COLUMN f^77> Patricia Jacob 's middags de koffie en thee moest verzorgen voor de leraren, wist ik al dat ze elke dag op koek zouden kunnen rekenen. Ook al was daar helemaal geen budget voor. Vanaf dag één van mijn dienst gaf mijn moeder mij geld om te trakteren. In een schriftje hield ik bij wanneer ik welk koekje had geserveerd. Eerst waren de leraren verbaasd - dit hadden ze nooit eerder meegemaakt - maar al snel vonden ze hun traktatie vanzelfsprekend. Ze begonnen te denken dat ze er recht op hadden. Dat bleek toen ik een keer aanbelde nadat ik al op de middelbare school zat. De schooldirecteur deed open, maar weigerde mij binnen te laten. Ik was toch al van school? Zijn houding veranderde toen hij zag dat ik koekjes bij me had. Hij griste het pak weg en mom pelde: 'Nou, vooruit.' 'Onbeschoft', zei mijn moeder toen ik het vertelde. 'We zijn wel goed, maar niet gek. Hij krijgt nooit meer iets van ons.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. o Op www.amsterdambitestodiefor.com o beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. o Drie keer per jaar rijden mijn vriend en ik van Amsterdam naar Parijs. Op de terugreis stop pen we altijd bij een van die fenomenale hy- permarchés die Frankrijk telt: de Carrefour, een supermarkt zo groot dat je er met rolschaatsen doorheen wil glijden. Citroenmayonaise van Bénédicta inslaan, gekonfijte uien én pakken met crêpes den telles, stapeltjes ragfijne koekjes gewikkeld in goudkleurig papier. Ze doen mijn moeder denken aan kue semprong, wafelrolletjes van kokosmelk en kaneel. Vegter's rolletjes komen er ook bij in de buurt, maar mama vindt de Franse variant beter. Haar ogen glimmen als ze de gouden wikkel er afhaalt. Ik hoor de koekjes knisperen in haar mond. Tussendoor komt Indië tot leven. 'Die Chinezen. Geweldig, hun kue semprong. Echt precisiewerk! Ze zijn ook goed in ananaskoekjes, kattentongen en kuping gadjah, olifantenoortjes.' Bij gebrek aan beter eet ze in Nederland frou frou bij de koffie of Brusselse kermis, kaakjes met kokos en suiker. In ieder geval iéts, want: koffie zonder koekje is 'vrekkig'. En, u weet, dat is zo'n beetje het ergste wat je kunt zijn. Dus toen ik op de lagere school een jaar lang JUNI I 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 45