loempia Semarang 4Op de fair vind ik smaken, geuren en klanken - krontjong! - waar ik heimwee van krijg en die ik bij me wil houden' FOODIES 'Op de Tong Tong Fair kom ik altijd familie tegen. We lopen dan onze eigen rondjes, maar eten aan het eind van de dag samen in de Eetwijk. De rest van de dag zoek ik de beste bapao die er te krijgen is. Bapao was een van de eerste dingen die mijn Indische oma mij leerde maken. Als ik de broodjes test, hoop ik dat ze net zo smaken als die van haar. Het deeg moet zacht en licht zijn. Daarnaast mag het niet te dik zijn en moeten de verhoudingen kloppen: méér vlees dan bao. Bij bapao draait het om eenvoud. Oma vulde de broodjes met half-om-half gehakt, knoflook, ketjap, prei en ui. Sommige bapao op de fair komt redelijk dicht bij die van haar.' An de Roy van Zuydewijn deelt op haar blog Indi sche keukenprinses haar Indische familierecepten en vertelt over het leven van haar dierbare grootouders. 'De Tong Tong Fair is het grootste dorp op de wereld waar mensen met dezelfde culture le achtergrond elkaar ontmoeten. Je hebt meteen een connectie met andere bezoekers. Wat ons bindt, is vooral de liefde voor Indisch eten. Ik snack er de hele dag door: pastei, sateetje kambing, spekkoek, dadar gulung. Omdat ik niet meer in Nederland woon, kan ik er helaas niet elk jaar bij zijn. Dit jaar gaat het ook niet lukken. Ik organiseer in dezelf de periode iets soortgelijks als de fair, maar dan veel kleiner: het Holland festival in Long Beach, L.A. Daardoor loop ik onder meer de bami kuah mis. Die bamisoep doet me denken aan die van mijn moeder. Er gaat niets boven de smaak van familierecepten!' Jeff Keasberry promoot op zijn Engelstalige blog Indo Foodie de Indische eetcultuur via video's én nieuwe recepten. Daarbij laat hij zich ook inspirere- ren door zijn moeder en oma, de oprichtster van het ooit befaamde restaurant Djokja in Amsterdam. 'Toen de kinderen nog klein waren, namen we ze al mee naar de Tong Tong Fair. Ik kom er al 25 jaar. Ik houd van de sfeer en kom er altijd bekenden tegen. Ik hoop dat dit jaar mijn lievelingskoekjes er wél zijn: kue getas. Vorig jaar stond de kraam er wel, maar hadden ze de koekjes niet; ze liepen namelijk niet goed genoeg. Toen ik deze gefrituurde ketan-ko- kos koekjes voor het eerst at, was ik meteen verkocht. Ze zijn zoet, zout, krokant en zacht tegelijk. Waarschijnlijk ga ik dit jaar ook weer werken op de fair. Ik sta dan bij een van de horecaplekken van de organisatie en verkoop dan onder meer loempia Semarang van het bedrijf Okidokiku. Ik ben sowieso gek op loem pia's, maar deze is extra goed. Er zit tahoe in en lekker veel rebung, bamboescheuten.' Cynthia Hedy geeft op haar blog De Indomama een inkijkje in haar leven en wisselt recepten af met berichten over uitstapjes. MEI 23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 23