Kerak telor
Asinan Betawi
Soto Betawi
Es bir pletok
CULINAIR! MAKAN!
Kerak telor is een typisch Betawi gerecht dat
je heerlijk langs de weg kan bestellen.
BENODIGDHEDEN
100 gr witte kleefrijst 4 eendeneieren 4 el
gebakken uitjes 5 el serundeng 4 rode rawits
3 tl zout 1 1/2 tl peper 1 1/2 tl palmsuiker 4
el ebi, gemalen water
BEREIDING
Snijd de rawits in dunne plakjes. Was de
kleefrijst en laat het tenminste 2 uur weken in
water. Verhit een pan en leg daarop 1 eetle
pel kleefrijst, dek af en kook de rijst 2 tot 3
minuten. Klop 1 ei los en leg dit op de rijst
samen met 1 eetlepel gebakken uitjes, 1 eet
lepel serundeng, 1/2 eetlepel ebi, 1 gesneden
rawit, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper en
1/2 theelepel palmsuiker. Meng alles goed en
druk dit plat op de bodem van de pan en bak
totdat het begint te geuren. Herhaal dit nog 3
maal. De laatste laag is met de overgebleven
ingrediënten.
Asinan Betawi is heel populair in Indonesië.
Het is een ideaal gerecht: snel, lekker en licht,
gezond vanwege alle groenten en gurih. Denk
erom: de roze kerupuk is een must!
BENODIGDHEDEN
Saus: 100 gr gebakken pinda's zonder vlies
1 teen knoflook 2 rode sjalotjes 50 gr gula
jawa 3 rawits (of naar smaak) 400 ml water
scheutje azijn zout suiker
Overig: gesneden sawi asin (van de toko) zeer
fijngesneden kool tauge ongebakken tahu,
in blokjes gebakken vliespinda's gemengde
krulsla mie kerupuk roze kerupuk
BEREIDING
Meng alle ingrediënten van de saus en mix ze
fijn in een blender. Doe de saus in een pan en
kook het in tot gaar. Voeg dan een scheutje
azijn en het zout en de suiker toe. Als de saus
te dik is, voeg dan wat water toe. Laat de
saus afkoelen. Maak de bordjes mooi op met
de verschillende groenten en de tahu. Let op:
de sawi asin is zout van zichzelf. Giet dan de
saus erover. Voeg de mie kerupuk en de roze
kerupuk toe en strooi er wat vliespinda's over.
Geniet van je authentieke Asinan Betawi!
Soto Betawi is vooral bekend vanwege zijn
vulling met verschillende ingewanden. Trek je
dat niet, vervang het dan. Ook een bijzonder
detail: aan de bouillon wordt melk toege
voegd.
BENODIGDHEDEN
150 gr runderborst (klapstuk) 100 gr pens
100 gr runderlong 3 cm gember (2 maal)
2 teentjes knoflook fijngesneden (2 maal) 5
kruidnagels M> nootmuskaat 1 steranijs 3
cm kaneel 1 stengel sereh 2 daun salam 1
daun jeruk 2 cm kunvit. fijngemaakt 150 ml
santan 250 ml melk M> tl zout M> tl peper
M> tl suiker Olie om in te bakken 1 stengel bosui
(fijngesneden) blaadjes selderie 20 gr aardap
pel, in dobbelsteentjes en gebakken 1 tomaat
(ontveld, geblancheerd en in grove stukken)
Rode boemboe: 11 stuks rode sjalotjes 5 teen
tjes knoflook 3 stuks kemiri 3 rode pepers,
zonder de pitjes 1 cm gember 1 cm laos
Finishing touch: Emping Limoensap Gebak
ken uitjes Ketjap manis
BEREIDING
Kook de runderborst, pens en long samen met
de twee teentjes knoflook en de gember in
water schoon gedurende 15 minuten. Haal het
vlees eruit en gooi het kookwater weg.
Doe het vlees in een pan, voeg 500 ml water, 2
teentjes fijngesneden knoflook en 3 cm gem
ber toe. Laat het geheel een uur koken.
Wrijf de rode bumbu fijn. Fruit de bumbu in
een wadjan en voeg de kruidnagel, nootmus
kaat, kunvit, steranijs, kaneel, sereh, daun
salam en daun jeruk toe. Fruit het geheel tot
gaar. Voeg het kruidenmengsel toe aan de
bouillon en laat meekoken totdat het vlees de
kruiden heeft opgenomen.
Haal het vlees uit de bouillon en leg apart.
Voeg de santen en de melk toe aan de
bouillon. Roer rustig en gelijkmatig, zodat
het geheel niet gaat schiften en voeg dan het
zout, de suiker en peper toe.
Bak in een wadjan het vlees even aan totdat
het een knapperig korstje heeft. Haal het uit
de olie, laat uitlekken en snij het in mooie
plakjes.
Leg in een diep bord wat van de stukjes vlees,
de stukjes gebakken aardappel, wat stukken
tomaat, bosui en blaadjes selderie. Overgiet
met de bouillon. Garneer met gefruite uitjes,
emping, een snufje limoensap en een scheutje
ketjap manis.
Es bir pletok is een verfrissende, traditionele
Betawi kruidendrank. Drink hem ijskoud.
BENODIGDHEDEN
125 gram jahe 1,5 liter water 5 serehstengels
2 kruidnagels 3 cm kaneelstok kwart noot
nootmuskaat 4 daun pandan 5 daun jeruk
purut suiker naar smaak ijsklontjes
BEREIDING
Kneus de jahe en de sereh en rasp de noot
muskaat. Breng het water met alle ingrediën
ten, behalve het ijs, aan de kook en laat het 30
minuten trekken. Breng het geheel op smaak
met suiker. Laat het volledig afkoelen, zeef het
en zet het in de koelkast. Serveer dit drankje
ijskoud met ijsklontjes.
JUNI 37