Kerak telor Asinan Betawi Soto Betawi Es bir pletok CULINAIR! MAKAN! Kerak telor is een typisch Betawi gerecht dat je heerlijk langs de weg kan bestellen. BENODIGDHEDEN 100 gr witte kleefrijst 4 eendeneieren 4 el gebakken uitjes 5 el serundeng 4 rode rawits 3 tl zout 1 1/2 tl peper 1 1/2 tl palmsuiker 4 el ebi, gemalen water BEREIDING Snijd de rawits in dunne plakjes. Was de kleefrijst en laat het tenminste 2 uur weken in water. Verhit een pan en leg daarop 1 eetle pel kleefrijst, dek af en kook de rijst 2 tot 3 minuten. Klop 1 ei los en leg dit op de rijst samen met 1 eetlepel gebakken uitjes, 1 eet lepel serundeng, 1/2 eetlepel ebi, 1 gesneden rawit, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper en 1/2 theelepel palmsuiker. Meng alles goed en druk dit plat op de bodem van de pan en bak totdat het begint te geuren. Herhaal dit nog 3 maal. De laatste laag is met de overgebleven ingrediënten. Asinan Betawi is heel populair in Indonesië. Het is een ideaal gerecht: snel, lekker en licht, gezond vanwege alle groenten en gurih. Denk erom: de roze kerupuk is een must! BENODIGDHEDEN Saus: 100 gr gebakken pinda's zonder vlies 1 teen knoflook 2 rode sjalotjes 50 gr gula jawa 3 rawits (of naar smaak) 400 ml water scheutje azijn zout suiker Overig: gesneden sawi asin (van de toko) zeer fijngesneden kool tauge ongebakken tahu, in blokjes gebakken vliespinda's gemengde krulsla mie kerupuk roze kerupuk BEREIDING Meng alle ingrediënten van de saus en mix ze fijn in een blender. Doe de saus in een pan en kook het in tot gaar. Voeg dan een scheutje azijn en het zout en de suiker toe. Als de saus te dik is, voeg dan wat water toe. Laat de saus afkoelen. Maak de bordjes mooi op met de verschillende groenten en de tahu. Let op: de sawi asin is zout van zichzelf. Giet dan de saus erover. Voeg de mie kerupuk en de roze kerupuk toe en strooi er wat vliespinda's over. Geniet van je authentieke Asinan Betawi! Soto Betawi is vooral bekend vanwege zijn vulling met verschillende ingewanden. Trek je dat niet, vervang het dan. Ook een bijzonder detail: aan de bouillon wordt melk toege voegd. BENODIGDHEDEN 150 gr runderborst (klapstuk) 100 gr pens 100 gr runderlong 3 cm gember (2 maal) 2 teentjes knoflook fijngesneden (2 maal) 5 kruidnagels M> nootmuskaat 1 steranijs 3 cm kaneel 1 stengel sereh 2 daun salam 1 daun jeruk 2 cm kunvit. fijngemaakt 150 ml santan 250 ml melk M> tl zout M> tl peper M> tl suiker Olie om in te bakken 1 stengel bosui (fijngesneden) blaadjes selderie 20 gr aardap pel, in dobbelsteentjes en gebakken 1 tomaat (ontveld, geblancheerd en in grove stukken) Rode boemboe: 11 stuks rode sjalotjes 5 teen tjes knoflook 3 stuks kemiri 3 rode pepers, zonder de pitjes 1 cm gember 1 cm laos Finishing touch: Emping Limoensap Gebak ken uitjes Ketjap manis BEREIDING Kook de runderborst, pens en long samen met de twee teentjes knoflook en de gember in water schoon gedurende 15 minuten. Haal het vlees eruit en gooi het kookwater weg. Doe het vlees in een pan, voeg 500 ml water, 2 teentjes fijngesneden knoflook en 3 cm gem ber toe. Laat het geheel een uur koken. Wrijf de rode bumbu fijn. Fruit de bumbu in een wadjan en voeg de kruidnagel, nootmus kaat, kunvit, steranijs, kaneel, sereh, daun salam en daun jeruk toe. Fruit het geheel tot gaar. Voeg het kruidenmengsel toe aan de bouillon en laat meekoken totdat het vlees de kruiden heeft opgenomen. Haal het vlees uit de bouillon en leg apart. Voeg de santen en de melk toe aan de bouillon. Roer rustig en gelijkmatig, zodat het geheel niet gaat schiften en voeg dan het zout, de suiker en peper toe. Bak in een wadjan het vlees even aan totdat het een knapperig korstje heeft. Haal het uit de olie, laat uitlekken en snij het in mooie plakjes. Leg in een diep bord wat van de stukjes vlees, de stukjes gebakken aardappel, wat stukken tomaat, bosui en blaadjes selderie. Overgiet met de bouillon. Garneer met gefruite uitjes, emping, een snufje limoensap en een scheutje ketjap manis. Es bir pletok is een verfrissende, traditionele Betawi kruidendrank. Drink hem ijskoud. BENODIGDHEDEN 125 gram jahe 1,5 liter water 5 serehstengels 2 kruidnagels 3 cm kaneelstok kwart noot nootmuskaat 4 daun pandan 5 daun jeruk purut suiker naar smaak ijsklontjes BEREIDING Kneus de jahe en de sereh en rasp de noot muskaat. Breng het water met alle ingrediën ten, behalve het ijs, aan de kook en laat het 30 minuten trekken. Breng het geheel op smaak met suiker. Laat het volledig afkoelen, zeef het en zet het in de koelkast. Serveer dit drankje ijskoud met ijsklontjes. JUNI 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 37