De Indo Hot Dog (van Agus Hermawan) Indische saucijs a la Mama Lien (Jack's moeder) Indische saucijs a la topchef Agus Hermawan CULINAIR! MAKAN! (met sambal, zeekraal en lamsoortjes) De Indische saucijzen van Van Olphen, wie kent ze niet? (voor 2 broodjes) (voor 2 personen) (voor 4 personen) BENODIGDHEDEN 2 Indische saucijzen van Van Olphen 2 rode uien, gesnipperd 200 ml olie 50 gr zeekraal 50 gr lamsoren Voor de boemboe: 100 gr sambal oelek 1 rode geschilde paprika 1 stuk geschilde gember (van ca 10 cm) 1 stuk laos (van ca 10 cm) 1 stengel sereh 4 el suiker 1 el zout 1 el trassi poeder BEREIDING Bak de saucijzen in een beetje olie gedurende zo'n 10 minuten totdat het rondom goudbruin gekleurd is en de saucijs gaar is. Haal de sau cijs dan uit de pan en laat deze afkoelen. Snij de saucijs hierna in plakjes. Leg apart. Maak een boemboe van de paprika, gember, laos, sereh, suiker en zout. Bak in een pan de uien zacht in de olie en voeg de sambal oelek toe. Voeg hierna de boemboe en de trassi toe en bak deze langzaam mee. Voeg de plakjes saucijs dan toe aan de saus en roerbak vervolgens de lamsoren en zeekraal mee. Breng hierna op smaak en garneer met stukjes rode peper. BENODIGDHEDEN 4 Indische kalfssaucijzen van Van Olphen (80 gr per stuk) 2 maisbroodjes of een broodje naar keuze 100 gr mayonaise 10 ml kokosmelk 20 gr kentjoer (poeder) 10 ml gembersiroop komkommer gebakken uitjes BEREIDING Maak eerst de kentjoer mayonaise naar speciaal recept van Agus Hermawan. Voeg de mayonaise, de kentjoer, kokosmelk en gembersiroop bij elkaar en klop het geheel tot een dikke saus. Bak de saucijzen in een laagje olie gaar of, voor de echte smulpapen, grill ze op houts kool. Snij de broodjes open en leg de saucijzen hierop. Garneer met stukjes komkommer of atjar en doe de kentjoer mayonaise hier vervolgens overheen. Hou je van heet, voeg dan ook nog wat chilisaus toe. Garneer met gebakken uitjes en je Indo Hot Dog is klaar om te eten! BENODIGDHEDEN 4 Indische saucijzen van Van Olphen olie BEREIDING Snij de saucijzen in kleine stukjes. Uit 1 saucijs van 100 gram snij je 4 tot 5 stukjes. Verwarm in een wok olie tot het heet is en bak de saucijzen hierin tot ze lichtbruin zijn. Haal de saucijzen uit de pan en laat ze uitlek ken. Serveer ze hierna eenvoudig met witte rijst, stukjes komkommer en wat sambal. Door het bakken in de olie wordt de saucijs lekker knapperig en kun je hem met droge witte rijst en wat sambal heerlijk met de hand eten. Enak loh! Ze zijn eigenlijk een soort Indisch culinair erf goed. Het verhaal gaat dat er rond 1960 een In dische dame slagerij Van Olphen aan de Loos- duinseweg in Den Haag binnen stapte, met de vraag of hij een speciaal soort worst voor haar kon maken. Henk van Olphen experimenteerde net zolang met kruiden en specerijen tot de mevrouw zei dat het goed was, en de Indische saucijs was geboren. De worstjes vielen in de smaak bij de Indische gemeenschap in Den Haag, maar ook daarbuiten. Van heinde en ver re kwamen mensen naar slagerij Van Olphen, speciaal voor de beroemde saucijzen. Begin jaren zeventig werd de slagerij overge nomen door Henks zoon Han en in 1987 was alweer de derde generatie aan de beurt. Ook onder Patrick van Olphen bleven de Indische saucijsjes mateloos populair en ze werden inmiddels door heel Nederland verkocht. Helaas moest Patrick in 2016 stoppen met de productie, waardoor er onmiddellijk paniek ontstond in Indisch Nederland. Binnen de kort ste keren waren de worsten overal uitverkocht. Hoe moest het nu verder met de Indische saucijzen? Dat vroeg ook Jack Kessels zich af. Als jonge tje kwam hij regelmatig samen met zijn ouders naar Den Haag, helemaal vanuit Helmond, spe- ciaal voor de worstjes. In 2016 komt slagerij Van Olphen opnieuw op zijn pad en Jack besluit meteen om het bedrijf over te nemen: de Indische saucijs is gered. Sinds maart 2016 runt Jack Simply Sausage en zijn de authentie ke Indische worstjes weer overal verkrijgbaar. Je kon ze zelfs vinden op het menu van Ron Gastrobar Indonesia. Al zestig jaar lang sma ken de worsten precies hetzelfde. Het recept? Dat is geheim en heeft alleen Jack in handen. (JtM) Op zoek naar een verkooppunt bij jou in de buurt? www.simplysausage.nl APRIL 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 37