een dikke saus.
Bak de saucijzen in een laagje olie gaar of,
voor de echte smulpapen, grill ze op houts
kool. Snij de broodjes open en leg de saucijzen
hierop. Garneer met stukjes komkommer
of atjar en doe de kentjoer mayonaise hier
vervolgens overheen. Hou je van heet, voeg
dan ook nog wat chilisaus toe. Garneer met
gebakken uitjes en je Indo Hot Dog is klaar om
te eten!
BENODIGDHEDEN
4 Indische saucijzen van Van Olphen olie
BEREIDING
Snij de saucijzen in kleine stukjes. Uit 1 saucijs
van 100 gram snij je 4 tot 5 stukjes. Verwarm
in een wok olie tot het heet is en bak de
saucijzen hierin tot ze lichtbruin zijn.
Haal de saucijzen uit de pan en laat ze uitlek
ken. Serveer ze hierna eenvoudig met witte
rijst, stukjes komkommer en wat sambal.
Door het bakken in de olie wordt de saucijs
lekker knapperig en kun je hem met droge
witte rijst en wat sambal heerlijk met de hand
eten. Enak loh!
Ze zijn eigenlijk een soort Indisch culinair erf
goed. Het verhaal gaat dat er rond 1960 een In
dische dame slagerij Van Olphen aan de Loos-
duinseweg in Den Haag binnen stapte, met de
vraag of hij een speciaal soort worst voor haar
kon maken. Henk van Olphen experimenteerde
net zolang met kruiden en specerijen tot de
mevrouw zei dat het goed was, en de Indische
saucijs was geboren. De worstjes vielen in de
smaak bij de Indische gemeenschap in Den
Haag, maar ook daarbuiten. Van heinde en ver
re kwamen mensen naar slagerij Van Olphen,
speciaal voor de beroemde saucijzen.
Begin jaren zeventig werd de slagerij overge
nomen door Henks zoon Han en in 1987 was
alweer de derde generatie aan de beurt. Ook
onder Patrick van Olphen bleven de Indische
saucijsjes mateloos populair en ze werden
inmiddels door heel Nederland verkocht.
Helaas moest Patrick in 2016 stoppen met de
productie, waardoor er onmiddellijk paniek
ontstond in Indisch Nederland. Binnen de kort
ste keren waren de worsten overal uitverkocht.
Hoe moest het nu verder met de Indische
saucijzen?
Dat vroeg ook Jack Kessels zich af. Als jonge
tje kwam hij regelmatig samen met zijn ouders
naar Den Haag, helemaal vanuit Helmond, spe-
ciaal voor de worstjes. In 2016 komt slagerij
Van Olphen opnieuw op zijn pad en Jack
besluit meteen om het bedrijf over te nemen:
de Indische saucijs is gered. Sinds maart 2016
runt Jack Simply Sausage en zijn de authentie
ke Indische worstjes weer overal verkrijgbaar.
Je kon ze zelfs vinden op het menu van Ron
Gastrobar Indonesia. Al zestig jaar lang sma
ken de worsten precies hetzelfde. Het recept?
Dat is geheim en heeft alleen Jack in handen.
(JtM)
Op zoek naar een verkooppunt bij jou in de
buurt? www.simplysausage.nl
APRIL 37