mm COLUMN *1ensjeSSgV&n i CHOCOLADEFLENSJES MET RUMVLA o t zweven naar een spierwit ptra éven onder piA, CO&daV oen nsten en me Patricia Jacob Na een klamme nacht onder een aangevreten klamboe en met de sound van onze ruftende Argentijnse buurmannen nog na zoemend in mijn oor, liep ik naar de ontbijttafel van ons drijvende hotel in de Amazone. Hoewel ik mega chagrijnig was, werd ik weer mezelf nadat ik de pannenkoeken had gespot. Rakus begon ik te stapelen en stopte ik pas nadat ik er vier had gehamsterd. Helaas wist ik al bij de eerste hap dat ik een probleem had: die dingen bleken van cassavemeel gemaakt te zijn; droger dan karton en niet zoet, zout of wat dan ook. Non-descripte meuk, die ik nog moest opeten ook. Van mezelf, maar vooral van mijn moeder. Zelfs in Brazilië wist ze me nog te bereiken met zinnen waarin ze jappenkamp, verwend, en Birma-spoorlijn aan elkaar reeg. Anyway, ook met jam erop kleefden die plakka ten als Bison Kit aan mijn gehemelte. Zelfs van pannenkoeken hadden die Latino's dus geen kaas gegeten. Terwijl, hoe moeilijk kan het zijn? Mijn moeder maakte altijd de dunste pannen koeken, die we aten met suiker en kaneel. Toen ik tiener was, maakte ze soms chocoladeflens jes; van die crêpes met klodders custard met rum. Zó exotisch dat ik weg leek te zweven APRIL I 45 naar een spierwit strand met spierbundels die de limbo dansten en me bedolven onder pina colada's. Tegenwoordig houd ik het dichter bij huis en associ eer ik pannenkoeken vooral met, eh, Lilian Ducelle. Dat komt door een uitje van vijf jaar terug. Samen met mijn moeder ging ik toen naar café-restaurant Amsterdam bij mij om de hoek. Eén tel nadat ik haar naar onze tafel had gerold, waren we omringd door personeel. De kleine generaal liet crêpes met jam aanrukken. Ze kreeg er gratis slagroom bij. Even later kwam Milène Hoving, de eigenaar van de zaak, haar begroeten. Ze vertelde dat haar vriend de zoon was van Lilian Ducelle. Of mijn moeder haar kende? 'Jazeker! Sterke vrouw, scherpe tong.' Deze ontmoeting met iemand die deze iconische vrouw had gekend, raakte haar. Ze propte daarna haar flensjes naar binnen. Niets te koffie na, ze wil de nü terug naar haar Indische tehuis. 'Wacht maar tot mijn huisgenoten dit horen.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o Op www.amsterdambitestodiefor.com o beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. o

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45