Babi tauco
Sambal goreng
terong
Nagasari
CULINAIRIMAKAN!
4 tot 6 personen voorbereidingstijd 30
minuten bereidingstijd 30 minuten
Dit gerecht heb ik, net zoals veel gerechten in
dit boek, leren maken van mijn moeder. Ik moet
er wel eerlijk bij zeggen dat ik het nooit zo
lekker heb kunnen bereiden als zij! Haar versie
was ook net iets anders. Ze bakte blokjes tahoe
goudbruin in de olie en deed er soms ook nog
een extra handje hele rawits in. Ontzettend
pedis! Maar wel om je vingers bij af te likken.
BENODIGDHEDEN
400 g varkensschouderkarbonade 1 el maïze
na 1 tl baksoda V tl peper zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, uitge
perst 3 rode chilipepers, in dunne ringen ge
sneden 3 rawits, in dunne ringen gesneden
(optioneel) 100 g zwartebonensaus uit een
pot snufje zout 1 tl suiker 50 ml water
250 g tahoe, in blokjes van 3 cm, gefrituurd
(optioneel)
BEREIDING
Snijd het varkensvlees in dunne reepjes van 3
cm lang. Meng de maïzena, baksoda en peper
in een kom en wrijf het vlees hiermee in. Laat
het mengsel 15 minuten intrekken.
Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een
wok en bak het vlees in twee rondes. Schep
het gebakken vlees in een andere kom en zet
opzij. Bak in dezelfde wok de ui, knoflook,
chilipepers en eventueel de rawits een paar
minuten. Voeg de zwartenbonensaus, het zout,
de suiker en het water toe en roerbak de saus
een paar minuten. Voeg het varkensvlees en
desgewenst de tahoe toe en bak het vlees een
paar minuten. Opmerking: Er is een verschil
tussen zwartebonensaus en zwartebonen-
WOKsaus. De laatste heeft een minder sterke
smaak en bevat ook andere kruiden en spece
rijen. Gebruik de saus in pot die verkrijgbaar
is bij de toko. Zwarte bonen zijn ook heel en
vacuüm verpakt bij de toko verkrijgbaar. Als je
die gebruikt, spoel dan eerst de bonen goed
af onder stromend water (ze zijn heel zout)
en laat ze uitlekken voor je ze aan het gerecht
toevoegt. Mijn moeder maakt dit gerecht altijd
met bonen in plaats van zwartebonensaus.
6 tot 8 personen
voorbereidingstijd 30 minuten
bereidingstijd 15 minuten
BENODIGDHEDEN
2 aubergines, in blokjes van
2 cm gesneden snufje zout
zonnebloemolie 1-2 rode chilipepers,
fijngehakt 1-2 groene chilipepers, fijngehakt
1 tl gula djawa 2 lente-uien, fijngehakt sap
van V citroen
BEREIDING
Bestrooi de aubergineblokjes met zout en
laat het zout 20 minuten intrekken. Spoel de
blokjes af en dep ze grondig droog.
Verhit een laag zonnebloemolie in een wok
en bak de aubergineblokjes goudbruin en
beetgaar. Schep de aubergineblokjes met een
schuimspaan uit de pan en zet ze opzij.
Zo nodig, schenk wat zonnebloemolie erbij in
de wok en fruit de rode chilipepers, de groene
chilipepers, gula djawa, lente-ui en het citroen
sap kort. Roer de aubergineblokjes door het
chilimengsel. Breng op smaak met zout.
10 - 12 stuks voorbereidingstijd 30 minuten
bereidingstijd 30 minuten
Dit recept vraagt een klein beetje extra inspan
ning. De pudding is op basis van kokosmelk
met bananen en wordt gestoomd. Ze worden
koud geserveerd. Je gasten zullen enorm onder
de indruk zijn als ze deze exotische juweeltjes
bij de desserts zien staan. Ik ben in ieder geval
altijd onder de indruk, iedere keer als ik ze zie.
BENODIGDHEDEN
800 ml kokosmelk 130 g kristalsuiker snufje
zout 3 pandanbladeren 200 g rijstmeel 30
g tapiocameel 6 rijpe bananen, gestoomd, of
plantains (bakbananen) 12 bananenbladeren,
ongeveer 15 x 15 cm, afgespoeld en schoonge
wreven
BEREIDING
Meng de kokosmelk met de
suiker, het zout en de pan-
danbladeren in een steelpan
en breng de kokosmelk al
roerend op matig vuur aan
de kook. Draai het vuur uit,
laat de smaken intrekken en
laat het kokosmelkmengsel
helemaal afkoelen.
Verwijder de pandanbladeren. Klop het
rijstmeel en tapiocameel door het kokosmelk
mengsel. Blijf kloppen tot beide meelsoorten
helemaal zijn opgelost en alle klontjes verdwe
nen zijn (zeef indien nodig).
Schenk het kokosmengsel in een schone pan
en verwarm het op matig vuur. Roer continu
tot het mengsel bindt en een deegachtige
structuur krijgt. Kook het deeg, al roerend, 1
minuut.
Snijd de bananen in diagonale plakken van
ongeveer 1 cm dik. Neem een vierkant stuk
bananen blad en spreid met een spatel een
volle eetlepel van het kokosdeeg uit over het
midden in een rechthoek van ongeveer 8 x
8 cm. Leg een paar plakken banaan op de
helft van het deeg. Vouw het deeg over de
bananen zodat die verpakt worden. Vorm het
deegpakje tot een rechthoekige plak. Verpak
het deegpakje stevig in het bananenblad.
Herhaal dit met de rest van het kokosdeeg en
de bananen.
Verwarm intussen de stoompan. Leg de
nagasari-pakjes in de stoommand en stoom ze
15 minuten. Laat de gestoomde kokospudding
in bananenblad helemaal afkoelen alvorens ze
te serveren.
Tip 1 Als je de voorkeur geeft aan deeg met
een zachtere textuur, gebruik dan de volgende
keer alleen rijstmeel.
Tip 2: Om te zorgen dat het banananblad
zacht genoeg is om te vouwen, kun je het
verwarmen door het boven een open vuur te
houden van het fornuis.
MEI 39