J H Tjendol nangka Lemper Koningskroon en zoete martabak FOODIES cs 'Op de Tong Tong Fair zoek ik altijd naar tjendol nangka. Als ik het bestel, vraag ik hoe de sliertjes zijn gemaakt; zit er alleen tapio- cameel in of ook rijstmeel? Ook check ik even hoe stevig de sliertjes zijn. In heel Azië vind je tjendol, maar er zijn verschillende versies. In Thailand doen ze er stukjes witbrood in en in Birma eten ze tjendol met zoete bonen. In Maleisië zijn de groene sliertjes vrij melig en in Indonesië hebben ze een goede bite. Lekker 'chewy' daar houd ik het meest van. Tjendol nangka staat voor mij voor tempo doeloe. Het doet me denken aan de tijd dat ik nog bij res taurant Anak Depok in Den Dolder werkte. Zó lekker die tjendol daar! Ik bestelde het vaak. Mijn ouders namen me als kind al mee naar de fair. Dit jaar geef ik er een kookdemonstratie én ga ik op zoek naar een bindmiddel om mijn roti kukus zo hoog mogelijk te krijgen.' Pauline Chavannes de Senerpont Domis maakt op haar blog Pisang Susu alle 578 recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Ze heeft er inmiddels ruim driehonderd gemaakt. 'Als ik over de Tong Tong Fair loop, krijg ik soms heimwee naar de tijd dat mijn oudtantes nog leefden en we er met z'n allen naartoe gingen. We stouwden dan de hele tafel vol met risolles en lemper. Ik ben gek op snacks. Op onze blog staan vooral recepten die relatief makkelijk te maken zijn, maar tóch wil ik nog een keer een goed recept voor lemper plaat sen. Dit jaar ga ik weer op zoek naar de beste lemper van de hele markt. De ultieme lemper heeft een fijne, niet te grove vulling van kruidi ge kip. De verhouding rijst-kip moet kloppen; ik zit niet te wachten op twee happen rijst. Ik wil de lezers van onze blog kennis laten maken met klassiekers als rendang en met minder be kende gerechten als soto Betawi en dendeng blado. Dat laatste gerecht heb ik voor het eerst op de fair gegeten. Ik hoop dat ik dit jaar ook weer iets vind wat ik nog niet ken.' Erik Stern heeft samen met Tim Nieuwpoort de culinaire blog SmaakMenutie. In het onderdeel 'Erik's Asia' deelt hij Aziatische recepten, waaronder die van zijn Indische oma en tante. 'Toen mijn oma nog leefde was haar huis in Amersfoort het ontmoetingspunt voor de hele familie. Ze kon alles maken, zoet en hartig, en had een breed repertoire. Na haar overlijden zocht ik met mijn nichtjes en zussen op de Tong Tong Fair naar smaken die ons aan haar herinnerden. We zochten vooral naar zoetig heid: laagjescake als koningskroon en van die koekjes die in Nederlandse-Indië heel populair waren, maar van oorsprong Nederlands waren. Kattentongen bijvoorbeeld, en van die koekjes met het motief van een schaakbord. In die tijd waren er nog Indische vrouwen van de eerste generatie die hun koekjes uitstalden op dienbladen: kue talam, kue mutiara. Geweldig, de ambachtelijkheid straalde ervan af. Zulke koekjes vind je steeds minder, helaas. Ik koop nu vooral dingen die ik zelf niet vaak maak, zoals zoete martabak.' Allround-banketbakker Lola van Ruler is gespeci aliseerd in Indisch gebak. Daarnaast draait ze haar hand niet om voor een rijsttafel meer of minder. Ze heeft nog geen vast verkooppunt, maar levert op bestelling onder de naam Toko Lo. Haar aanbod staat op de gelijknamige site. MEI 25

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 25