J
H
Tjendol nangka
Lemper
Koningskroon
en zoete martabak
FOODIES
cs
'Op de Tong Tong Fair zoek ik altijd naar
tjendol nangka. Als ik het bestel, vraag ik hoe
de sliertjes zijn gemaakt; zit er alleen tapio-
cameel in of ook rijstmeel? Ook check ik even
hoe stevig de sliertjes zijn. In heel Azië vind
je tjendol, maar er zijn verschillende versies.
In Thailand doen ze er stukjes witbrood in en
in Birma eten ze tjendol met zoete bonen. In
Maleisië zijn de groene sliertjes vrij melig en in
Indonesië hebben ze een goede bite. Lekker
'chewy' daar houd ik het meest van. Tjendol
nangka staat voor mij voor tempo doeloe. Het
doet me denken aan de tijd dat ik nog bij res
taurant Anak Depok in Den Dolder werkte. Zó
lekker die tjendol daar! Ik bestelde het vaak.
Mijn ouders namen me als kind al mee naar de
fair. Dit jaar geef ik er een kookdemonstratie
én ga ik op zoek naar een bindmiddel om mijn
roti kukus zo hoog mogelijk te krijgen.'
Pauline Chavannes de Senerpont Domis maakt
op haar blog Pisang Susu alle 578 recepten uit het
Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Ze heeft
er inmiddels ruim driehonderd gemaakt.
'Als ik over de Tong Tong Fair loop, krijg ik
soms heimwee naar de tijd dat mijn oudtantes
nog leefden en we er met z'n allen naartoe
gingen. We stouwden dan de hele tafel vol
met risolles en lemper. Ik ben gek op snacks.
Op onze blog staan vooral recepten die relatief
makkelijk te maken zijn, maar tóch wil ik nog
een keer een goed recept voor lemper plaat
sen. Dit jaar ga ik weer op zoek naar de beste
lemper van de hele markt. De ultieme lemper
heeft een fijne, niet te grove vulling van kruidi
ge kip. De verhouding rijst-kip moet kloppen;
ik zit niet te wachten op twee happen rijst. Ik
wil de lezers van onze blog kennis laten maken
met klassiekers als rendang en met minder be
kende gerechten als soto Betawi en dendeng
blado. Dat laatste gerecht heb ik voor het
eerst op de fair gegeten. Ik hoop dat ik dit jaar
ook weer iets vind wat ik nog niet ken.'
Erik Stern heeft samen met Tim Nieuwpoort de
culinaire blog SmaakMenutie. In het onderdeel 'Erik's
Asia' deelt hij Aziatische recepten, waaronder die
van zijn Indische oma en tante.
'Toen mijn oma nog leefde was haar huis in
Amersfoort het ontmoetingspunt voor de hele
familie. Ze kon alles maken, zoet en hartig, en
had een breed repertoire. Na haar overlijden
zocht ik met mijn nichtjes en zussen op de
Tong Tong Fair naar smaken die ons aan haar
herinnerden. We zochten vooral naar zoetig
heid: laagjescake als koningskroon en van die
koekjes die in Nederlandse-Indië heel populair
waren, maar van oorsprong Nederlands waren.
Kattentongen bijvoorbeeld, en van die koekjes
met het motief van een schaakbord. In die
tijd waren er nog Indische vrouwen van de
eerste generatie die hun koekjes uitstalden op
dienbladen: kue talam, kue mutiara. Geweldig,
de ambachtelijkheid straalde ervan af. Zulke
koekjes vind je steeds minder, helaas. Ik koop
nu vooral dingen die ik zelf niet vaak maak,
zoals zoete martabak.'
Allround-banketbakker Lola van Ruler is gespeci
aliseerd in Indisch gebak. Daarnaast draait ze haar
hand niet om voor een rijsttafel meer of minder. Ze
heeft nog geen vast verkooppunt, maar levert op
bestelling onder de naam Toko Lo. Haar aanbod
staat op de gelijknamige site.
MEI 25