Babi tauco Sambal goreng terong Nagasari CULINAIRIMAKAN! 4 tot 6 personen voorbereidingstijd 30 minuten bereidingstijd 30 minuten Dit gerecht heb ik, net zoals veel gerechten in dit boek, leren maken van mijn moeder. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik het nooit zo lekker heb kunnen bereiden als zij! Haar versie was ook net iets anders. Ze bakte blokjes tahoe goudbruin in de olie en deed er soms ook nog een extra handje hele rawits in. Ontzettend pedis! Maar wel om je vingers bij af te likken. BENODIGDHEDEN 400 g varkensschouderkarbonade 1 el maïze na 1 tl baksoda V tl peper zonnebloemolie 1 ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, uitge perst 3 rode chilipepers, in dunne ringen ge sneden 3 rawits, in dunne ringen gesneden (optioneel) 100 g zwartebonensaus uit een pot snufje zout 1 tl suiker 50 ml water 250 g tahoe, in blokjes van 3 cm, gefrituurd (optioneel) BEREIDING Snijd het varkensvlees in dunne reepjes van 3 cm lang. Meng de maïzena, baksoda en peper in een kom en wrijf het vlees hiermee in. Laat het mengsel 15 minuten intrekken. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak het vlees in twee rondes. Schep het gebakken vlees in een andere kom en zet opzij. Bak in dezelfde wok de ui, knoflook, chilipepers en eventueel de rawits een paar minuten. Voeg de zwartenbonensaus, het zout, de suiker en het water toe en roerbak de saus een paar minuten. Voeg het varkensvlees en desgewenst de tahoe toe en bak het vlees een paar minuten. Opmerking: Er is een verschil tussen zwartebonensaus en zwartebonen- WOKsaus. De laatste heeft een minder sterke smaak en bevat ook andere kruiden en spece rijen. Gebruik de saus in pot die verkrijgbaar is bij de toko. Zwarte bonen zijn ook heel en vacuüm verpakt bij de toko verkrijgbaar. Als je die gebruikt, spoel dan eerst de bonen goed af onder stromend water (ze zijn heel zout) en laat ze uitlekken voor je ze aan het gerecht toevoegt. Mijn moeder maakt dit gerecht altijd met bonen in plaats van zwartebonensaus. 6 tot 8 personen voorbereidingstijd 30 minuten bereidingstijd 15 minuten BENODIGDHEDEN 2 aubergines, in blokjes van 2 cm gesneden snufje zout zonnebloemolie 1-2 rode chilipepers, fijngehakt 1-2 groene chilipepers, fijngehakt 1 tl gula djawa 2 lente-uien, fijngehakt sap van V citroen BEREIDING Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat het zout 20 minuten intrekken. Spoel de blokjes af en dep ze grondig droog. Verhit een laag zonnebloemolie in een wok en bak de aubergineblokjes goudbruin en beetgaar. Schep de aubergineblokjes met een schuimspaan uit de pan en zet ze opzij. Zo nodig, schenk wat zonnebloemolie erbij in de wok en fruit de rode chilipepers, de groene chilipepers, gula djawa, lente-ui en het citroen sap kort. Roer de aubergineblokjes door het chilimengsel. Breng op smaak met zout. 10 - 12 stuks voorbereidingstijd 30 minuten bereidingstijd 30 minuten Dit recept vraagt een klein beetje extra inspan ning. De pudding is op basis van kokosmelk met bananen en wordt gestoomd. Ze worden koud geserveerd. Je gasten zullen enorm onder de indruk zijn als ze deze exotische juweeltjes bij de desserts zien staan. Ik ben in ieder geval altijd onder de indruk, iedere keer als ik ze zie. BENODIGDHEDEN 800 ml kokosmelk 130 g kristalsuiker snufje zout 3 pandanbladeren 200 g rijstmeel 30 g tapiocameel 6 rijpe bananen, gestoomd, of plantains (bakbananen) 12 bananenbladeren, ongeveer 15 x 15 cm, afgespoeld en schoonge wreven BEREIDING Meng de kokosmelk met de suiker, het zout en de pan- danbladeren in een steelpan en breng de kokosmelk al roerend op matig vuur aan de kook. Draai het vuur uit, laat de smaken intrekken en laat het kokosmelkmengsel helemaal afkoelen. Verwijder de pandanbladeren. Klop het rijstmeel en tapiocameel door het kokosmelk mengsel. Blijf kloppen tot beide meelsoorten helemaal zijn opgelost en alle klontjes verdwe nen zijn (zeef indien nodig). Schenk het kokosmengsel in een schone pan en verwarm het op matig vuur. Roer continu tot het mengsel bindt en een deegachtige structuur krijgt. Kook het deeg, al roerend, 1 minuut. Snijd de bananen in diagonale plakken van ongeveer 1 cm dik. Neem een vierkant stuk bananen blad en spreid met een spatel een volle eetlepel van het kokosdeeg uit over het midden in een rechthoek van ongeveer 8 x 8 cm. Leg een paar plakken banaan op de helft van het deeg. Vouw het deeg over de bananen zodat die verpakt worden. Vorm het deegpakje tot een rechthoekige plak. Verpak het deegpakje stevig in het bananenblad. Herhaal dit met de rest van het kokosdeeg en de bananen. Verwarm intussen de stoompan. Leg de nagasari-pakjes in de stoommand en stoom ze 15 minuten. Laat de gestoomde kokospudding in bananenblad helemaal afkoelen alvorens ze te serveren. Tip 1 Als je de voorkeur geeft aan deeg met een zachtere textuur, gebruik dan de volgende keer alleen rijstmeel. Tip 2: Om te zorgen dat het banananblad zacht genoeg is om te vouwen, kun je het verwarmen door het boven een open vuur te houden van het fornuis. MEI 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 39