Rosa's ajam sereh pedis Shiva's pepesan oedang Rafaël's pisang goreng Kantjil de Tijger is een begrip. In 1980 werd het eerste restaurant in Den Haag opgericht en dit jaar viert de vestiging in Amsterdam zijn dertigste verjaardag. CULINAIRlMAKAN! JULI 39 BENODIGDHEDEN 1 kg kip borrelsticks 3 stengels sereh 1 stuk gember 3 lombok 6 tjabeh rawit 3 blaadjes jeroek poeroet 4 tenen knoflook 3 grote uien 2 blokjes kippenbouillon Aromat sojaolie BEREIDING Snij de serehstengels ieder in drie stukken en de gember in drie plakken. Bak deze in ruim olie. Snijd de ui, knoflook, lombok en tjabeh rawit in blokjes en doe deze kort in de blender. Voeg dit toe in de pan en roerbak het mengel inclusief de sereh en gember. Voeg de djeroek poeroet toe en bak dit mee tot de blaadjes bruin zijn. Voeg hierna de bouillonblokjes toe en breng op smaak met Aromat. Bak in een aparte pan de kip in de olie tot deze bruin is. Laat de kip uitlekken, voeg toe aan de boemboe en laat dit nog een half uurtje zachtjes sudderen. BENODIGDHEDEN 1 kg kleine garnalen 15 gr kemiri djeroek limo blaadjes pisangbladeren 5 el sambal oelek 4 uien 5 tenen knoflook 3 el suiker 1 tl zout 1 el Aromat BEREIDING Snijd de uien in blokjes. Blender deze grof samen met de kemiri, knoflook en sambal. Doe dit mengel vervolgens in een schaal. Voeg de suiker, het zout en de Aromat toe. Mix de garnalen door deze boemboe. Doe in een pisangblad 2 el gemarineerde garnalen en leg bovenop twee djeroek limo blaadjes. Vouw vervolgens het pisangblad dicht tot een pakketje en stoom deze 40 min op 100 °C. BENODIGDHEDEN 3 grote bakbananen 300 gr zelfrijzend bak meel 1 tl vanillesuiker 1 afgestreken tl zout 500 ml melk 1 ei sojaolie BEREIDING Snijd de bananen ieder in 5 stukken. Doe het bakmeel in een kom met de melk en het ei en meng dit tot een glad beslag. Meng vervol gens de vanillesuiker en het zout erdoor. Verwarm in een pan de olie tot 160 °C. Doop de stukken stuk voor stuk in het beslag en bak ze tot ze bruin zijn. Tip: ook in combinatie met een bolletje vanille-ijs erg lekker! Tradities in ere houden is belangrijk bij Kantjil de Tijger: iets wat goed is moet je niet zomaar veranderen. Maar als geen ander weet het restaurant zichzelf steeds weer te vernieuwen, zonder daarbij zijn roots, de klanten en het concept uit het oog te verliezen. Dertig jaar oud, maar oubollig? Dat nooit. 's Avonds is er een traditionele menukaart met authentiek Indische gerechten en uitgebreide rijsttafels, en op de lunchkaart is er ruimte voor wereldse invloeden en interessante kookexperimenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een high wine, nou eens een keer niet met de bekende kaasjes of broodjes, maar met een etagère vol streetfood-hapjes uit heel Azië? Of neem nou de rendangbitterballen: hét borrelhapje voor op het terras deze zomer. Ook heerlijk bij een van de spannende cocktails die op de kaart staan, met bijvoorbeeld sereh of rawit. Geen tijd om lang te tafelen? Haal dan een snelle Indische hap voor onderweg bij Kantjil To Go. We blijven vaak na het werk nog hangen, en ik kom hier ook wel eens gewoon op m'n vrije dag.' Rafaël (23) vult aan: 'Het is naast het werk inderdaad ook heel gezellig. We gaan regelmatig met leeftijdsgenoten wat drinken of samen op stap.' Het 'senang-gevoel' staat dan ook hoog in het vaandel bij Kantjil, niet alleen voor de gasten, maar ook voor de medewerkers. Rosa (22) kwam al op haar zestiende bij Kantjil de Tijger in de bediening terecht, omdat haar broer er ook werkte. 'Een hele gezellige periode waarin ik ontzettend veel heb geleerd op veel verschillende vlakken. Het voelt alsof ik hier ben opgegroeid. Heel erg vertrouwd.' Shiva, glimlachend: 'Ja, ik heb het hier ook heel erg naar mijn zin. Het is een beetje mijn tweede thuis.' Wil jij ook onderdeel worden van de Kantjil-familie? Kijk dan op www.kantjil.nl en vul het sollicitatieformulier in! Net zo fusion als de menukaart is ook het team van Kantjil de Tijger. Indisch, Indonesisch, Nederlands, Colombiaans, Surinaams: iedereen voelt zich hier thuis. De Hollandse Shiva (20) knikt en vertelt: 'De men sen die hier werken zijn echt gehecht aan het restaurant en aan elkaar. Kantjil de Tijger, Spuistraat 291-293 in Amsterdam. Bekijk de menukaart en openingstijden op www.kantjil.nl of bel 020 - 620 09 94.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2019 | | pagina 39