en saté kambing en saté kambing en pempek 'Toen mijn zus en ik vorig jaar op de Tong Tong Fair madumongso aten, waren we weer twee kinderen die bij moeder aan de keukentafel zaten. Dit snoepje is heel bewerkelijk: eerst vijf dagen de ketan hitam laten fermenteren, daarna de ketan mengen met dikke kokosmelk en gula djawa. Ondanks dat mijn moeder niet vaak madumongso maakte, kwam de smaak- herinnering weer helemaal terug. Op de fair vind ik smaken, geuren en klanken - krontjong! - waar ik heimwee van krijg en die ik bij me wil houden. Net als vroeger, toen ik er met mijn ouders en zussen naartoe ging, zoek ik vooral naar saté kambing; medium gegrild goed gekruid mals vlees dat iets rood vanbinnen mag zijn. Een zoete, iets pittige kleverige ket- japsaus met limoen erbij en lontong of tahoe ketoprak.' Maureen Tan geeft met haar bedrijf Anak Bungsu Amsterdam Indonesische kookworkshops in Amster dam. Ze gebruikt daarvoor de authentieke recepten van haar Indische moeder en Chinese vader. In het kader van 'boktober' geeft ze in oktober een kambing-workshop. Zie de Facebook-pagina van haar bedrijf. 22 MOESSON 'Dit jaar ga ik weer op de Tong Tong Fair werken. Ik sta in een van de horecaplekken van de organisatie. Koffle schenken, bezoekers uitleggen wat je op de fair kunt eten. Vroeger ging ik met mijn moeder, die uit Palembang komt, op zoek naar spullen die ze toen nog niet in de toko kon vinden, zoals abon sapi. Als ik er nu kom, ga ik altijd naar Waroeng I. Djaja. De kok rolt het martabakdeeg op een speciale manier uit. Hij maakt er een showtje van. Welke martabak ik daar ook eet, met groente, lam of kip, het smaakt altijd goed. Van alle hapjes op de markt is dat de snack die me het meest aan Indonesië doet denken. Ook ga ik standaard langs bij Elysha, een vrouw die de trots van Palembang verkoopt: pempek, een viskoek van tapioca en kruiden. Die koek verveelt nooit. Er zijn ontelbare versies van.' Helena Smit reist door Europa en Azië en schrijft daar reis- en foodverhalen over op haar blog Eating Habits (voorheen: IndoRotterdammert). Met haar bedrijf Visibilitas verbetert ze de (online) zichtbaar heid van bedrijven in de culinaire, reis- en gezond heidszorgsector. 'Vorig jaar waren de ingrediënten die ik wilde uitverkocht. Daarom kom ik dit jaar op de eerste dag van de Tong Tong Fair en hoop ik wél met roa, kenari en asem kandis naar huis te gaan. Van roa, een gedroogde vis uit Mana- do, maak ik graag sambal. De Molukse noten kenari zijn onder meer lekker in atjar kuning. Asem kandis, een asem uit Java, maakt je rendang mooi zwart. Ook krijgt het een zuurtje dat net even anders is dan wanneer je 'gewo ne' asem gebruikt. Ik kwam als kind al op de fair. Mijn vader, die uit Makassar komt, had een financieringsbedrijf en stond er geregeld met een stand. Ik heb een zwak voor het eten van zijn geboorte-eiland Sulawesi, maar op de fair vind je vooral Javaanse gerechten. Ik eet altijd baso bij Sari Soenda. Op saté kambing ben ik ook gek. Daarnaast koop ik altijd martabak bij Waroeng I. Djaja. Geweldig, hoe de kok het deeg en de eieren in de lucht gooit. Veel koks maken martabak van loempiavellen, maar zijn deeg is lekkerder.' Clourinda Verhage deelt haar liefde voor de Indische keuken via Instagram. Dat doet ze onder de naam Cloufood, oftewel 'Clou loves food'.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 22