loempia Semarang
4Op de fair vind ik smaken, geuren en klanken - krontjong! -
waar ik heimwee van krijg en die ik bij me wil houden'
FOODIES
'Op de Tong Tong Fair kom ik altijd familie
tegen. We lopen dan onze eigen rondjes, maar
eten aan het eind van de dag samen in de
Eetwijk. De rest van de dag zoek ik de beste
bapao die er te krijgen is. Bapao was een van
de eerste dingen die mijn Indische oma mij
leerde maken. Als ik de broodjes test, hoop
ik dat ze net zo smaken als die van haar. Het
deeg moet zacht en licht zijn. Daarnaast mag
het niet te dik zijn en moeten de verhoudingen
kloppen: méér vlees dan bao. Bij bapao draait
het om eenvoud. Oma vulde de broodjes met
half-om-half gehakt, knoflook, ketjap, prei en
ui. Sommige bapao op de fair komt redelijk
dicht bij die van haar.'
An de Roy van Zuydewijn deelt op haar blog Indi
sche keukenprinses haar Indische familierecepten en
vertelt over het leven van haar dierbare grootouders.
'De Tong Tong Fair is het grootste dorp op de
wereld waar mensen met dezelfde culture
le achtergrond elkaar ontmoeten. Je hebt
meteen een connectie met andere bezoekers.
Wat ons bindt, is vooral de liefde voor Indisch
eten. Ik snack er de hele dag door: pastei,
sateetje kambing, spekkoek, dadar gulung.
Omdat ik niet meer in Nederland woon, kan
ik er helaas niet elk jaar bij zijn. Dit jaar gaat
het ook niet lukken. Ik organiseer in dezelf
de periode iets soortgelijks als de fair, maar
dan veel kleiner: het Holland festival in Long
Beach, L.A. Daardoor loop ik onder meer de
bami kuah mis. Die bamisoep doet me denken
aan die van mijn moeder. Er gaat niets boven
de smaak van familierecepten!'
Jeff Keasberry promoot op zijn Engelstalige blog
Indo Foodie de Indische eetcultuur via video's én
nieuwe recepten. Daarbij laat hij zich ook inspirere-
ren door zijn moeder en oma, de oprichtster van het
ooit befaamde restaurant Djokja in Amsterdam.
'Toen de kinderen nog klein waren, namen
we ze al mee naar de Tong Tong Fair. Ik kom
er al 25 jaar. Ik houd van de sfeer en kom er
altijd bekenden tegen. Ik hoop dat dit jaar mijn
lievelingskoekjes er wél zijn: kue getas. Vorig
jaar stond de kraam er wel, maar hadden ze
de koekjes niet; ze liepen namelijk niet goed
genoeg. Toen ik deze gefrituurde ketan-ko-
kos koekjes voor het eerst at, was ik meteen
verkocht. Ze zijn zoet, zout, krokant en zacht
tegelijk. Waarschijnlijk ga ik dit jaar ook weer
werken op de fair. Ik sta dan bij een van de
horecaplekken van de organisatie en verkoop
dan onder meer loempia Semarang van het
bedrijf Okidokiku. Ik ben sowieso gek op loem
pia's, maar deze is extra goed. Er zit tahoe in
en lekker veel rebung, bamboescheuten.'
Cynthia Hedy geeft op haar blog De Indomama
een inkijkje in haar leven en wisselt recepten af met
berichten over uitstapjes.
MEI 23